Іспити з чотирьох предметів, а не з трьох. Вакуленко про НМТ-2024

Іспити з чотирьох предметів, а не з трьох. Вакуленко про НМТ-2024

Найбільша відмінність цьогорічного і минулорічного Національного мультипредметного тесту в тому, що учасникам доведеться проходити іспити з чотирьох навчальних предметів, а не з трьох. Це зауважує директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. Цьогоріч обов'язковими будуть українська мова, математика та історія України. Також учасники зможуть обрати один предмет із тих, які визначають їхнє подальше навчання. Торік обов'язковими були українська мова і математика. Історію України можна було складати, як один із предметів на вибір. І це найперша цьогорічна відмінність НМТ. Тетяна Вакуленко розповіла в ефірі Українського Радіо докладніше про всі особливості цьогорічної кампанії для вступників. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay 

Учасникам доведеться проходити іспити з чотирьох навчальних предметів, а не з трьох

— Про які основні правила і зміни цьогорічної вступної кампанії  варто знати випускникам та їхнім батькам?

Насамперед, найбільша відмінність цьогорічного і минулорічного Національного мультипредметного тесту полягає в тому, що учасникам доведеться проходити іспити з чотирьох навчальних предметів, а не з трьох. Цьогоріч обов'язковими будуть українська мова, математика та історія України. І також учасники зможуть обрати один предмет із тих, які визначають їхнє подальше навчання, бо їм або дуже подобається, або бо вони мають високі результати з цих предметів. Минулого року, нагадаю, обов'язковими були українська мова і математика. Історію України можна було складати, як один з предметів на вибір. Це найперша відмінність.

Також, з огляду на те, що вступникам доведеться проходити іспитування з чотирьох навчальних предметів, то ми матимемо перерву між двома блоками. Тобто, минулого року всі три предмети складалися одним великим модулем. Умовно, кожне оцінювання потрібно було пройти за годину. Відповідно, загальна тривалість тестування – це було три години. Цього року українську мову і математику учасники проходитимуть за дві години. Далі буде перерва 20-ти хвилинна, і далі – історія України і предмет за вибором. 

Також учасники зможуть переходити вільно між предметами, які знаходяться в одному блоці. Тобто, наприклад, якщо учасник хоче більше часу витратити на виконання завдань з української мови, то це можна буде зробити. Можна буде навіть півтори години проходити оцінювання з української мови, і далі залишиться лише півгодини на математику. Так само і з другим блоком, тобто, історія України і предмет на вибір. Але не можна буде переходити між цими категоріями. Тобто, не можна буде, умовно, заощадити час для того, щоб пройти четвертий предмет і зекономити цей час на українській мові і математиці.

Щодо проходження оцінювань, то, як і минулого року, тестування відбуватимуться не лише в Україні, а й за кордоном, де вимушено перебувають наші вступники. Ми вже комунікуємо із закордонними минулорічними партнерами, але ще не готові назвати країни й міста, де можна буде скласти іспит.

— Минулого року був певний дефіцит місць, куди реально доїхати нашим людям за кордоном і скласти тест. Чи буде розширений цей перелік?

Справді, був дефіцит, але не місць загалом, а швидше, а місць у деяких містах. Зокрема, наприклад, у США. І на додаткову сесію ми відкривали додаткові місця, тобто ми намагалися оперативно вирішувати ці проблеми. Так само в якийсь момент не було достатньої кількості місць у Польщі. І, відповідно, під час підготовки до додаткової сесії ми шукали нових партнерів, зверталися до міжнародних організацій, до наших недільних шкіл, до всіх, хто потенційно міг би проводити такі оцінювання. І отримали підтримку від декількох шкіл, які спромоглися зібрати комп'ютерну техніку і забезпечити оцінювання.

Тетяна Вакуленко. Фото: osvitoria.media

Я не гарантую, що місць буде достатньо абсолютно для всіх учасників, тому що ми тут залежимо від наших міжнародних партнерів. У них так само відбуваються свої іспити в травні і в червні. Відкриття тимчасових екзаменаційних центрів фактично блокує всю навчальну діяльність у тих аудиторіях.

Плюс потрібно залучати до екзаменаційних центрів місцевих фахівців, які обслуговують комп'ютерну техніку і взагалі мають доступ до цих приміщень. Тому ми намагаємося зробити все від нас залежне. Але учасники, які перебувають за кордоном, мають розуміти, що чим раніше вони зареєструються, тим більше шансів, що вони проходитимуть оцінювання саме в тому місті, яке до них найближче.

— Я читав, що цьогорічний тест буде перекладений мовами нацменшин, окрім російської. Чи дійсно це так? Чи зроблена вже ця робота і які це мови?

Так, ми виконуємо цю роботу. Зараз працюємо з перекладачами. Перекладаємо декілька тестових форм. І це ті мови, якими здобувають освіту деякі наші цьогорічні випускники. Це – польська, румунська, угорська, кримськотатарська. Раджу вступникам, які здобувають освіту цими мовами, ухвалити рішення щодо того, чи обирають вони тести цими мовами.

Реєстрація триватиме в березні-квітні

— А коли, до речі, цей вибір треба зробити

Під час реєстрації. Реєстрація триватиме в березні-квітні. Детальні графіки ми повідомимо щойно вони будуть затверджені Міністерством. І, власне, коли учасник реєструється для проходження тестування, він має вказати те місце, де він хотів би проходити оцінювання запропонованого переліку, той четвертий предмет, який він обрав, а також потребу чи відсутність такої потреби в перекладі. Перекладаємо ми, очевидно, ті тести, які не є тестами з української, іноземних мов та української літератури. Тобто ми перекладаємо географію, фізику, хімію, біологію, історію України. 

