Суспільне вперше покаже нацвідбори восьми країн-учасниць Євробачення-2024

Суспільне вперше покаже нацвідбори восьми країн-учасниць Євробачення-2024

Українські глядачі вперше отримають унікальну можливість подивитись фінали нацвідборів на Євробачення восьми інших країн-учасниць конкурсу. Трансляції розпочнуться з 16 березня і відбуватимуться щосуботи на телеканалі й сайті Суспільне Культура

Фінал фінського нацвідбору на Євробачення, відомого як "Конкурс нової музики", з українським перекладом нададуть самі фіни. Тоді як сім інших трансляцій коментуватиме офіційний "голос" Євробачення в Україні — Тімур Мірошниченко. До слова, Радіо Промінь цього року вперше транслювало фінал Нацвідбору на Євробачення не лише українською, а й англійською (на ютуб-каналі).

Чиї саме фінали покажуть на Суспільному, а також чому трансляції обов’язкові для перегляду меломанів, ведучі шоу РанокПро на Радіо Промінь розпитали Голову делегації України на Євробаченні Оксану Скибінську.


 

0:00 0:00
10
1x

 Фото: Thateurovisionsite.com

"Вперше самі ці національні відбори будуть транслюватись українською."

Оксано, для єврофанів в Україні це дуже приємна новина. Це ж вперше відбувається в історії? 

Дійсно, вперше цього року ми вирішили показати більше Євробачення. Підготувати українців до подій, які будуть відбуватись у Мальме в травні цього року шляхом показу більшої кількості національних відборів не лише в Україні, а й за кордоном. Адже фактично половина країн-учасниць проводять ту чи іншу форму національного відбору. І ми вирішили обрати найбільші, найпотужніші, вони переважно відбуваються у форматі фестивалів, які, з одного боку, демонструють музику, з іншого боку — своїм переможцям дають можливість представити країну на Євробаченні. Нам хотілось, щоб і єврофани, і більш широка аудиторія, яка менше знає про Євробачення, могла ознайомитись із тим, яких представників на Євробачення обрали інші країни і, в принципі, познайомитись із актуальною європейською музикою за допомогою українського коментаря. Адже вперше самі ці національні відбори будуть транслюватись українською. Тож навіть ті єврофани, які десь бачили ці національні відбори в інтернеті, але не зовсім розуміли, про що була мова, адже вони транслюються мовою оригіналу, а не англійською, змогли більше зрозуміти за допомогою україномовного коментаря від Тімура Мірошниченка. 

Я так розумію, що Тімур в найближчі кілька місяців знову займатиметься Євробаченням? 

Безумовно, Тімур — це і голос, і сутність українського Євробачення, тому що він знає його, як ніхто. Нам дуже хотілось, щоб український глядач побачив як те, що відбувається на сцені кожного нацвідбору, так і більше міг дізнатись від людини, яка найдетальніше зможе розказати і про сутність кожного національного відбору, і про різних учасників, і про музику, яку обрали ті чи інші національні відбори саме до свого фіналу. Адже ми транслюємо саме фінали, тобто там уже найкращі. І шоу вже найвищого рівня. Тож  хочеться і показати, і розповісти, і щоб українці зрозуміли, яка палітра музики буде цього року в Мальме. Адже шведське Євробачення, як завжди, обіцяє бути потужним. Тож хочеться показати, як до нього готувались країни-фаворити. 

"Ми обрали 8 найбільш потужних і потенційно цікавих українцям національних відборів."

Вісім країн покаже Суспільне, так? Нагадай про них і коли буде перший ефір? 

Ми розпочинаємо трансляції національних відборів із 16 березня. Це буде субота. Ми вирішили транслювати нацвідбори в той час, коли українці зможуть уже в травні дивитись передшоу і саму трансляцію Євробачення. Тобто так як по суботах щорічно відбувається фінал міжнародного конкурсу, так само по суботах о 21:30 будуть транслюватись ці національні відбори. 

Ми обрали 8 найбільш потужних і потенційно, сподіваємось, цікавих українцям. Це національний відбір Фінляндії, він транслюватиметься українською мовою і вже приготовлений самими фінськими організаторами. Тому що вони є країною, яка дбає про українську спільноту в себе й одразу готує україномовний коментар. Також буде фінал національного відбору Німеччини, балтійських країн (Естонії, Латвії, Литви), Італії, Іспанії, Португалії. Тож буде чимало, вони всі мають свої цікаві й різні підходи. Італійське Сан-Ремо відоме всім. Це насправді великий фестиваль, переможець якого потім ухвалює власне рішення — їхати на Євробачення чи ні. Переможниця цьогорічного Сан-Ремо Анджеліна Манго обрала представити країну на Євробаченні й є однією з фавориток конкурсу. Тож будемо показувати, розповідати й сподіваємось, що всі будуть дивитись і стежити за тим, яким буде Євробачення цього року.