Західні санкції проти Росії діють вдовгу — Леонов

Західні санкції проти Росії діють вдовгу — Леонов

Держави G7 критикують за те, що санкції проти Росії працюють недостатньо. Але санкції насправді діють на тривалій дистанції. Це констатує в ефірі Українського Радіо виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов. Держави Заходу запроваджують санкції так, щоб їхні економіки обвально не постраждали. Тому поки що немає санкцій проти "Росатому". Якби їх зразу запровадили, то західні АЕС зупинились би. Хоча, наприклад, Фінляндія та Болгарія вже працюють над заміною російського урану на своїх АЕС на американський чи французький. "Безумовно, нам би хотілося, щоб це відбувалося швидше, але певні процеси мають свою тяглість", – зазначає Леонов. Він прокоментував підсумки онлайн-саміту G7, який відбувся напередодні, 24 лютого. 

0:00 0:00
10
1x

Глава Європейської ради Шарль Мішель бере онлайн-участь у саміті G7. 24 лютого 2024 року. Фото: Charles Michel (соцмережа X, колишній Твіттер) 


На саміті G7 засвідчено підтримку України

— Чи справді ми можемо говорити про те, що Україна використала саміт G7 як можливість ще раз нагадати нашим партнерам про необхідність і надалі підтримувати Україну?

Саміт лідерів G7 — це неформальний клуб найрозвинутіших, найбагатших держав. Вони не мають юридичного характеру, але, з іншого боку, це рамка, в якій вони діють наступний час, на який вони домовились. Згадаймо, що в Японії було прийнято рішення про те, що держави "Великої сімки" підписують безпекові угоди з Україною і було визначено рамку. І ми бачимо, що на сьогодні вже підписані угоди з більшою частиною країн "Великої сімки". І оскільки ці країни визначають великою мірою світову політику, особливо західного світу, то це важливі моменти, які дозволяють говорити, що було засвідчено підтримку Україні. Й сам факт того, що це засідання було проведено саме в роковини широкомасштабного вторгнення Росії до України, говорить про підтримку України з боку цих держав.

Олександр Леонов. Фото: Вільгельм Смоляк

Тож, я думаю, що Україна використала саміт лідерів G7 як можливість ще раз нагадати нашим партнерам про необхідність і надалі підтримувати нас. Втім, є й інші інструментарії — "Рамштайн" (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок їй зброї та військової техніки – ред.) і саміти НАТО. Тобто це нагадування йде в постійному режимі. Але виявилося так, що західний світ взагалі був не готовий до великої війни. І запаси зброї у нього дійсно були мінімальними. І зараз стоїть питання не тільки допомоги Україні, а і розгортання виробництва цих снарядів. Великий дефіцит зброї та снарядів є у Сполучених Штатів. І це було досить несподівано. І тому Сполучені Штати теж змушені масштабувати виробництво. Для прикладу, на кінець грудня 2022 року, коли вже майже рік йшла війна, Сполучені Штати на місяць виробляли лише 15 тисяч снарядів 155 калібру. На кінець минулого року вони виходили на близько 50 тисяч снарядів на місяць, а на кінець цього року вони хочуть вийти на показник понад сто тисяч. Тож навіть така потужна країна, як Сполучені Штати виявилася неготовою. Вони досить важко виходять на пікові показники. І тому ми можемо розуміти, як важко для Європи розгортати свої ВПК, які були не на першій лінії уваги. Саме тому Україна має робити все, щоби залучати і будувати у себе заводи, розвивати свій військово-промисловий комплекс, щоби мінімально залежати від інших країн.

Санкції не лише проти Росії, а й проти країн, які їй допомагають

— Що для нас взагалі означає, що цього року Італія головує у G7?

Італія завжди була країною, яка з симпатією ставилася до Росії, але нова прем'єрка Італії зайняла дуже жорстку позицію до Росії і позицію союзника України. Це означає, що вона може формувати порядок денний на саміті, який відбудеться влітку. Частково цей порядок денний ми вже почули під час фінальної декларації лідерів "Великої сімки", і там є важливі моменти. Зокрема, що "Велика сімка" буде розглядати механізми і запроваджувати санкції не тільки проти Росії, а й проти третіх країн, які допомагають Росії обходити санкції. І це важливо, бо Китай зараз дуже обережно допомагає Росії, Туреччина взагалі по деяких напрямах призупиняє допомогу. Таку допомогу призупиняють країни Центральної Азії, наприклад, Казахстан та Узбекистан. Узбекистан взагалі відмовляється від фінансових операцій. Тобто контроль — дуже важливий для того, щоб все ж таки заганяти Росію в рамки, які не дозволять їй вести тривалу війну.

"Санкції діють на тривалій дистанції"

Наскільки ефективними є санкції?

