Сиротюк: "великого Голіафа може перемогти багато Давидів"

Сиротюк: "великого Голіафа може перемогти багато Давидів"

Якщо в боях за Лисичанськ ворог пер великими колонами, мав безліміт артилерії, а за Бахмут і Соледар діяв в основному піхотними групами, то зараз росіяни перейшли до великих механізованих колон, які намагаються проривати різні ділянки фронту. Такі зміни у поведінці окупантів констатував молодший сержант-гранатометник 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, директор Недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень", народний депутат України VII скликання Юрій Сиротюк. В інтерв'ю Українському Радіо він зауважив: "вони думають, що таким чином зламають волю до спротиву". Але це не про наших воїнів, каже Сиротюк. "Специфіка зараз така, що будь-яке пересування будь-кого по лінії фронту, коли є хоч трошки видимості, неможливе непомітно. Тобто щойно російська колона рушила, наша аеророзвідка зафіксувала, всі суміжні підрозділи зібралися і, як на фронті кажуть, "дали тягла"", – розповів військовий. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: armyinform.com.ua

Ворог перейшов до великих механізованих колон

Ситуація на фронті зараз. Які зміни ви спостерігаєте? 

Ми безвилазно були на Бахмутському напрямку з червня минулого року. 5-та штурмова бригада не виводилася жодного разу. З січня 2023 року бригада брала участь в боях за Бахмут. Крайня бригада була в околицях Бахмута буквально ще декілька тижнів тому. На жаль, ту частину міста, садово-дачні ділянки, які ми утримували в межах адмін-кордонів міста, було просто фізично знищено. Загроза перебування там особового складу перевищувала можливості, які давала ця локація. Тому фронт трошки зсунувся. 

Дійсно, ситуація важка. Ворог зараз намагається перти по всьому фронту. Робить це демонстративно, у вигляді навіть психологічних атак. Тому що в боях за Лисичанськ ворог пер великими колонами, мав безліміт артилерії. Коли ситуація дійшла до боїв за Бахмут, за Соледар, де ми теж брали участь, то ворог діяв в основному піхотними групами. Зараз ворог перейшов до великих механізованих колон, які намагаються прориватися в різних відтинках фронту, зокрема Бахмутському. Я думаю, тут момент посіяти певну паніку, зруйнувати бойові порядки. Вони думають, що таким чином зламають волю до спротиву. Минулого тижня на позиції одного з наших розрахунків, де перебувало менше 5 вояків, виїхало 10 російських танків, 10 броньованих машин і близько 100 одиниць піхоти. 

"Дали тягла"

Скільки повернулися назад?

Трохи поїхало назад. Багато загинуло, багато попало в полон, багато техніки було спалено. Специфіка зараз така, що будь-яке пересування будь-кого по лінії фронту, коли є хоч трошки видимості, неможливе непомітно. Тобто щойно російська колона рушила, наша аеророзвідка зафіксувала, всі суміжні підрозділи зібралися і, як на фронті кажуть, "дали тягла". І для солдатів – це нормальна ситуація.

Я думаю, те, що ми зараз спостерігаємо - це спроби тиску. Росії потрібні будь-які результати, бо вони переобирають царя. Царю потрібні будь-які результати. Минулого року вони стерли з лиця землі Мар'янку, Соледар і Бахмут. Цього року в них ніяк не виходить з Авдіївкою. Вони просто все знищують. А з іншого боку, Росія намагається використати паузу, яка виникла в нас з постачанням нашими закордонними союзниками. Ми знаємо ситуацію в США, де внутрішньо-політичні суперечки між двома партіями переросли в те, що Україна не отримує належної допомоги. Ми маємо ситуацію в Євросоюзі, де певні партнери Росії ставлять палиці у виділення допомоги. З'явилося таке вікно, і Росія намагається вплинути психологічно. Але українських солдатів, які перебувають на фронті вже понад два роки, нічим не злякаєш. Я не бачу паніки навіть в Києві серед українського населення. Тому, Росія має знати, я завжди це казав, ножами і палицями будуть люди звичайні вбивати кожного москаля, який буде лізти на нашу землю. В них не вийшло легкої прогулянки і вже ніколи на нашій території не вийде. Зараз, за моїм внутрішнім відчуттям, з'явився другий фронт. Перший фронт — це Росія, а другий фронт – твоя психологія. Це марафон. Важко бігти 40 кілометрів в переможному настрої. Але треба себе перемогти і рухатися далі. 

Ключовий військовий конфлікт у світі – російсько-українська війна

Ви презентували дослідження "Індекс війни", де спробували подивитися на війну глобально. Що видно з цього дослідження? 

Це вже п'яте дослідження. В 2014 році ми припустили, що десь з 2011 року в Україні триває тиха, непомітна Третя світова війна. Вона пов'язана з двома факторами. Перший – це зменшується вплив США як світового гегемона після розпаду Радянського Союзу. Зростає роль Китаю, який претендує на лідерство. Китай ще не такий сильний, щоб взяти світ в свої руки, і невідомо чи візьме. Америка слабне і втрачає можливість контролювати весь світ і навіть волю. Інколи ми бачимо, що ситуації з Україною – волі бракує. Відповідно, створюються певні зони напруги в світі. Там починають рости регіональні лідери. Це намагалась робити Туреччина, Росія, Саудівська Аравія. З'являються квазідержавні утворення. І це все веде до глобального періоду нестабільності в світі, поки знову не з'явиться оця світова рівновага. Ми це бачили, і ми це назвали "тихою Третьою світовою війною". 

