Україні треба атакувати місця запуску ракет, а не лише перехоплювати — Олексій Гетьман

Україні треба атакувати місця запуску ракет, а не лише перехоплювати — Олексій Гетьман

Вчинені Росією масовані ракетні обстріли території України 29 грудня минулого року і 2 січня нинішнього року вже нарешті можуть спонукати Захід ухвалити рішення, що Україні потрібно не тільки перехоплювати ворожі ракети, а й атакувати місця їхнього запуску. Це зазначив в ефірі Українського Радіо військовий експерт Олексій Гетьман. "Так прописано в бойових статутах майже всіх країн НАТО: щоб уникнути ракетних атак від будь-якого ворога, треба не зосереджуватися на перехопленні повітряних цілей, вже коли вони стартували, а нищити їх до старту на місці їхнього базування", – нагадує експерт. І додає: "Подивимося, може вони будуть діяти так щодо нас, як прописано в їхніх статутах". Також Гетьман прокоментував дані США, що Північна Корея передала Росії певну партію балістичних ракет і пускових установок до них.

0:00 0:00
10
1x

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

Ухвалять рішення, "засудять", будуть "схвильовані"…

—  США оприлюднили напередодні дані, що Північна Корея передала Росії певну партію балістичних ракет і пускових установок до них. І ці балістичні ракети принаймні двічі були застосовані для ударів по Україні. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі. Зі свого боку, сьогодні (5 січня) речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що у Повітряних силах поки що не можуть підтвердити інформацію про застосування Росією балістичних ракет, придбаних у КНДР. У ранковому телемарафоні новин Юрій Ігнат заявив: "Точно, що вони вдарили балістикою, а яка балістика і чия ракета будемо розбиратися. Поки що у нас немає даних, що були використані такі ракети. Заява була відповідна від Сполучених Штатів. Тому вивчати будуть фахівці певні якісь уламки й тоді вже можна буде казати, чи є такий факт або немає. Поки що не можу цього підтвердити".

Є інформація про те, що 10 січня буде Радбез ООН збиратися і будуть розглядатися питання постачання Іраном балістичних ракет для Російської Федерації. Є інформація, що постачали не тільки ракети, а й пускові установки до них. Бо кожна ракета має бути запущена зі специфічної для неї пускової платформи. Якщо це так, то крім снарядів, які у великій кількості КНДР передає Росії, вона ще буде передавати ракети. Там (у районі Корейського півострова – ред.) взагалі ситуація загострюється. Сьогодні вночі були обстріли. Там частину людей евакуювали з Південної Кореї. Цілком можливо, що може відбутися чергова корейська війна. Бо Кім Чен Ин (лідер Північної Кореї – ред.) казав, що треба готуватися якнайшвидше до бойових дій. Російська Федерація роздмухує пожежу війни по всьому світу. Тому які будуть ухвалені рішення в ООН – я не знаю. Що вони можуть зробити? 

— Ухвалять якусь резолюцію…

Це вже починає дратувати. Ухвалять рішення, "засудять", будуть "схвильовані"... Для того, щоб зупинити Росію та її бажання розв'язати війну по всьому світу, треба знищувати російську армію і російський військово-промисловий комплекс. Фізично знищувати, а не санкціями. Потроху до цього доходить. У деяких країнах розуміння того, що відбувається – вже є. Хотілося би, щоб дійшло трохи раніше. 

"Україні потрібно не тільки перехоплювати російські ракети, а й атакувати місця їхнього запуску"

— Після низки масованих ракетних атак на українські міста і села напередодні та в перші дні Нового року європейські лідери розпочали закликати надати Україні більше зброї, зокрема і далекобійної. Заяви є. Але чи буде якась дія після цих заяв? 

Швидше за все так. Збирається Рада Україна-НАТО, щоби обговорити питання щодо масованих атак по Україні. Ми бачимо, як довго вони всі розгойдуються там. Ну такі вже аргументи російська сторона надає для ухвалення того рішення! Але все одно, бачите, певна затримка відбувається. Хочеться вірити, що ті обстріли і 29 грудня, і 2 січня вже нарешті дадуть можливість усвідомити і ухвалити рішення нашим партнером, що нам потрібно не тільки перехоплювати російські ракети, які вже летять по нашій території, а й атакувати місця їхнього запуску. Так прописано, наприклад, в бойових статутах майже всіх країн НАТО: щоб уникнути якихось ракетних атак від будь-якого ворога, треба не зосереджуватися на перехопленні повітряних цілей в повітрі, вже коли вони стартували, а нищити їх до старту на місці їхнього базування, на місці їхнього складування. Подивимося, може вони будуть діяти так щодо нас, як прописано в їхніх бойових статутах.

— Ви згадали про Раду Україна-НАТО, яка має відбутися 10 січня. В якому форматі зараз будуть ухвалюватися найважливіші рішення: якраз на рівні НАТО і саме тому Рада України-НАТО має відіграти важливу роль? Чи все-таки рішення ухвалюється на рівні окремих членів альянсу, на рівні країн-партнерів, передусім Німеччина. Бо Берлін досі не може наважитися на передання Україні німецьких далекобійних ракет "Таурус". 

Ні, я думаю що рішення буде ухвалено на рівні країн-партнерів усе ж таки. Бо немає, наприклад, військ НАТО. Є блок НАТО і в нього входять певні країни. Швидше за все ця нарада між нами і країнами НАТО буде використовуватися, як майданчик для того, щоб там ухвалювати якісь спільні рішення, а домовленості безпосередньо будуть вестися з Німеччиною, Францією, Великобританією, зі США. Особливо зараз цікавить питання з Німеччиною саме про "тауруси", які нам вкрай потрібні, щоб знищити, по-перше, Керченський міст, через який дуже багато підвозиться всього, що необхідно південному угрупованню росіян. І щоб нищити ті платформи, ті місця, з яких нас атакують. Довго вже тривають розмови щодо зняття заборони атакувати зброєю наших партнерів по території РФ. А насправді це потенційні атаки по військових об'єктах, особливо по пускових установках російських ракет. Начебто таку заборону з нас можуть зняти. Тоді, я думаю, що масовані ракетні атаки з боку російських агресорів стануть неможливими.

"У Німеччині дуже довго працює російська пропаганда"

— Керченський міст не належить до об'єктів на території РФ, бо він якраз виходить з українського Криму і проходить через наші води Чорного моря. Чому ж все-таки Німеччина так довго вагається?

Справа в тому, що в Німеччині дуже довго працює російська пропаганда, працюють деякі російські телеканали. І ставлення багатьох німців – поки що щонайменше половини – до російсько-української війни не можна сказати, що не на боці нашої країни. Але передача нам певного озброєння для багатьох німців неприпустима. Вони вважають, що таким чином вони можуть загострити конфлікт, що відбудеться екскавація чи війна може перекинутися на територію Німеччини. Інформаційна складова війни не менш важлива, ніж ц гібридній війні чи ніж безпосередньо бойові дії на лінії фронту. Давайте пригадаємо, як у Білорусь були поставлені російські ракети "Іскандер" і що вони могли долетіти до певних частин території Німеччини. І це вплинуло на свідомість німців і на підтримку нашої країни. І бачите – досі вони вагаються. А влада Німеччини стежить за настроями своїх громадян і вони не можуть сильно суперечити їхнім побажанням. Нам треба переконувати громадян Німеччини. Для цього треба працювати нашими інформаційним військам, щоби думка всередині Німеччини змінилася в бік більшої підтримки нашої країни.