У Сумах внаслідок російського удару "шахедами" загинули двоє людей

У Сумах внаслідок російського удару "шахедами" загинули двоє людей

У Сумах з-під завалів зруйнованого внаслідок російського удару дронами "шахед" будинку рятувальники дістали тіло другого загиблого. Про це інформує Державна служба з надзвичайних ситуацій України. За даними на другу половину дня 13 березня, відомо про 2 загиблих і 8 постраждалих у результаті нічної російської атаки по Сумах. Пошукові роботи тривають, під завалами ще можуть бути люди. Як розповіла журналістка сумської регіональної редакції Українського Радіо Валентина Москвіна, один під'їзд будинку внаслідок російського удару дронами зруйновано повністю, постраждав під'їзд поруч.


 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Наслідки російської атаки "шахедами" по місту Суми, 13 березня 2024 року. Фото: ФБ-сторінка "Міжрегіональний центр швидкого реагування ДСНС України"

Ніч у Сумах була дуже неспокійною. Внаслідок влучання "шахеда" в один із багатоквартирних будинків сьогодні вночі постраждало десять людей, розповіла Валентина Москвіна. "Тіло першого загиблого дістали з-під завалів близько 13-ї години. За попередньою інформацією, це чоловік 1939 року народження. На даний момент пошукові роботи тривають, під завалами ще можуть бути люди. Речник ДСНС Олег Стрілка повідомив, що рятувальники працюють із перших хвилин після нанесення ворожого удару. За його словами, ситуація була дуже складна у перші хвилини. Коли приїхали, було багато осередків руйнування, тому було потрібно і ліквідовувати загоряння, і проводити пошукові роботи, і за допомогою спеціальної техніки розбирати будівельні конструкції, розрізати бетонні плити, аби дістати з-під них людей. П'ятьох людей дістали з-під бетонних плит й рятувальникам і зараз доводиться гасити осередки горіння, де спалахують меблі та дерев'яні конструкції. 

За повідомлення міської військової адміністрації, 7 із 10 постраждалих лікуються амбулаторно, троє — поміщені до стаціонарів. Стан двох важкий, але стабільний, одного — середньої тяжкості. Щодо пошкоджень, то зруйновано два під'їзди, ще у двох пошкоджено вікна та балкони. Холодна вода є у всіх багатоповерхівках, гаряча відсутня у двох, газ та електрика — в одній. Без опалення 15 будинків, там проводяться ремонтні роботи. Дві родини, які потребували тимчасового житла, поселені. На місці, окрім рятувальників, працюють волонтери та психологи. "Шахед" влучив у третій поверх багатоквартирного будинку. Під'їзди, які поруч зі зруйнованим, доведеться знести, повідомив виконувач обов'язків міського голови Артем Кобзар. За його словами, мешканців, які втратили житло, є куди поселити, і якщо люди звертаються, то їм пропонують варіанти.

За повідомленням рятувальників, один під'їзд зруйновано повністю, також постраждав під'їзд поруч. Проте ще є декілька під'їздів, вони стоять, але, як говорить Артем Кобзар, їх доведеться зносити. 

Як зазначав Олег Стрілка, все ускладнюється тим, що спалахують меблі, дерев'яні конструкції. Їм доводиться і гасити, і паралельно розбирати завали. Багато техніки на місці.

КОНТЕКСТ

Повітряна тривога в Сумській області була оголошена 13 березня 2024 року о 00:56. О 1:27 у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що в районі Сум зафіксовані російські безпілотники. Близько 1:30 у місті було чути звуки вибуху. О 2:08 був відбій повітряної тривоги.