Що ми бачимо тепер? Зараз ситуація вкрай загострилась. І по цифрах, і по регіонах, і по тому, що Росія разом зі своїми партнерами по "вісі зла" кидає великий виклик світовому порядку взагалі. Тобто Росія через Іран, Північну Корею намагається дестабілізувати ситуацію в найбільш вибухонебезпечних регіонах земної кулі. Ми очікували, що спочатку може вибухнути Тайвань, де не прокитайський лідер переміг. Але Китай поки що намагається спостерігати. Він вже "проковтнув" Росію економічно і частково політично. Тому сьогодні ця "вісь зла" намагається максимально дестабілізувати ситуацію в світі. А для Росії це важливо, щоб відвернути увагу від України. Щоб розбалансувати світову безпеку. Тому в світі дійсно дуже небезпечні процеси. Але ключовий військовий конфлікт, який триває у світі – це все-таки російсько-українська війна.  Юрій Сиротюк. Фото: Facebook/Yuriy Syrotyuk 

  Прийшов час цього монстра зупиняти

Складається враження, що початок російсько-української війни став тригером чи якимось психологічним бар'єром, після якого може спалахнути де завгодно. Що ви думаєте? 

Всі світові війни відбувалися на території України. І досить часто за Україну. Це не аксіома, але частина теореми Великої світової війни. Так само, як і Близький Схід є такою точкою. 

Щодо Латинської Америки. Росія давно працює в Латинській Америці, щоб показати Америці, що вона не визнає доктрини Монро. Вона передбачала, що ніхто не може втручатися в запілля США, бо два американських континенти - це виключно американські справи. Росія втручалася, підтримувала Венесуелу. Тепер Венесуела вже провела референдум. І маючи армію в 100-150 тисяч вояків, проти поліції Гаяни приблизно в тисячу поліцейських, ми розуміємо результат можливого бойового зіткнення. Тому так, Росія абсолютно повністю руйнує систему міжнародного права і безпеки в усьому світі. Тому прийшов час цього монстра зупиняти.  

До речі, на моє переконання, оці всі активності на фронті пов'язані з тим, що Росії потрібна передишка. Тому вони демонструють таке зухвальство на фронті, витрачаючи резерви. Але нам це вигідно. Чим більше вони на нас пруть, тим більше їх ляже в землю, тим менше в них буде ресурсу сунути кудись далі. Ми теж повинні розуміти, що війна з Росією має бути асиметрична. Але найбільший урок для світу – на цій потворі треба ставити кінець. 

"Великого Голіафа може перемогти багато Давидів"

Недавня ситуація в Башкирії. Що з нею буде, на вашу думку? 

Росія подавить. На мою думку, великого Голіафа може перемогти багато Давидів. Україні вкрай важко боротися з цією потугою. Тому ми повинні загострювати протиріччя, які існують в Росії, і за колишнім бандерівським гаслом "Свобода народу, свобода людині" декларувати, що ми будемо підтримувати прагнення незалежності всіх, хто має на це право. А згідно зі статутом ООН, будь-яка нація має право жити, бути собою на своїй землі. Башкортостан, до речі, ніколи не був завойований Росією. Вони з ними мали завжди договірні відносини. Після українців вони здійснили найбільше повстань за свою свободу. В тому числі повстання Омеляна Пугачова, яке значною мірою робили башкири. До кінця XIX століття вони мали особливий статус як українські козаки. Тобто вони наймалися для воєнних цілей і Росія досить часто їх використовувала як гарматне м'ясо. Вони в 1918 році мали незалежність. І в 1992-1993 роках теж. Що зробила Росія в Башкортостані? Вона зробила так, що башкири і інші поневолені народи стали меншістю на своїх землях. Їх там 30%. І Росія намагалась їх протиставити татарам, яких колись туди насильно завезли. Тому я думаю, що це регіон запалає. Зараз унікальний шанс в поневолених Росією народів здобути незалежність. Але потрібні скоординовані дії. 

Російсько-українська війна – приклад першого ядерного державного тероризму

Гіпотетичне застосування ядерної зброї – це єдине, що змусить напряму вступити у війну "сильних світу цього" чи вони і далі вестимуться через проксі, через хибні прапори, гібридними шляхами?

Насправді, світ стоїть на дуже слизькому місці. Адже деякі країни з "вісі зла" починають артикулювати думки, що вони можуть застосувати ядерну зброю, і починають це обговорювати. Тема, яка була табуйована після єдиного в історії людства застосування ядерної зброї, знову божевільними диктаторами піднімається. Більше того, російсько-українська війна – це приклад першого в історії ядерного державного тероризму, коли Росія, як агресор, захопила Запорізьку АЕС, непрацюючу Чорнобильську АЕС, і послала великі колони свого війська, щоб захопити Південноукраїнську АЕС. Тобто, вона свідомо планувала цей ядерний шантаж. Тому зараз, щоб стабілізувати ситуацію, треба ще денуклеаризувати Росію. Ви ж розумієте, в червні минулого року Вагнер міг спокійно захопити якусь ядерну установку. Росія лежала, просто Пригожин зупинився. До чого я веду? У випадку воєнної поразки, а стратегічно Росія вже зазнала поразку в цій війні, якась озброєна банда може бігти і захоплювати чи біолабораторію, чи хімічну зброю, чи ядерну. Тому світ вже повинен готувати групи швидкого реагування.  

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США