"Дефіциту в енергосистемі немає" – Кудрицький про наслідки російських атак на енергооб'єкти

"Дефіциту в енергосистемі немає" – Кудрицький про наслідки російських атак на енергооб'єкти

Атакована російськими ТЕС на Дніпропетровщині має досить значні пошкодження, але є сподівання, що їх усунуть і станцію знову під'єднають до енергосистеми, повідомив голова правління НЕК "Укренерго". Володимир Кудрицький в ефірі Українського Радіо підтвердив, що для регіону ця електростанція відігравала дуже важливу роль. Але були задіяні резервні потужності, тож "зараз безпосередньої загрози порушення балансу немає, дефіциту в енергосистемі немає". Щодо строків відновлення, то "на це можуть знадобитися тижні, а то й місяці", – додав Кудрицький – "Тому решту опалювального сезону нам треба буде пройти, задіюючи певні резерви, які є в енергосистемі". Водночас, ексміністр палива та енергетики України 1999, 2005-2006 роках, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков нагадав: "ми увійшли в зиму з запасом міцності 5-7%. Зазвичай ми входили з запасом 25-30%. І це нормально. Тому ці удари значно погіршують міцність роботи енергосистеми". Саме тому, доповнив експерт, зараз важливо своєчасно платити за спожиту електрику. "Це дуже важливий фактор. А головним фактором є захист нашою ППО цих інфраструктурних об'єктах", – наголошує Плачков. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ua-energy.org

Росіяни концентровано атакували саме цей об'єкт

В якому стані зараз ТЕС на Дніпропетровщині і яка її роль загалом в енергосистемі? 

Володимир Кудрицький: Наразі ТЕС, яка була атакована нещодавно, не працює. Пошкодження там досить значні. Була велика кількість дронів, якими росіяни концентровано атакували саме цей об'єкт. Ми не можемо розкривати конкретні параметри її роботи, потужність, яку вона видавала в систему. Але достатньо буде сказати, що ця теплова електростанція є однією з декількох великих ТЕС, які забезпечують в тому числі і можливість балансування енергосистеми. Тому кожна така електростанція є важливою. І ми сподіваємося, що наші колеги, які оперують цією електростанцією, зможуть якнайшвидше усунути пошкодження і відновити обладнання, щоб знову увімкнути її в роботу.

Яку саме роль в енергобалансі відігравала ця електростанція для регіону? 

Володимир Кудрицький: Це Дніпропетровська область. І треба сказати, що це вже друга велика електростанція, яка була атакована в цьому регіоні за останні тижні. В енергобалансі загалом вона відігравала помітну роль, тому що це одна з декількох великих теплових електростанцій, які наразі є на контрольованій території. Теплова генерація, як і гідрогенерація в Україні, відіграє важливу роль для енергосистеми, балансуючи її.

Це в пікові години, мається на увазі? 

Володимир Кудрицький: В пікові години, а також, якщо щось відбувається в енергосистемі. Наприклад, якщо на іншій електростанції аварійно відключається якийсь енергоблок, то теплові і гідроелектростанції здатні підхопити навантаження і відбалансувати енергосистему.

Володимир Кудрицький. Фото: Facebook/Volodymyr Kudrytskyi 

На відновлення ТЕС можуть знадобитися тижні, а то й місяці

За рахунок чого зараз компенсується втрата цієї ТЕС? 

Володимир Кудрицький: Загалом у нас в резерві було декілька енергоблоків на різних електростанціях. Вони увімкнені в роботу, відповідно покриття споживання електроенергії в країні забезпечується за рахунок інших виробничих потужностей. Тому зараз безпосередньої загрози порушення балансу немає, дефіциту в енергосистемі немає. Цьому сприяє також і тепла погода, відповідно рівень споживання є нижчим, ніж зазвичай це відбувається в лютому. Але для регіону ця електростанція відігравала дуже важливу роль. Адже, незважаючи на те, що споживачі міста Дніпро і Дніпропетровщини наразі мають безперервне електропостачання, тим не менше надійність його, звичайно, знижена. 

Чи плануєте відновлювати станцію чи будете продовжувати компенсувати її втрату? 

