Yaktak, KOLA, Klavdia Petrivna: Музична премія YUNA-2024 оголосила номінантів

Yaktak, KOLA, Klavdia Petrivna: Музична премія YUNA-2024 оголосила номінантів

Щорічна українська національна музична премія YUNA оголосила номінантів, які боротимуться за нагороду у 2024 році. Професійне журі обрало пісні, альбоми й дуети серед релізів, випущених з 1 січня до 31 грудня 2023 року й тих, що дебютували на радіо чи телебаченні. Цього року номінацій дев’ять. Загалом на них претендують 29 сольних виконавців і гуртів. Є там і вже знані артисти, й ті, які буквально "залетіли" в український шоу-біз минулого року. Імена номінантів озвучили ведуча Радіо Промінь Анна Заклецька та співзасновник і генпродюсер YUNA Павло Шилько. У кого найбільше номінацій, хто здивував та чи планують провести церемонію нагородження? Про це Павло Шилько розповів ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Денису Денисенку та Лесі Антипенко. 


 

0:00 0:00
10
1x

Фото з фейсбук-сторінки премії YUNA

"Як би не казали, але YUNA є дзеркалом української музики, українського шоу-бізу й завжди дивиться за трендами."

Павле, як усе минуло, з якими настроями, з якими сподіваннями?

Знаєте, коли оголошуєш номінантів, коли тобі дають ті конверти, то кожен раз, уже 13-ий, дивовижні відчуття. Бо розумієш, що десь має бути щось логічно, десь щось буде, може, нелогічно саме для мене. Все ж таки це голосує журі, а в журі багато експертів. Але, як завжди, виходить вже стільки років. Як би не казали, але YUNA є дзеркалом української музики, українського шоу-бізу й завжди дивиться за трендами. 

Українські артисти змагатимуться в дев’яти номінаціях: "Найкращий альбом", "Найкращий виконавець/виконавиця", "Найкращий дует/колаборація", "Найкращі відеокліп, попгурт, рокгурт", "Відкриття року" та "Найкраща пісня".  Хтось із номінантів тебе особисто здивував цього року? 

Чесно кажучи, мене здивувала кількість нових номінантів, приємно здивувала, бо, знаєте, все ж таки музика іде вперед. Взагалі так виходить, що десь на три роки якась нова музика приходить до України. Колись то були The Hardkiss, потім Onuka, до того ще, звісно, MONATIK, потім Пивоваров і можна згадувати й згадувати інші імена. Нагадаю, минулого року ми робили нестандартну трохи історію. Ми не робили номінації, у нас була одна-єдина номінація: 12-та YUNA — і 12 незламних пісень України. І ми відкрили дуже багато таких імен, як Енджі Крейда, як SHUMEI, KOLA. Це була та музика, яку співала вся нація протягом першого року війни. 

"Цікаве поєднання вийшло відомих мастодонтів, як Макс Барських, Артем Пивоваров, "Без обмежень", "Антитіла", "Океан Ельзи" й нових імен, як KOLA, ADAM, Klavdia Petrivna."

Зараз ми вирішили повернутись до стандартного варіанту, щоб були номінації. Єдине, що ми скоротили, все ж таки під час війни ми живемо. Нішеві такі номінації, як "Естрадний хіт", "Електронний хіт", "Хіп-хоп хіт" ми вирішили зараз не робити, бо дуже багато суміші й синтезу в музиці. Ми вирішили сконцентруватись на дев’яти, скажімо, найголовніших потужних номінаціях. І хто б міг подумати, що KOLA буде лідером по кількості номінацій?! Взагалі в неї шість номінацій, вона лідерка. Злата Огнєвіч, до речі, чудова співачка, але якось так виходило, що вона ніколи не потрапляла до номінацій  YUNA, а тут в неї аж чотири вийшло. Такі імена, як ADAM, як Klavdia Petrivna — теж нове явище в українській музиці. Тобто експерти все помічають, тому таке цікаве поєднання вийшло відомих таких мастодонтів, як Макс Барських, Артем Пивоваров, "Без обмежень", "Антитіла", "Океан Ельзи" й таких абсолютно нових імен, як KOLA, ADAM, Klavdia Petrivna. Дуже-дуже цікаве поєднання. 

Тобто роботи в членів журі буде чимало? Цього року це 51 експерт, так?

Так, роботи буде чимало й буде дійсно дуже важко обрати, але подивимось. Раніше ми щось планували, а зараз ми, я таке дієслово вигадав, як "помічаємо". Тобто ми "помічаємо", що відбудеться церемонія повноцінна, бо народ потребує музики. Музика морально підтримує наших людей в ці часи особливо. І це видно, бо кількість треків, навіть якщо порівняти довоєнні часи, то за 22-ий — 23-ій роки вийшло більше. Це показує, яка йде велика потужна емоція у музичного суспільства, скільки продукту, я навіть не казав би продукту, скільки музики зараз видається.          

Церемонія нагородження переможців вже точно буде офлайн?

В нас плани є. 23 травня ми це плануємо зробити. Давайте будемо сподіватись, що завдяки Богу, завдяки ЗСУ ми дійсно зможемо зробити цю церемонію.