"Працювати, тиснути!" Експерт Левусь про ефективніші санкції проти Росії

"Працювати, тиснути!" Експерт Левусь про ефективніші санкції проти Росії

Контроль за виконанням санкцій проти Росії в Євросоюзі є дуже умовним, констатував Українському Радіо політолог, експерт аналітичного центру "Об’єднана Україна" Дмитро Левусь. І взагалі, на жаль, повністю перервати ланцюг постачання західних компонентів зброї до РФ не вдасться, вважає він. Але це не означає, що Захід не має потенціалу посилити санкційну політику проти держави-агресора Росії. Треба "працювати, тиснути", – наголошує експерт. Зокрема, можна зробити дуже жорсткими вторинні санкції проти тих, хто допомагає РФ. У такому разі у Пекіні багато хто би задумався, тому що для КНР важливішим є західний ринок, а не російський, зазначає Левусь. Він також позитивно оцінив запуск в Україні бази даних "Війна і санкції" від НАЗК.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото armyinform.com.ua

"Повністю перервати ланцюг постачання західних компонентів зброї до РФ не вдасться"

— Експертна група Єрмака-Макфола оприлюднила звіт, в якому нарахувала понад тисячу іноземних компонентів у російській зброї та техніці, якою агресор воює проти України. Вони дослідили, що із виробництвом цих компонентів пов’язані 155 компаній з 19 країн світу. Біля ⅔ знайдених складників походять із країн-союзників України, зокрема і США. 

Думаю, що повністю перервати цей ланцюг навряд чи можливо і цього треба бути свідомими. Дійсно, щодо електронних компонентів, то  фірми-виробники походять із США та Великої Британії, а майстерня світу – це Тайвань. Із тим, що йде через Китайську Народну Республіку, буде дуже складно боротися, проте можливо. Пропозиції, які розроблялися групою Єрмака-Макфола, стосуються не тільки постачання цих комплектуючих, але й обмеження надходження грошей до Росії. Наприклад, пропозиції щодо "стелі" ціни на нафту досі в роботі. Дванадцятий пакет санкцій, який буде ухвалений ЄС, є недостатньо жорстким, але варто було б дослухатися до українських пропозицій. В рамках цих пропозицій можна зробити дуже жорсткими вторинні санкції проти тих, хто допомагає Росії. 

— Нагадайте, як працюють вторинні санкції.

Вторинні санкції практично такі ж, як санкції, які накладаються на виробників, які торгують з Росією, проте йдеться і про тих, хто допомагає їх обходити. Йдеться про всі ці фірми–"прокладки", країни, через які це здійснюється, які повинні потрапляти під удар. У принципі в умовах постачання до Росії із Гонконгу або Китаю у Пекіні багато хто би задумався, тому що для КНР важливішим є західний ринок. Тому власне й ескалація конфлікту КНР із США не заходить надто далеко.

Дмитро Левусь. Фото Укрінформ

Також з’являються й нові механізми обходу. Наприклад, Киргизстан – країна, яка дуже тісно економічно пов’язана із РФ. Раптом всі дивуються, що в рази зростає торгівля з нею по електронних компонентах. Насправді все не так просто, бо Киргизстан – це традиційний партнер, в тому числі в царині військово-промислового комплексу. На озері Іссик-Куль є російська база і російське КБ та виробництво, яке ще з радянських часів виробляє торпеди. Звісно, на цьому тлі, коли вже створені позиції, все може бути. Також це відбувається й через Казахстан. Йшлося й про Вірменію, й про Грузію. Але Грузія, наприклад, більше використовувалась для торгівлі масової, цим шляхом йшли товари. Треба відслідковувати, як відбуваються всі ці схеми.

"Контроль за виконанням санкцій проти Росії в ЄС дуже умовний"

— Яким може бути вихід?

Вихід – працювати, тиснути! Президент Європейської Ради Шарль Мішель – це дуже позитивний приклад, але насправді треба встановлювати контроль у себе за виконанням, в тому числі європейськими фірмами. 

Дещо інший приклад, але достатньо показовий – з приводу санкцій, які накладені на Росію в сфері нафти. Всім відомо, що Росія тільки збільшує прибуток від продажу нафти. Це відбувається через торгівлю в чорноморських портах за допомогою танкерного флоту. Багато йдеться про те, що це "сірий" танкерний флот, напівлегальний. Але насправді дуже багато прикладів, коли саме танкери Греції та Кіпру везуть до Європи та здійснюють перевалку на рейдах або взагалі до портів ЄС нафту. З’ясувалося, що контроль за виконанням санкцій, які були безпосередньо накладені, в ЄС є доволі умовним. Зрозуміло, що подібна ситуація може бути й в торгівлі компонентами.

"Треба слідкувати не за постачанням компонентів, а за станками"

— А база "Війна і санкції" від НАЗК допоможе подолати контрабанду?

Гадаю, що в цьому є сенс. Тим більше, що з санкціями з 2014 року були проблеми, тому що вони накладалися різними суб’єктами – Україною, США, ЄС. Сама по собі ідея цього порталу є дуже вірною, адже там йдеться не тільки про те, які компоненти знаходять, але й про осіб, на яких накладені ці санкції, про кандидатів, на яких їх можна накладати. Ідеологія цього сайту може бути використана для базової роботи, тим більше, якщо вона буде належним чином поповнюватися. Наприклад, там є певні пропозиції від осіб, які знаються на цьому, що треба було б більше боротися не з постачанням, а слідкувати за засобами виробництва – станками з числовим програмним управлінням. Але саме по собі створення такого порталу є корисним. 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США