Володимир Кудрицький: В принципі, відновлювати ми плануємо всі об'єкти, які зазнали атак росіян. Питання, звичайно, в термінах. Оскільки "Укренерго" не є власником цієї електростанції, ми свої дії координуємо з відповідним оператором. Ми сподіваємося, що це відновлення відбудеться якомога швидше. Але вже вчора було повідомлення від компанії ДТЕК  що на це можуть знадобитися тижні, а то й місяці. Тобто повне відновлення цього об'єкту – це може бути досить тривалий процес. Тому решту опалювального сезону нам треба буде пройти, задіюючи певні резерви, які є в енергосистемі. 

Це не привід розслаблятись

Чи можна сказати, що ми більш-менш вдало пройшли цю зиму? 

Володимир Кудрицький: Основним критерієм успішності в наших умовах є відсутність масштабних відключень споживачів. І цієї зими, наприклад, графіки аварійних відключень нам застосовувати не доводилося. Були локальні пошкодження енергооб'єктів в різних регіонах. Зокрема, останнім часом дуже активно ворог атакує Дніпропетровщину, центральний регіон. Але, крім локальних перерв енергопостачання, яке досить швидко відновлювали наші електрики, загалом по країні масштабних проблем поки що вдавалося уникнути. Але це не привід розслаблятись. Тому що, по-перше, опалювальний сезон ще не завершено, ще можуть бути холодні періоди, коли споживання зростає, енергосистемі важче його покривати. А, по-друге, ворог, на жаль, може атакувати енергосистему не тільки взимку. Тому ми всі мусимо бути готовими і не забувати про ощадливе споживання енергоресурсів, особливо вранці та ввечері, коли на енергосистему є найбільше навантаження. 

Ми увійшли в зиму з запасом міцності 5-7%

На вашу думку, ворог не полишить спроб розбалансувати нашу енергосистему? До чого нам готоватися?

Іван Плачков: На жаль, ворог продовжує масовані атаки на енергосистему. Ми пам'ятаємо минулий осінньо-зимовий максимум з такими масовими пошкодженнями основного, допоміжного обладнання. Енергетики підготувалися. Але ми увійшли в зиму з запасом міцності 5-7%. Зазвичай ми входили з запасом 25-30%. І це нормально. Тому ці удари значно погіршують міцність роботи енергосистеми. І та теплова електростанція мала достатньо великий обсяг потужності по теплопостачанню. Так, зима закінчується, але достатньо багато споживачів залишилось без тепла. Там зараз працюють котельні. Але це теж ускладнює ситуацію. 

Що в цілому? Дійсно, зараз ми вже виходимо з опалювального сезону. Але нам потрібно вже готуватись до наступного. Зазвичай, енергетики вже 20 січня починають підготовку до наступного. Нам потрібно виводити обладнання на теплових електростанціях. І вже в березні-квітні треба починати відповідний ремонт. Тому не можна так сказати, що зима закінчиться і все. І нам треба пам'ятати, що влітку знову значно збільшується навантаження і обсяг споживання. Навіть не менш ніж взимку. Тому ситуація дуже складна. Але енергетики роблять все можливе і неможливе. Я спілкуюсь зі своїми колегами в інших країнах, Румунія, Болгарія, і вони постійно кажуть: "давайте консультуйте нас, як ви утримуєте систему в таких умовах". Тобто вони хочуть, що ми консультували, навчали людей і так далі. Це я до того, що наші енергетики просто герої і професіонали найвищого гатунку.

При всьому цьому, нам не потрібно забувати, що потрібно платити за електроенергію своєчасно. І те, що скасували мораторій на відключення – це тільки по причині того, що масові неплатежі, навіть тих, що можуть платити. Тому все залежить від того, як ми будемо оплачувати електроенергію, і енергетики зможуть купувати обладнання, відповідне устаткування, платити зарплату і відновлювати енергосистему. Це дуже важливий фактор. А головним фактором є захист нашою ППО цих інфраструктурних об'єктах.

                         Іван Плачков. Фото: Facebook/Всеукраїнська Енергетична Асамблея 

Як нам вдається досягати балансу лівобережжя і правобережжя країни в  енергетиці? 

Іван Плачков: Енергосистема України працює як єдина енергосистема. Мало того, ми працюємо паралельно з нашими європейськими країнами в єдиній системі – це ENTSO-E. Напередодні війни ми від'єдналися від Росії та Білорусі і приєдналися до європейської системи. Але розташування генерації не є рівномірним територією України. Генерація розташовувалася там, де концентрувалася промисловість – це Дніпропетровська, Луганська, Донецька, Запорізька області. До речі, Запорізька теплова і атомна станції – найбільші в Європі. На жаль, ми втратили дуже велику кількість генерацій.