Корупція, яку вносить Росія, впливає на рішення міжнародних безпекових організацій і робить їх недієздатними — Костенко

Корупція, яку вносить Росія, впливає на рішення міжнародних безпекових організацій і робить їх недієздатними — Костенко

Корупція, яку вносить Росія впливає на рішення міжнародних безпекових організацій і робить їх недієздатними, зокрема це стосується МАГАТЕ переконаний народний депутат України п’яти скликань (1990-2012), міністр охорони довкілля та ядерної безпеки (1992-1998) Юрій Костенко. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі жодного разу не заявив про те, що Росія здійснює ядерний тероризм. "Гросі повинен був поставити це питання і ультимативно запропонувати Асамблеї МАГАТЕ ухвалити рішення про санкції щодо "Росатому", це призвело б до колосальних фінансових втрат Росії", — каже Костенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Reuters

"Наслідки аварії на ЧАЕС торкнулися майже 600 тисяч ліквідаторів"

— Чому саме 14 грудня ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС? Які висновки після ЧАЕС варто було зробити?

— Мабуть, це пов'язано із завершенням робіт зі створення саркофага над зруйнованим реактором, в грудні його завершили монтувати. Але якщо говорити про саму трагедію, то вона відбулася у квітні 1986 року.

— Щодо наслідків Чорнобильської аварії для людей. Скільки українців постраждало? І в якій формі наслідки були для нашого народу?

— Можу сказати абсолютно відверто, що неможливо зараз точно оцінити щодо страждань українського народу. І не тільки. Бо територія впливу після викиду колосальної чорнобильської радіоактивної хмари тричі обігнула всю земну кулю. Тому з'ясувати, чи це вплинуло на здоров'я принаймні такої величезної кількості людей у світі, неможливо. В Україні здійснювався моніторинг тих, хто був в зоні дій чорнобильського забруднення, але поступове фінансування скорочувалося і такого моніторингу вже не проводиться. Але є інші дані. В ліквідаційній частині, коли була найбільша радіація, брали участь здебільшого військові. І це в активній фазі, поки не побудували саркофаг, торкнулося майже 600 тисяч ліквідаторів. Далі їх доля невідома, тому що це стосувалося людей по всій території Радянського Союзу. Я думаю, що вони всі смертники, але це не враховується в статистиці, тому що немає юридичних та медичних даних, що ці люди загинули.

— А українці?

— Українці — це більша частина тих, хто жили в Прип'яті, в Чорнобилі, в селах. Приблизні оцінки дуже різні. Від мільйонів, що не визнає наша офіційна влада. Тому що це все гроші. Є закон про соціальний захист постраждалих. Звичайно, ніхто не хоче говорити правду, тому що за це все треба платити.

"МАГАТЕ досі зволікає з санкціями щодо Росії, яка здійснює ядерний тероризм"

— Ви як колишній міністр і фахівець з ядерного питання, що думаєте про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції?

Після захоплення Чорнобильської АЕС в перший же день війни гендиректор МАГАТЕ пан Гроссі зробив досить дивну заяву, що "на Чорнобильській АЕС радіаційний фон нормальний". Це вже після захоплення окупантами. З іншого боку, пан Гроссі не зробив жодної заяви з приводу того, що Росія здійснює ядерний тероризм, як то трактує міжнародне ядерне законодавство, яке розробляло МАГАТЕ.

— Тобто захоплення атомної станції — це є ядерний тероризм?

— Це є ядерний тероризм. Крім того, гендиректор МАГАТЕ в перший же день захоплення Чорнобильської АЕС, ще коли до Запорізької не дійшли, повинен був зібрати раду директорів МАГАТЕ, куди входять 36 представників країн, і поставити це питання руба — яким чином Росія здійснює ядерний тероризм. І вона усвідомлює, які міжнародні санкції повинні застосовуватися за ядерний тероризм.

— А Гроссі так і не сказав ні разу, що це ядерний тероризм?

— Ні разу. Після захоплення Запорізької АЕС я написав публічне звернення до пана Гроссі і вказав йому, що має робити МАГАТЕ для того, щоб принаймні гальмувати розповсюдження ядерного тероризму. Якщо Росія дозволяє собі такі дії, то далі терористи у світі можуть захоплювати ядерні об'єкти енергетичні і робити те, що вони традиційно роблять. Я розумію, що Росія має колосальні впливи в МАГАТЕ. Дуже багато африканських країн, які також представлені в МАГАТЕ, керуються фактично не статутом МАГАТЕ, не законами, а російськими корупційними системами. І тому Росія дійсно має там підтримку. Але щороку є так звана Генеральна сесія МАГАТЕ, де пан Гросі повинен був поставити це питання і ультимативно запропонувати Асамблеї МАГАТЕ ухвалити відповідні рішення. Як є міжнародні санкції щодо Росії за порушення статуту ООН, так і щодо ядерного тероризму, мав би бути перелік санкцій щодо "Росатому" і російської держави. А "Росатом" — це колосальна міжнародна корпорація. Вона має колосальну кількість замовлень по всьому світу. Якщо припиниться реалізація замовлень "Росатому", то це колосальні фінансові втрати.

— Чому цього не робиться?

— З одного боку, це суцільна корупція, яку вносить Росія в будь-які міжнародні системи і організації, тим більше безпекові. Назвіть мені хоч одну безпекову організацію, яка сьогодні ефективно працює. Рада безпеки ООН — нуль. Генасамблея — нуль. ОБСЄ — нуль. І два нулі — МАГАТЕ. Оце є наслідок дружби із так званим великим російським народом і їхніми системами. Я був багато років у Парламентській асамблеї Ради Європи в Страсбурзі і знаю, як Росія маніпулює тим, що вона є одним із головних донорів, зокрема міжнародних організацій, ПАРЄ. Але це якраз і є корупція, тому що вона за рахунок цього впливає на рішення цілого органу або робить його недієздатним. Треба це, звісно, змінювати. Але все-таки світ прозріває від російської мантри, що це великий народ, що це велика культура. Коли в нас була ядерна зброя, Росія звинувачувала Україну, що це дикун з ядерною булавою. Тепер весь світ нарешті побачив, хто такий дикун і які це загрози несе для світової безпеки. Тому висновки, я думаю, що світ робить зробить. І Росія не буде посідати адекватне місце в органах, які відповідають за безпеку.