Найкраща реклама зброї – на полі бою в Україні – Ус

Найкраща реклама зброї – на полі бою в Україні – Ус

Для збільшення виробництва зброї компаніям в ЄС і США потрібні довготермінові контакти на роки. Про це сказав в ефірі Українського Радіо кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. США на сьогодні змогли вже вдвічі збільшити виробництво зброї. Європа поки що ні. Процес відбувається, але повільно. "Коли ти не відчуваєш ризику, тоді немає мотивації її робити. Щойно починають з'являтися дослідження, що у разі поразки України у війні війна між Європою та Росією розпочнеться не колись там в далекій перспективі, а через 6-10 років, тоді це і буде дуже сильно спонукати Європу і це буде мотиваційно збільшувати виробництво зброї".

0:00 0:00
10
1x

Модернізовані БМП "Marder" на підприємстві Rheinmetall. Фото: Bild

"Дослідження показали, що у разі поразки України у війні війна між Європою та Росією розпочнеться через 6-10 років"

На кінець 80-х, початок 90-х років країни колективного Заходу вирішили, що війн більше не буде, тому до них не треба готуватися і не треба витрачати гроші на виробництво зброї. Світ припинив думати про таку необхідність у майбутньому. Було розуміння, що війни будуть нових типів, що братимуть участь у війні насамперед дрони. А звичне старе озброєння піде в минуле. За словами Івана Уса саме на цій стадії і застало світ повномасштабне вторгнення Росії до України. Тому й не було необхідних запасів зброї. Європа зберігала у себе певні старі зразки. І їх надали Україні в перші місяці війни. А от щодо нових видів озброєння, то тут виникла проблема. "США на сьогодні змогли вдвічі збільшити виробництво зброї. Європа поки що ні. І це впливає на Україну. Демократичним країнам Заходу важче перейти на воєнні рейки, бо вони ще не відчувають потреби у цьому". Через присутні конфлікти між центральною та місцевою владами щодо будівництва заводів з виготовлення зброї, через багаторівневу узгодженість між інстанціями цей процес відбувається повільно. Але те, що він відбувається повільно не означає, що Європа не перейде на процес збільшення виробництва зброї, констатує Іван Ус. "Коли ти не відчуваєш ризику, тоді немає мотивації щось робити. Щойно починають з'являтися дослідження, що у разі поразки України у війні війна між Європою та Росією розпочнеться не колись там в далекій перспективі, а через 6-10 років, тоді це і буде значно спонукати Європу і мотиваційно збільшувати виробництво зброї. Дослідження таки впливають на уряди країн". 

Країни Балтії, Польща, Фінляндія, Швеція і Норвегія демонструють розуміння того, що Росія не зупиниться в Україні

Україна розуміє, що Росія не хоче зупинятися. А от Європа не думала, що Росія не хоче зупинятися. За словами Івана Уса достатня частина людей в Європі вважає, що Росія Україну забере і… все. На цьому вона зупиниться. "Це не стосується країн Балтії, Польщі, Фінляндії і Швеції. Вони демонструють розуміння. Це розуміння стосується ще однієї країни – Норвегії. Воно поступово приходить. Багато людей живуть у своєму світі, що "війна далеко і вона до нас не прийде". В Україні два роки вже триває повномасштабна війна, ескалація на Сході, в Латинській Америці нагадує, що епоха війн не минула. І це дуже гарний мотиваційний чинник, щоби переосмислити ці підходи".    

Росія живе війною. На російських машинах писали гасло "На Берлін". Тому в Німеччині вже прораховують, що війна прийде не в Америку, а до них

Коли розпочалася повномасштабна війна в Україні і уряд США прийшов до приватних компаній і сказав, що "нам треба зброя", там відповіли, що "тоді нам потрібні довготермінові контракти на багато років. Ми не повинні отримати зараз замовлення, ми почнемо виробляти зброю і після цього буде кінець історії". Іван Ус зазначає, що такі контракти були укладені, бо в цьому вбачають потребу США. "В Європі також є виробники зброї. Німеччина відзвітувала минулого року про зростання своїх прибутків, бо з'явилися замовлення. Україна це бачить по динаміці військових пакетів допомоги. В Німеччині вже прораховують, що війна прийде не в Америку, а до них. Якщо ще й повернеться в США попередня адміністрація, яка взагалі-то не збиралася захищати Європу? Росія живе війною. На російських машинах писали гасло саме "На Берлін". 

Іван Ус переконаний, що німецькі компанії, які спеціалізуються на виготовленні зброї, будуть казати насамперед уряду, щоби ті більше уваги приділяли сфері озброєння. І що є зобов'язання НАТО витрачати на сферу оброни не менше 2% ВВП. 

Зростання виробництва зброї повинно відбуватися до перемоги України

Ринок зброї не найгірший ринок у світі. Питання в тому, наскільки державні закупівлі включають в себе купівлю зброї, переконаний експерт. Якщо в Європі колись раніше цьому не приділялося достатньо уваги, то і прибутки були невисокі, розповідає Іван Ус. "Зараз все навпаки. Зараз згадують, що є виробники зброї. І коли ми будемо розуміти перспективу, тоді ми збільшимо виробництво зброї, ви тоді отримаєте зброю і, відповідно, Україна її отримає". На думку експерта процеси в Європі повинні пришвидшитися, щоби уряди більше контрактів давали виробникам зброї. "Це не означає, що світ повинен зараз думати лише про війну. І що якщо ми зараз займатимемося виробництвом зброї, то ми будемо спонукати світ до війни. Ні! Тут треба встановити межі: що зростання виробництва зброї повинно відбуватися до перемоги України, а далі, щоби ці компанії знову не збанкрутували і не було потреби заново створювати базу, створити нові стандарти оновлення озброєнь у всіх країнах Європи. Щоби компанії розуміли, що у них будуть контракти в довгостроковій перспективі, адже країни будуть постійно оновлювати свої війська".

Україна на сьогодні є найкращим майданчиком реклами озброєнь на полі бою

Є вже спільні підприємства України, зокрема з Рейнметалл. Для нас це забезпечує оборону України, а виробники зброї в Україні отримують можливість робити свою продукцію і відразу її випробовувати. Так сталося із Петріотами, вважає експерт. "Найкраща реклама зброї — на полі бою. Україна на сьогодні є найкращим майданчиком реклами озброєнь". За словами Івана Уса дехто з європейських країн ще боїться, що Росія може захопити зброю, таким чином отримає технології і створить протизброю. Так було з американським безпілотником, який збили іранці, розібрали його і на його основі створили шахед. Тобто спрацював зворотній інжиніринг. "Але треба думати, як захистити ці технології, зробити запобіжники, щоби у разі потрапляння зброї до ворога ці технології не так просто можна було отримати. Це не означає, що світ зупинився".