І так само, якщо в учасника є особливі освітні потреби,  наприклад, додатковий час для оцінювання, передусім це додатковий час плюс 30 хвилин, то потрібно буде завантажити довідку, медичний висновок, який підтверджує, що ця потреба викликана об'єктивними підставами, і що медичні фахівці підтверджують необхідність створення таких умов для учасника оцінювання.

— Раніше була інформація про те, що з міркувань безпеки точні дати проведення тесту не будуть розголошуватися. Це тест має пройти величезна кількість людей. Як вони дізнаються, де це зробити?

Так. Під час реєстрації учасники створюють свій персональний кабінет на сторінці Українського центру оцінювання якості освіти. Це сторінка testportal.gov.ua. І це наша комунікаційна сторінка з учасником. Саме на цій сторінці конкретний учасник дізнається про дату, час і локацію, тобто точну адресу, де саме він проходить оцінювання. Ми не тестуємо всіх вступників одночасно. Минулого року ми мали понад 280 тисяч зареєстрованих, але одночасно тестувалися до 15 тисяч. Тобто тестування відбувається впродовж багатьох днів. Цього року це 20 днів основної сесії тестувань. І конкретні дати проходження оцінювання в конкретних локаціях ми не називаємо, а говоримо лише про період, що тестування триватиме з травня по липень. І ми називаємо дати, коли це відбуватиметься.

— Тож комунікаційний кабінет відповідно міститиме всю інформацію, тобто не варто побоюватися того, що хтось щось не дізнається, пропустить, не почує, не побачить, запізниться тощо. Ми з вами поговорили про закордонне українство, але не поговорили про те українство, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Що робити випускникам, які там знаходяться, але хочуть вступати в Україні?

На жаль, ми не зможемо проводити оцінювання на територіях, які контролює ворог, адже ми повинні забезпечити змогу проходити оцінювання в безпечних умовах для учасників і для фахівців, які працюватимуть в тимчасових екзаменаційних центрах. Відповідно, учасникам, які наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях і хочуть пройти НМТ, доведеться переїхати на ті території для проходження оцінювання, де такі центри створюватимуться. Під час реєстрації вони оберуть те місто, той населений пункт, до якого їм буде найпростіше добратися. Ми розуміємо, що таким учасникам часто дуже складно виїхати із тих населених пунктів, де вони перебувають і проживають. Відповідно, якщо вони не зможуть, наприклад, доїхати на основну сесію, то вони зможуть подати заяву для участі в додатковій сесії, а також будь-який документ, який підтверджує, що вони перебували на тимчасово окупованій території, і ми допустимо їх до проходження оцінювання в межах додаткової сесії.

Структура тестів із тих предметів, з яких НМТ вже проходило, не змінюється

— Розкажіть, будь ласка, про оснащення цих центрів, де відбуватиметься тестування.

Це приміщення закладів освіти, заклади загальної середньої освіти, тобто школи, ліцеї, це коледжі, це виші, які з нами співпрацюють. Ми уклінно дякуємо кожній такій установі за те, що вона відкриває нам двері і створює умови для проходження оцінювань. Серед вимог до таких приміщень, безумовно, це укриття, яке знаходиться у приміщенні установи або поруч з ним на відстані швидкого доступу. Під час оцінювання всі працівники центрів, мають дотримуватися дуже конкретних вимог щодо дій під час повітряних тривог. Вони одразу повинні призупинити проходження тестування, перейти в укриття, впродовж усієї тривалості повітряної тривоги, перебувати в укритті і лише потім повернутися до проходження тестування. 

Те, що ми проводимо оцінювання в комп'ютерному форматі, звичайно, спрощує ці організаційні моменти, адже можна технічно одразу для всіх учасників централізовано в кожному тимчасовому екзаменаційному центрі призупинити оцінювання і перейти до безпечного місця, не хвилюючись про те, що щось станеться з відповідями.

— Тепер щодо до змісту тестів. Чи будуть в них, наприклад, завдання з минулорічних ЗНО?

Структура тестів із тих предметів, з яких НМТ вже проходило, не змінюється. Тобто минулорічні всі матеріали для підготовки залишаються актуальними. Ми не виключаємо можливість використання певних завдань минулих років, але очевидно, що це не будуть готові минулорічні форми. Учасники, які хочуть якнайкраще підготуватися до проходження оцінювання, безперечно, можуть використовувати минулорічні варіанти з ЗНО. Це точно не зашкодить і точно допоможе швидко зорієнтуватися і зрозуміти, у чому полягає суть того чи іншого завдання і, власне, як на нього відповідати.

Невдовзі ми надамо доступ усім потенційним учасникам оцінювання до актуальних демонстраційних варіантів тестів. Ми вже підготували всі матеріали і зараз останні хвилини буквально працюємо над ними з колегами із Всеукраїнської школи онлайн для того, щоб саме на цьому порталі запустити демонстраційні варіанти. На цій платформі, на цьому модулі є така додаткова опція, яку ми підключаємо: після виконання учасником завдань у своєму кабінеті він отримає звіт про те, як були виконані всі завдання тесту, а також рекомендації щодо опанування тих тем, з яких учасник надав неправильну відповідь. 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик