Для нас пріоритетним має залишатися Південь — Мусієнко

Для нас пріоритетним має залишатися Південь — Мусієнко

Схід України для ворога буде пріоритетним елементом, а для нас, все-таки, пріоритетним має залишатися Південь. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. За його словами, важливо, що наші сили утримують плацдарм в районі Кринок на лівобережжі Херсонщини: "з точки зору утримання плацдарму і його використання в майбутньому з метою поширення нашого наступу, він має надзвичайно важливе значення. Тому що це дає можливість проводити флангові операції, заходити в тил ворожому угрупованню". На східному напрямку, продовжує Мусієнко, росіяни якщо і матимуть якісь успіхи тактичного характеру, то "це буде фінальний акорд зимового наступу російських військ на Сході". "Наші Сили виконують задачі, спрямовані на те, щоби знищувати у великій кількості ворога і не допускати можливостей розвитку його оперативно-стратегічного успіху. Дві ці задачі на сьогодні виконуються українськими військами успішно", – констатував експерт.

0:00 0:00
10
1x

Бойова робота 45-ї ОАБр на східному напрямку. ФОТО: Facebook "СтратКом ЗСУ"

"Це буде фінальний акорд зимового наступу російських військ на Сході"

Щодо ситуації на фронті. Який напрямок зараз найгарячіший і за що тримаються росіяни? 

Якщо говорити про Мар'їнку чи Авдіївку, то вони кидають такі значні ресурси і несуть такі втрати, що на цьому тлі ворогові потрібно внутрішній аудиторії продемонструвати, що є якісь успіхи, що все це не даремно. Заяви, які лунають, спрямовані виключно на внутрішню аудиторію. Справа в тому, що навіть якби ворог і взяв під контроль Мар'їнку, то це не змінює оперативну і стратегічну ситуацію на фронті. І не дає якісь великі перспективи з точки зору оперативного і стратегічного розвитку ситуації. Я взагалі не бачу причин говорити про те, хто утримує сьогодні руїни, зруйновані Росією. Це Росія хоче в цьому вправлятися для своєї пропаганди. Мар'їнку зруйнували російські війська, і вже давно, на жаль. Наші Сили виконують задачі, спрямовані на те, щоби знищувати у великій кількості ворога і не допускати можливостей розвитку його оперативно-стратегічного успіху. Дві ці задачі на сьогодні виконуються українськими військами успішно. Все решта – це російська пропаганда для внутрішньої аудиторії. 

Щодо Новомихайлівки. Чому вони так вчепилися в це село?

Це все бої локального значення. Там, де можуть розвинути успіх, там вони намагаються його розвивати. Тобто, це тактичні наступальні дії, які проводить ворог, з метою просунутися хоч десь. Якихось можливостей для оперативно-стратегічного розвитку ситуації я тут не бачу. Навіть, якщо вони матимуть якісь успіхи тактичного характеру, і якісь невеликі населені пункти зможуть взяти. Але на цьому, в принципі, все. Це буде фінальний акорд зимового наступу російських військ на Сході. Але треба розуміти, що в подальшому Схід для ворога буде залишатися пріоритетним елементом. А для нас, все-таки, пріоритетним має залишатися Південь. 

А що зараз на Півдні відбувається?

Дії продовжуються. Найголовніша дія – це те, що наші сили утримують плацдарм в районі Кринок на лівобережжі Херсонщини. Це надзвичайно важливо. Ворог нічого не може зробити, не може витіснити наші сили. З точки зору утримання плацдарму і його використання в майбутньому з метою поширення нашого наступу, він має надзвичайно важливе значення. Тому що це дає можливість проводити флангові операції, заходити в тил ворожому угрупованню. Щодо інших напрямків – Оріхівського, Запорізького – ворог намагається переходити в контратаки і повертати втрачене положення. У них були незначні тактичні успіхи і просування в районі Роботиного. Але ці всі атаки відбиваються. Тобто наші сили тримають і плюс не дають витіснити нас на лівобережжі Херсонщини, що надзвичайно важливо. 

На Куп'янському напрямку ситуація теж останнім часом загострилася. Що там відбувається? 

Там ворог сформував додаткові сили, які до цього вони були вимушені передислоковувати на Авдіївський напрямок. Зараз вони продовжують наступальні дії і поновлюють на Куп'янському напрямку. До цього їм погода заважала. Зараз вони пішли активніше. Особливо гаряче в районі населеного пункту Синьківка. Там ідуть бої. Раніше фіксувалися незначні просування російських військ. Зараз не видно якогось просування. Тобто воно блокується, але атаки інтенсифікувалися і пожвавилися. 

ФОТО:  Facebook "Олександр Мусієнко"

Росія набирає найманців, щоб спровокувати міграційну кризу біля кордонів ЄС

Центр національного спротиву повідомляє, що Росія набирає найманців в Африці для війни проти України. Наскільки це реальна загроза? І наскільки вони можуть бути ефективними?

Ще з початку повномасштабного вторгнення російських військ Шойгу анонсував, що вони з Близького Сходу хотіли б набрати 15 тисяч "добровольців" до російських військ. Тоді приїхало близько тисячі. Потім вони набирали до лав "вагнерівців", інших своїх терористичних формувань. З різних країн: з Балкан, з Куби, з Близького Сходу і Африки. Але це була незначна кількість. Я хотів би звернути увагу ще на такий момент. А чому самі африканські країни і диктаторські режими там вдаються до послуг тих же терористів-вагнерівців чи інших приватних військових компаній Росії? Тому що їхні війська подекуди є неефективними. А з точки зору того, щоб їхати сюди і гинути у війні в масштабних штурмах, я не думаю, що буде велика кількість бажаючих. Але для чого Росія їх хоче набрати? Для того, щоб спровокувати міграційну кризу біля кордонів ЄС, як вони це робили неодноразово. Під виглядом найманців. А потім вони їх перекинуть під кордони і скажуть, давайте штурмуйте, створюйте проблеми там.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США