Промінь рекомендує: Roiko з треком "Дахи"

Промінь рекомендує: Roiko з треком "Дахи"

З унікальним тембром голосу ROIKO (Олександри Ройко) українська аудиторія познайомилась завдяки вокальному шоу "Голос країни (тринадцятий сезон)". Олександра виконала українську колискову "Котику сіренький", чим підкорила серця суддів Наді Дорофєєвої та Івана Клименка. З музичним продюсером, до слова, дівчина вже встигла попрацювати до початку повномасштабного вторгнення. Кілька років тому Олександра підійшла до Клименка на одній із прес-конференцій і здивувала його своїм вокалом. Той одразу побачив у студентки потенціал і запропонував записати декілька партій як бек-вокалістки, але після цього їхня співпраця стала на паузу. Буквально місяць тому ROIKO випустила свій дебютний трек "До сердешка". І вже маємо нову пісню "Дахи", що увійшла в плей-лист "Промінь рекомендує". Про дахи якого міста йдеться в пісні (Луцька, де народилась, чи Києва, який теж став рідним), про техніку йодль та своє нинішнє унікальне звучання, ROIKO розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Денису Денисенку та Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ROIKO/Фото @g_karina_photography  з інстаграм-сторінки roiko_oleksandra

"Спочатку я використовувала йодль і врешті дійшла до того, як звучу зараз." 

Олександро, в коментарях можна прочитати, що люди вважають твій голос і манеру співу унікальними. Чи вважаєш ти сама так, і звідки це в тебе?

Насправді я дуже багато експериментувала саме з голосом, співала навпаки дуже низько. Був період, коли мені дуже подобалась творчість "Один в каное". Напевно, якийсь початок я взяла саме з їхньої творчості. І мені пощастило попрацювати з класними викладачами, які допомогли знайти саме мою манеру. Тому що, знову ж таки, кожна техніка й кожна манера вимагає того, щоб користуватись голосом правильно. Бо якщо неправильно, будуть зажими і є ймовірність взагалі позбавитись голосу. Мені пощастило попрацювати справді з професіоналами, які допомогли мені зрозуміти, як це правильно робити й розказали, як я можу звучати зовсім по-іншому і по-новому. 

Скільки часу тобі знадобилось, щоб набути такого тембру? 

Щодо часу не можу сказати якісь рамки, тому що, знову ж таки, це було поступово. Спочатку я використовувала також йодль. Зараз я використовую йодль менше й перейшла в зовсім іншу техніку. Тому це було поступово, додавання чогось нового і врешті дійшла до того, як звучу зараз. 

Легких шляхів, я так розумію, в житті ти не шукаєш. Йодль — одна з найскладніших технік виконавських. Наскільки я пам'ятаю, це баварська техніка перегукування в горах, яка вже пізніше стала вокальним жанром, складним доволі. Тому тут лише шана тобі за те, що опановувала його і, я так розумію, володієш?

Трішки так. Насправді, так як зараз я цим не сильно займаюсь, то навички трішки втрачаються. Але колись вміла точно. 

"Голос країни" минулого року чим для тебе був ознаменований? Які думки, ідеї, знайомства тебе сформували або змусили замислитись про щось?  

"Голос країни" минулого року став для мене таким відкриттям, напевно, мене, тому що це був мій другий сезон, на який я потрапила, і поруч із страхами, що знову не вдасться або, можливо, вдасться, але не так, як я б хотіла, йшло дуже велике бажання. Тому я дуже щаслива, що все вдалось так, як вдалось. І саме цей сезон мені показав, що все стається якнайкраще для нас самих. Тому що до анонсу 13-го сезону я не могла подумати, що знову зустрінусь з Іваном Клименком, але сталось якнайкраще, і я дуже щаслива, що саме так! 

"Дахи" — це маленька пісня-спогад про частину мого життя, яке я провела, живучи в Києві."

Будемо переходити до твоєї нової пісні "Дахи", розкажи про неї. 

"Дахи" — це маленька пісня-спогад про частину мого життя, яке я провела, живучи в Києві. Тому це пісня про людей, з якими я познайомилась, з якими моє життя було дуже тісно пов’язане на той момент, про якісь спогади, мрії, які я будувала, і взагалі про саме місто, оскільки Київ я люблю дуже сильно. Хочеться побажати, щоб усі, хто ще не побував у нашій прекрасній столиці, змогли побувати і насолодитись прекрасними видами з цих дахів.        

Слухати трек "Дахи" від Roiko, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.