Усі, хто нападатиме на Україну, будуть переможені — Філарет

Усі, хто нападатиме на Україну, будуть переможені — Філарет

Усі, хто будуть нападати на Україну, будуть переможені, наголосив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо патріарх Філарет. Росія напала на Україну і держава-агресор рано чи пізно буде переможена, бо Бог не може бути на боці неправди, зауважив патріарх Філарет. І зазначив: "Яким могутнім був Радянський Союз. Усі боялися його. А розпався". Журналістка Світлана Мялик спілкувалася з патріархом Філаретом із нагоди його 95-річчя.

 

0:00 0:00
10
1x

На фото: Світлана Мялик та патріарх Філарет 

"Всі, хто будуть нападати на Україну, будуть переможені"

— Ми зустрічаємось із вами з нагоди вашого 95-річчя. Ці 95 років — великий період в історії України, коли Україна боролась і продовжує боротись за свою незалежність. Зараз, уже майже два роки, триває велика, кровопролитна війна. Скажіть, як ви особисто переносите цю війну? Як ви живете зараз?

Сприймаю як війну, причому несправедливу війну щодо України. Україна на Росію не нападала, вона боронить тільки свою українську землю. І тому всі, хто будуть нападати на Україну, будуть переможені. Чому я так впевнено кажу, що будуть переможені? Тому що неправда ніколи не перемагала правду. Ось зараз за ким правда? За Україною чи за Росією? Хто на кого напав? Україна на Росію чи Росія на Україну? Бачимо, що Росія напала і звершила цей агресивний акт. Вона рано чи пізно буде переможена, бо Бог не може бути на боці неправди.

— Скажіть, ваша святосте, чому Україна стала територією боротьби цих двох світів — добра і зла? В чому причина цієї війни?

Я вам скажу чому. Тому що Україна багата землями, багата людським розумом, багата працелюбством. І тому Росія хоче користуватися досягненнями українців, а приписувати це Москві. Ось ви зверніть увагу, де літаки винайшли? В Москві чи в Києві? В Києві. Де ракети зробили? В Дніпрі. Не в Ленінграді (сучасний Санкт-Петербург — ред.). Де танки висококласні, яких немає у світі? Харків. Тобто ви бачите, що всі винаходи робить Україна, а потім вже все це розповсюджується. Тому такий народ перемогти неможливо. Тому ніхто нехай на Україну не зазіхає, бо Україну ніхто не переможе. Не переможе тому, що в Україні шанують Бога, моляться, відвідують церкву і живуть з Богом. І Господь допомагає Україні в цілому та українцям, зокрема. Тому з Богом ми будемо завжди перемагати.

— Ваше святосте, але багато людей питає про те, що Бог любить людей, так? Але чому він дає війну, оцю трагедію? Якщо Бог любить, чому він дає війну?

А чому Каїн убив свого брата Авеля? За що він його вбив? Авель же для Каїна нічого не зробив поганого. А Каїн зробив Авелю зло. Так і зараз. Україна нічого не робить злого для країн, які оточують. Але як і Каїн напав на Авеля, так і на Україну нападають. Це одне. По-друге, Україна багата. Багата насамперед землею.

— Ресурси ви маєте на увазі, так? Земля, поклади, люди.

Так. І працелюбними людьми. Бо як мені розповідали: росіянин побудує хату, а навколо хати ні садочка, ні городу. А українець, коли побудує хату, то обов'язково садочок, город. Про що це говорить? Про працелюбство. Такий народ непереможний.

"Яким могутнім був Радянський Союз. Усі боялися його. А розпався"

— Ваше святосте, смерть під час війни. Як людям пережити фізичну втрату? Своїх рідних і близьких людей. Які часто помирають під час війни молодими. Вони не бачили життя, вони не прожили це життя. Як церква може допомогти тут?

Річ у тому, що кожна людина повинна знати, що вона вічна. І немає значення, де ти живеш — на землі чи на небі. Ти існуєш. Але на землі живеш для того, щоб обрати собі вічне на небесах.

— Вічне життя?

Яке вічне? Або страждальне, або блаженне. Як на землі обирають вічне життя? Роблять добро — отримують блаженство. Чинять зло — отримують покарання. І ось це закон такий, який встановив Бог. Правда ніколи не може бути переможена. Візьміть для прикладу, яким могутнім був Радянський Союз. Усі боялися його. А розпався. Три президенти підписали, і Радянського Союзу немає. Треба бути завжди з Богом. Якщо ми будемо Богу молитись, виконувати його заповіді, жити добре, допомагати людям переносити страждання, то Господь обов'язково допоможе, і ця людина переможе. І цей народ теж переможе.

— Я була на службі у Володимирському соборі, і під час усіх служб священники моляться за наших захисників та захисниць — і за тих, хто на землі, і за тих, хто вже на небі. Як ця молитва допомагає і тим, хто тут лишився на землі, і тим, хто на небі?

Треба молитися за здоров'я тих, що на землі живі, й молитися за спокій душі тих, які віддали своє життя. Але треба пам'ятати слова Христа Спасителя. "Ніхто не має більшої любові, як той, який душу свою покладе за ближніх своїх". Ось вони поклали душі за ближніх своїх, з любові до них, з любові до своєї Батьківщини. Вони повинні страждати? Ні. Господь обов'язково дасть їм блаженне, бо вони виявили любов аж до смерті. 