З одного боку, є претензії до країн Заходу, що ці санкції недостатньо працюють. Але тут питання в тому, що вони діють на тривалій дистанції. І це вже факт, що Росія втратила енергетичний ринок Європейського Союзу, на захоплення якого працював ще Радянський Союз приблизно останні 60 років. А це 70% всіх енергоносіїв, які Росія постачала назовні. Зараз вони намагаються постачати на Схід, але там є дуже великі проблеми. Бо коли говорять про десятки мільярдів постачань в Індію, все це номінується в рупіях, і Росія не може їх витягнути. Тобто вони начебто продали і декларують, що отримали гроші, але не можуть їх витратити. Тож такі нюанси є важливими.

Крім того, країни Заходу запроваджують санкції таким чином, щоб їхні економіки обвально не постраждали. Саме тому немає санкцій проти "Росатому". Це остання високотехнологічна російська компанія, яка не під санкціями і яка, за різними розслідуваннями, допомагає Росія обходити санкції проти Міністерства оборони. І той факт, що Росія збагачує понад 50% урану всього світу, поки що не дозволяє це зробити. Хоча робота в цьому напрямі йде, і країни Заходу, наприклад, Фінляндія та Болгарія, працюють над тим, щоби замінити російський уран у себе в атомних станціях на американський чи французький, але процес триває. Безумовно, нам би хотілося, щоб це відбувалося швидше, але певні процеси мають свою тяглість.

В Європі Росія втратила можливість впливати через енергетику

Ще G7 пообіцяли вживати додаткових заходів для зниження доходів Росії від торгівлі енергоресурсами.

Це вагомий санкційний аргумент, адже Росія дуже потерпає від енергетичних санкцій. Про це свідчать і доходи "Газпрому", які впали, і скорочення видобутку нафти та газу. Коли ми говоримо про скорочення видобутку газу і нафти в Росії, це не означає, що вони просто прикрутили краник, а потім вони його відкрутять і знову почнуть постачати в попередньому обсязі. Це означає консервацію родовищ. І для того, щоб підняти знову нафту і газ, потрібні великі гроші й щонайважливіше — західні технології.

А якщо почнеться санкційний вплив щодо енергоресурсів з Російської Федерації, яким чином це вплине на світовий ринок?

Росія фактично втратила трубопровідне постачання газу в Європу, але вона має так званий "сірий флот", яким постачає скраплений газ в інші країни. І коли Росія постачає скраплений газ, це впливає на ринок газу, бо скраплений газ — це безпосередній вплив на ринок. І ціна падає. Саме тому деякі країни Європи, наприклад, Іспанія, отримують російський скраплений газ, але це вже впливає на загальну ціну на світовому ринку, і тому до цього ставляться поблажливо, бо це не дозволяє Росії тиснути через енергетичну зброю.

Щодо Європи, Росія втратила можливість впливати через енергетику. Це трохи цинічний підхід, але він є і він працює. Адже коли запроваджують санкції, вони не мають критично вплинути на економіку західних країн. У цьому є раціональне зерно, бо ми бачимо що Росія через певні прошарки, як це відбувається в Польщі та в інших країнах, впливає на окремі групи, які починають масштабні акції протесту, які начебто не пов'язані з війною Росії проти України, але вони впливають на уряди.

КОНТЕКСТ

Країни-члени "Групи семи" (G7) продовжать блокувати активи Росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни РФ проти України. Про це йдеться у спільній заяві G7 за підсумками онлайн-саміту, який відбувся 24 лютого. У заході також брав участь президент України Володимир Зеленський.

"Ми продовжуватимемо підтримувати право України на самооборону та підтверджуватимемо нашу відданість довгостроковій безпеці України, зокрема шляхом укладення та виконання двосторонніх зобов’язань і домовленостей у сфері безпеки, на основі Спільної декларації підтримки України, яку ми схвалили у Вільнюсі минулого року. Ми посилюємо нашу безпекову допомогу Україні та збільшуємо наші можливості виробництва та доставки озброєнь, щоб допомогти Україні, – йдеться в документі.

Також країни G7 вкотре закликали Росію негайно припинити війну та повністю вивести свої війська з міжнародно визнаної території України.

"Ми закликаємо всі країни дотримуватись міжнародного права та жодним чином не підтверджувати та не потурати спробам Росії заволодіти територією силою. Ми ніколи не визнаємо ні минулих, ні майбутніх "виборів", проведених Росією на території України, а також їх результатів. Заявлений намір РФ провести голосування на президентських виборах в Україні є кричущим порушенням суверенітету держави", — йдеться у заяві.

Також лідери "Групи семи" підтвердили, що будуть тиснути санкціями на Росію для перешкоджання отримання країною доходів, які вона використовує для зміцнення свого військового потенціалу.
 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США