Промінь Рекомендує: Рома Майк з піснею "Пробуди мене"

Промінь Рекомендує: Рома Майк з піснею "Пробуди мене"

Хочеться прокинутись і зрозуміти, що це лише страшний сон. Але це не сон. І треба бути максимально сильним – і не здаватись

 

0:00 0:00
10
1x

Фото надані артистом

  Рома Майк – український репер і виконавець в стилі соул/ ейсід-джаз, який дебютував в медійному просторі кілька років тому і йде семимильними кроками до визнання у всеукраїнському масштабі.

Йому 33 роки, він родом з міста Володимир Волинської області. Рома захоплювався хіп-хопом з юних років. Свою творчість розпочав у 2011 році в складі гурту 5Ешелон. З 2015 по 2020 випускав сольні треки, фітував з іншими виконавцями. 

Гучно "вистрелив" в 2021 році з сольним альбомом "Рома Майк", який увійшов в ТОП10 найкращих українських альбомів року за версією профільного видання "СЛУХ". Тоді ж музиканта було номіновано на премію видання МУЗВАР у категорії New Connect (нове ім’я у альтернативній музиці). Минулого року Рома поповнив дискографію мініальбомом "New era", куди увійшов трек "Хто я?". Сам про себе він говорить, що не обмежений ніякими стилями і пише те, що йому найближче у визначений момент часу – чи то лаунж, чи то класичний хіп-хоп.

Сьогодні Рома Майк повертається з першим синглом у 2024-му "Пробуди мене" за участі Ekspert. "Життя не поставиш на репіт, а смерті не уникнути. Створюючи цей трек я намагався спростувати усі біди, що відбуваються сьогодні. Я кажу собі – пробуди мене, і з прикрістю розумію, що це не сон", – коментує трек репер. Ведучі РанокПро Дмитро Захарченко і Анна Заклецька вирішили познайомитися ближче з Ромою і дізнатися більше про його філософський підхід до життя і творчості.

Рома, привіт! Ти так гучно заявив про себе кілька років тому, а останнім часом ми від тебе мало що чули. Де був, чим займався?

Я зараз у Львові. Загалом я весь час займався музлом. Тобто, в мене не було якоїсь творчої паузи. Просто, можливо, коли я почав робити свою EP-ку "New Era" (вона вийшла минулого року), то почав якісь концепти формувати. Але те, що зараз на "Радіо Промінь" грає пісня "Пробуди мене", говорить мені, що треба робити якісь більш медійні формати (сміється). 

Яка трансформація відбулась з тобою за останні два роки? Ти можеш сказати, що змінився? І якщо так – то як саме?

В мене минулого року було відчуття, що я в минулому – в дитинстві, наче пригадую кращі роки свого життя. Потім я закінчив епоху "New Era" і увімкнувся в інший концепт. Тобто, минулого року в мене був розмірений, джазовий і легенький матеріал, а нині я почав робити агресивніші пісні з більшим нахилом до щільного хіп-хопу. 

Мій сольний альбом – це був симбіоз розміреного хіп-хопу із жорстким. Там було кілька жорстких треків – "Сонячний зайчик", "Нагуляний". І у мене зараз якраз нахил в цей бік. 

Але вже наступний трек, який я буду випускати, – я його якраз буду робити про свої дитячі роки і про те, з чого починався мій хіп-хоп. Я їздив до бабусі в село, мене батьки там лишали на літо – і туди ж приїжджали старші хлопці з Луцька в широких штанях, великих балахонах, в яких я і вчився…

А кого ти тоді слухав?

Якраз ці хлопці дали мені касету Тупака (Шакура - прим. ред.) "Until The End Of Time", і я її просто затер! Потім був якийсь французький реп, ну а потім вже Емінем. Мені дуже подобалась експресія в треках Тупака. Я потім переслухав всі його альбоми – посмертні також.

З українських реперів я з тих часів пам’ятаю "Вхід у вільному взутті" – в мене була касета з іншопланетянами на обкладинці... "Планове засідання" називався альбом. 

Сьогодні ми презентуємо твою нову пісню "Пробуди мене". Це ж колаборація? Розкажи трохи більше про трек.

Це співпраця з Ekspert, музикантом із Києва. Він ще на альбомі "Рома Майк" допомагав у деяких треках. На EP "New Era" в нас також є спільна робота – він робив музику для трека "День ніч". Він дуже кльовий музикант в плані синтезаторів, справжній гік музичний (сміється). Мені дуже подобається з ним працювати. Я закинув йому першу демку – і він одразу за тиждень часу надіслав мені класний біт, який дуже ліг у настрій. 

Загалом же трек "Пробуди мене" про те, як я відчуваю час, в якому ми живемо. Це для мене як страшний сон – як і для кожного, хто знаходиться в Україні. Хочеться прокинутись – але коли ти прокидаєшся, нічого не змінюється. І ти розумієш, що це не сон. І що треба бути максимально сильним. І не здаватись.