— Скажіть, вбити ворога, який прийшов до нас, на нашу землю — це добро?

Добро. Тому що вбивати людей, захищаючи людей, свою країну, свою землю, свою державу, не є гріхом, а є подвигом. І тому хто віддає своє життя за оці цінності, той творить добре діло. Бо більше цієї любові немає. Бо людина віддає все. Найголовніше — своє життя. В ім'я спасіння того чи іншого, чи цілого народу.

"Вся ідеологія так званого "русского міра" направлена на підкорення України"

— Владико, ви особисто знаєте представника Російської Православної Церкви Кіріла. Він пропагує ідею "русского міра", а Російська Церква освячує будь-які дії російської влади, освячує війну Росії проти України, вбивство українців. Що можна з цим зробити?

Перше, треба розуміти, що таке "русскій мір". Це обґрунтування захоплення України. Раз Україна — "русскій мір", то ми цю територію повинні приєднати до Росії. А забувають, хто перший: Москва чи Київ? Звичайно, Київ. І вже коли Київ раніше, то тоді вже вони говорять, що ми два народи. Тобто вся ідеологія так званого "русского міра" направлена на підкорення України. Якщо взяти історію, то Росія не була б Росією без України. Україна дала літаки, ракети, танки. При цьому такої високої якості, як не одна інша країна. Народ розумний, вміє робити відкриття. Друга особливість — Україна ніколи не нападала на Росію. Коли гетьман Виговський переміг під Конотопом, то його оточення пропонувало йому йти на Москву. А він сказав: "Не підемо, своє звільнили, а то їх земля. Хай вони живуть на цій землі, а ми будемо жити на цій землі". Отак і так думає український народ.

— Владико, скажіть, зараз за Україну гинуть і римо-католики, і мусульмани. Тобто не тільки православні, а нам допомагають з інших країн. Чи важливе конкретне віросповідання? Чи важлива просто віра в Бога?

Допомагає їм природна любов людини любити, бо Бог створив людину люблячою. Так ось оця любляча людина хоче жити в мирі та злагоді з усіма. І Україна хоче жити в мирі та злагоді з Росією. Хоче. Але Росія не хоче.

"І Донбас, і Крим повернуться до складу України"

— Яке у вас відчуття, коли війна закінчиться перемогою України?

Коли на нас нападають, то треба душу покласти за своїх людей, за свій народ, за свою землю. А на других не нападати. Нехай вони живуть своїм життям, а ми будемо жити своїм життям. І нападати не будемо.

— А у вас є відчуття, коли війна закінчиться? Чим? Чи перемогою України, яку ми так чекаємо?

Я на запитання відповім запитанням. Що перемагає: добро чи зло? Добро. З ким добро? З Україною. Значить перемога наша. І ми в цьому не сумніваємось. Те, що Донбас тимчасово захопили, це тимчасово. А ми доживемо до того, що Донбас повернеться. Так само, як і Крим. Не всі європейські держави хочуть, щоб Крим повернувся до України. А він повернеться до України. Тому що це наша українська земля. І іншого не може бути.

— Ваша мала батьківщина — село Благодатне Амвросіївського району Донецької області. І вже довгий час ця територія тимчасово окупована. Після перемоги України чи вдасться швидко повернути, реінтегрувати цю територію до складу України?

Коли ми переможемо, то звісно, що Донбас повернеться в Україну. Бо це українська земля. В Донбасі немає жодного неукраїнського села. Всі села на Донбасі — українські. Це означає, що корінне населення цього регіону — українці. Росіяни є, але вони живуть по містах, по фабриках, заводах, шахтах. Їх прислали туди працювати. Але вони там раніше не жили. А українці там живуть з самого початку.

— Патріот — це той, хто готовий життя своє покласти заради держави, так?

Так. Патріот — той, хто любить свою землю. І він і життя віддає за Україну. І скільки таких добровольців пішло на Схід захищати Україну. І питання стоїть так: захистимо Україну чи не захистимо? Сумніву ніякого немає, що ми захистимо. А тому що правда з нами. А раз правда з нами, то Бог з нами. А де Бог, там перемога завжди.

— І союзники нам допомагають, зокрема Польща та інші країни. Господь посилає нам, так?

Так. Це Господь надихає і Англію, і Польщу, і інші європейські держави, які допомагають Україні. Тому що фактично Україна і їх захищає. Захищає від російського агресора. Вони нам допомагають зброєю, грошима. А життя віддають українці.

"Кожен день я молюсь за Україну"

— У вас 95-річчя. Про що ви мрієте і про що ви просите у Бога?

Я прошу Царство небесне, тому що я знаю, що життя закінчується. А людина продовжує існувати, бо вона вічна. І тому я думаю, яке буде моє вічне? Страждати я буду чи блаженствувати? Я молю Бога, щоб Господь простив мої гріхи і дав мені Царство небесне. Це моя головна молитва, і я про це завжди думаю.

— А коли ви про Україну молитесь, що ви просите в Бога?

Кожен день молюсь за Україну. І Господь почує наші молитви. Не я ж один молюсь. Молиться церква, молиться весь народ, воїни життя своє віддають за Україну. То після цього переможемо ми чи не переможемо? Переможемо. Переможемо обов'язково. І коли ми переможемо, то тоді тільки наступить постійний мир. Бо не буде кому нападати на Україну. Росія буде переможена.