НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков

НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков

В ніч на 11 грудня НАЗК відкриє для публічного доступу Реєстр декларацій, розповів журналістці Українського Радіо Ірині Ждановій голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. Разом з тим, за поданням керівників органів влади будуть приховані декларації військовослужбовців, мобілізованих, членів їхніх сімей, а також осіб, чиї родичі перебувають на тимчасово окупованих територіях. 

Як додав Новіков, в НАЗК готові до повідомлень щодо невідповідності способу життя окремих громадян рівню їхніх доходів, оскільки працівники агентства не зупиняли свою роботу. Зокрема, за матеріалами НАЗК суд вже ухвалив понад 10 рішень про конфіскацію необґрунтованих активів, зокрема й у суддів.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Реєстр декларацій без декларацій військових, мобілізованих та осіб, чиї родичі в окупації

Чи готове сьогодні все до відкриття Реєстру декларацій до публічного доступу?

В ніч з неділі на понеділок НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій в повному форматі, визначеному законом. Звичайно, частина декларацій військовослужбовців та членів їхніх сімей буде закрита, як цього вимагає закон та безпека наших воїнів.

Було повідомлення від пресслужби НАЗК про те, що зараз НАЗК працює над вилученням декларацій з публічної частини Єдиного державного реєстру. Що це означає?

Відповідно до закону, який відновив обов’язок подачі декларацій, керівники органів влади, Генеральний штаб мають можливість направити нам запити про вилучення з публічного доступу декларацій за всі попередні роки військовослужбовців, мобілізованих, а також осіб, які мають родичів на окупованих територіях. Ми зараз розглядаємо ці подання та вилучаємо ці декларації. Понад 100 тисяч вже вилучено. 

Будь-який декларант може подати заявку, щоб його декларацію вилучити з публічного доступу чи лише перелік, який ви означили?

Керівники органів влади можуть подати такі заявки, оскільки декларування — це обов'язок, пов’язаний з публічною службою в конкретному органі влади або перебуванням в лавах сил безпеки та оборони. 

Тобто таким чином цей публічний доступ на час воєнного стану буде обмежений?

До декларацій військових, членів їхніх сімей, а також осіб, які мають родичів на окупованих територіях буде обмежений. Всі інші декларації будуть публічно доступні.

Як швидко планує реагувати НАЗК, коли відновиться публічний доступ, і будуть повідомлення про порушення?

Ми реагуємо на 100 % повідомлень про невідповідність рівня життя задекларованим доходам в максимально швидкі терміни. Повна перевірка, наприклад, проводиться у строк, який не перевищує 90 календарних днів.

За матеріалами НАЗК вже є понад 10 рішень про конфіскацію необґрунтованих активів, зокрема у суддів

Можете ще розповісти про перевірку декларацій сьогодні: які порушення та на які суми виявляєте?

Ми постійно інформуємо про результати наших перевірок. Повні переліки декларацій команда НАЗК почне лише в грудні, тому що вони були заборонені законом від березня 2023 року. Однак, незважаючи на заборону повних перевірок, ми здійснювали іншу процедуру фінансового контролю — моніторинг способу життя, за результатами якого встановили десятки випадків набуття необгрунтованих активів, на жаль, навіть під час війни. Відповідні матеріали ми направили до наших партнерів — Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вищий антикорупційний суд за нашими матеріалами за позовами САП виніс вже понад 10 рішень про конфіскацію необґрунтованих активів, в тому числі навіть у суддів. 

На вашу думку, що потрібно змінювати, щоб процес притягнення до відповідальності був ефективнішим?

Багато органів влади скаржаться на те, що їм чогось не вистачає. В НАЗК достатньо ресурсів для того, щоб належним чином виконувати свою роботу і забезпечити несумісність корупційних практик з публічною службою. Зміни, які необхідні в цілому в системі державного управління України, для того, щоби не було навіть можливості для корупційних зловживань,в повному обсязі визначені в державній антикорупційній програмі. Сподіваємося, уряд і парламент будуть її виконувати в передбачені терміни й до 2025 рок на 100 % її реалізують. Тоді Україна буде готова до вступу в ЄС та НАТО, як цього вимагає український народ. 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США