ВВП України зросте на 5%. Прогнози експертів на наступний рік

ВВП України зросте на 5%. Прогнози експертів на наступний рік

Нинішній, 2023 рік показав, що українцям в економічному, матеріальному сенсі стало трохи краще. Це стверджує завідувачка відділу дослідження якості життя Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Людмила Черенько. Остаточно підсумки 2023 року підіб'ють не раніше лютого. Проте вже зараз міжнародні експерти кажуть, що економічно цей рік минув для України за більш ніж оптимістичним сценарієм. А стосовно наступного року прогнозують зростання в Україні ВВП на рівні 5%. У проєкті держбюджету-2024 прогнозна оцінка середньої зарплати ― 18 тисяч гривень. Хоча ніхто не знає, як будуть розвиватися події на фронті. "Але навіть той факт, що в умовах війни прогнози все-таки ідуть у плюс, означає, що ми вже починаємо компенсувати втрати 2022 року", ― вважає Людмила Черенько.


 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото lexinform.com.ua 

 

"2023 рік показав економічне пожвавлення"

― Яка динаміка доходів і витрат українців, якщо порівняти з минулим роком?

На жаль, минулий рік був катастрофічний для більшості населення України. Нинішній, 2023-й показав економічне пожвавлення, але його підсумки будуть не раніше лютого. Проте вже зараз усі міжнародні експерти кажуть, що економічно цей рік минув за більш ніж оптимістичним сценарієм. Він закінчується краще в економічному сенсі, ніж прогнозували у квітні. У ситуації, коли люди відчули страшний шок, економічне пожвавлення миттєво дає приріст доходів населення. Минулого року була дуже велика інфляція, ціни зростали з різних причин, але номінальна заробітна плата за підсумками 22 року залишилась такою, як була у 21-му, тобто люди в реальних доходах дуже суттєво втратили. Цей рік обіцяє бути набагато кращим. У пояснювальній записці до проєкту бюджету на 2024-й, коли давали прогнозну оцінку середньої заробітної плати, зазначено вже не 14, а 18 тисяч гривень. При цьому інфляція цьогоріч була значно нижчою. Очікуємо, що підсумки 2023 року покажуть реальне зростання доходів населення. Говорити про доходи домогосподарств зараз немає можливості, тому що Державна служба статистики на період воєнного стану призупинила обстеження умов життя домогосподарств, і ми не маємо даних за 2022-23 роки. Можемо говорити лише про рівень зарплат, пенсій тощо. Є наміри піднімати мінімальну заробітну плату, тож буде зростати прожитковий мінімум, щоб компенсувати прогнозовану на наступний рік інфляцію. Потроху будуть збільшуватися соціальні трансферти. Загалом цей рік показав, що людям в економічному, матеріальному сенсі стало  трохи краще.

"Зростає кількість нових ФОПів"

― Не секрет, що ми економічно залежні зараз від наших партнерів. Що очікується наступного року?

Сподіваюся, що допомога буде. Принаймні на тому рівні, щоб не допустити катастрофи на фронті та катастрофічного недовиконання бюджету щодо державних соціальних гарантій. Хотілося б, аби ця допомога була більшою, тоді зростання ВВП і, відповідно, доходів населення буде відчутним. Міжнародні експерти у своїх прогнозах враховують різні сценарії та зазвичай дають більш-менш виважені усереднені оцінки. Вони прогнозують на 2024 рік зростання ВВП на рівні 5%, більше ніхто не дає. Бо ніхто не знає, як будуть розвиватися події на фронті. Але навіть той факт, що в умовах війни прогнози все-таки ідуть у плюс, означає, що ми вже починаємо компенсувати втрати 2022 року. Це свідчить про те, що ми вистояли, принаймні морально. Так, економіка працює, бо нам допомагають, але самі люди дуже активно працюють. Пригадую статистику серпня-вересня, коли Податкова звітувала про дуже високі темпи зростання кількості нових ФОПів. Тобто активні люди, що виїхали з окупованих територій чи з територій бойових дій, намагаються працювати, включаються в економічну діяльність, прагнуть відновити свої бізнеси або відкрити нові. І це дає надію, що ми й економічно вистояли.

Людмила Черенько. Фото: Укрінформ

"Маємо найбюджетніший Новий рік"

― Цьогоріч на придбання ялинок та новорічні декорації було витрачено 62 тисячі гривень із місцевих бюджетів, це 16 обласних центрів. У той час як 2021 року було витрачено понад 50 млн. Різниця вражає. Маємо найбюджетніший Новий  рік. Як би ви оцінили, наскільки більше чи менше витрат можуть собі дозволити люди порівняно з минулим роком?

Якщо підходити з об’єктивної точки зору, то у більшості людей фінансові можливості стали трохи більшими, ніж це було торік. Проте люди дуже змінюються, дещо змістилися пріоритети у житті, і немає такого бажання витрачатися на свята, навіть улюблені. Люди по-іншому сприймають свято та можливість відсвяткувати. Вже менш помпезно. І я б сказала, що це певний мінус для економіки, оскільки люди не вкладають активно гроші у кафе та ресторани, наприклад. Хоча під час війни, звісно, краще задонатити. Але те, що люди все-таки продовжують з останніх сил жити звичайним життям, дає шанс економіці не просто вистояти, а ще й надолужити втрати. З фінансової точки зору у людей точно не менше коштів, ніж рік тому. Але чи буде святковий настрій, щоб витрачатися, я не впевнена.