"Остаточну крапку може поставити суд" — Павлюк про звинувачення проти Путіна в голодоморі

"Остаточну крапку може поставити суд" — Павлюк про звинувачення проти Путіна в голодоморі

Остаточну крапку в цих справах може поставити тільки суд, зазначила юристка Української правової консультативної групи Аліна Павлюк, коментуючи можливість висунення Володимирові Путіну нового ордера на арешт – за звинуваченням у воєнному злочині голоду. Міжнародний кримінальний суд (МКС) раніше видав ордер на арешт Путіна за звинуваченням у насильницькій депортації українських дітей до РФ. Держава-агресор Росія заздалегідь готувалася влаштувати умисний голод в Україні. Про це йдеться у доповіді міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance (GRC). Міжнародні юристи встановили, що Росія активно планувала викрадення українського зерна ще за кілька місяців до того, як Путін віддав наказ почати проти України велику війну. Український громадський сектор активно комунікує і з МКС, і з його представниками, наголосила Аліна Павлюк.

0:00 0:00
10
1x

Фотоколаж: rada.gov.ua

4 грудня починається щорічна Асамблея країн-учасниць МКС


 Усі докази міжнародних юристів будуть надані Міжнародному кримінальному суду. GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного переслідування проти Путіна за воєнний злочин голоду, як методу ведення війни. Які юридичні наслідки може мати ця доповідь?

Була пророблена велика робота, зібрані докази, які будуть передані Міжнародному кримінальному суду. Але вже на цьому етапі варто зауважити, що зараз від передачі цієї інформації варто очікувати лише того, що Міжнародний кримінальний суд її прийме. А далі може включити для дослідження в рамках свого розслідування. Але це не означає автоматичного відкриття цього кейсу та автоматичної видачі ордеру на арешт, як би нам цього не хотілося. Вже з 2014 року багато правозахисних організацій в Україні працюють над передачею інформації в суди. Але на цьому етапі вже важко впливати на офіс прокурора МКС. Ми не знаємо, яке рішення буде ухвалене, і які справи будуть їм цікаві. Нам залишається лише працювати, контактувати з ними і чекати на результат.

4 грудня починається щорічна Асамблея країн-учасниць Міжнародного кримінального суду, де потенційно ми можемо отримати інформацію про підготовку ордерів на арешт. Бо на сьогодні все, що ми знаємо з офіційних повідомлень – це відкриття в рамках розслідування справи про депортацію дітей з території України до РФ. У рамках цієї справи було вже видано два ордери на арешт. Що буде далі – побачимо.

"Остаточну крапку в цих справах може поставити тільки суд"

— Які дані станом на зараз можуть свідчити, що росіяни планували саме морити українців голодом? З якими намірами вони насамперед вивозили тисячі тон зерна – продати і збагатитися чи справді спровокувати голод в Україні?

Будь-яке порушення, яке вчиняється в умовах збройного конфлікту, будь-яка кваліфікація є дуже складною, щоб її довести. І коли ми розглядаємо ці факти, їх можна трактувати по-різному: це може бути і банальна крадіжка з метою вилучення ресурсів, а може бути проявом спеціальних намірів, які входитимуть до іншої кваліфікації. Ми не можемо ствердно говорити про те, що це є той чи інший злочин, бо, працюючи в громадському секторі, ми значно обмежені в тій інформації, яку ми можемо досліджувати. А розслідування злочинів такого характеру потребує спілкування з інсайдерськими свідками, отримання якоїсь внутрішньої інформації. Тому тут для підтвердження позиції, для доведення цього спеціального наміру явно потрібно досліджувати докази з тієї сторони, аналізувати свідчення затриманих людей, причетних до цих перевезень, до організації всієї логістики, людей, відповідальних за ухвалення рішень. Тому без цього елементу зараз усі наші дискусії будуть лише припущеннями. Остаточну крапку в цих справах може поставити тільки суд. 

А щодо ситуації з крадіжкою зерна, точно можна сказати, що ця політика була системною, такі дії вчинялися на різних територіях у різних областях. Враховуючи ті обсяги зерна, які були вкрадені, очевидно, що ці операції вимагали ґрунтовної підготовки. Це, до речі, може свідчити, що йдеться не лише про воєнний злочин, а про злочин проти людяності. Але нині про це зарано говорити.

Офіс прокурора МКС відкрив польовий офіс на території України

— На якому рівні український громадський сектор нині взаємодіє з міжнародними інституціями? Чи комунікуєте ви зокрема і з МКС?

Так, ми комунікуємо з ним і безпосередньо, і з його представниками, які з 2014 року працюють в Україні. Йдеться про передачу інформації до офісу прокурора МКС, і ця комунікація налагоджена дуже добре. Крім того, є майданчики при МКС, які дозволяють обмінюватися думками, враженнями і спілкуватися безпосередньо зі структурами суду. Наприклад, навесні щороку відбуваються круглі столи, на які запрошуються представники громадських організацій. Там є можливість обговорювати різні розслідування з представниками суду. Крім того, офіс прокурора МКС відкрив польовий офіс на території України. Вони збирають докази злочинів, співпрацюють з нашими правоохоронними органами та органами прокуратури.

— Як реагують росіяни на рішення МКС? Вдають, що вони не існують? Чи активно доводять свою невинуватість, залучаючи юристів?

Вони дуже активні в усіх процесах. Щодо МКС, за цей рік ми побачили російську відповідь на ордери на арешт: вони відкрили розслідування проти суддів досудової палати, проти прокурора МКС, влаштували феєричну презентацію цієї роботи. Весь період збройного конфлікту на території України з 2014 року їхня активність залишалася на високому рівні. І це стосується не лише розслідування МКС, теж саме ми бачимо в європейських судах з прав людини, Міжнародному суді ООН, в якому вже є два провадження щодо злочинних дій РФ. На всіх майданчиках вони представляють свою позицію. Однак останнє слово, звісно ж, за інстанцією, яка досліджує цю ситуацію. Боротьба триває, і вона почалася не в лютому 2022 року.

А що з Міжнародним трибуналом?

— Яка ситуація зараз із Міжнародним трибуналом? Чи не забули наші партнери про зобов’язання такий трибунал організувати?

Дискусії тривають. Нещодавно з’явилася публічна заява Швейцарії, яка доєдналася до групи держав, що працюють над цим механізмом, над цими дискусіями, над цим рішенням. Чи є там остаточне бачення, як це має бути, в якому формати і в якому вигляді? Ні, немає. Але незважаючи на те, що в публічній площині вже не так багато про нього говорять, процес триває. Дуже сподіваюся, що вже найближчим часом ми побачимо якийсь результат.

КОНТЕКСТ

Міжнародний кримінальний суд 17 березня 2023 року видав ордер на арешт Путіна та російської уповноваженої з прав неповнолітніх Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Відтак, якщо вони виїдуть за територію РФ у країни, які є учасниками Міжнародного кримінального суду та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до Гааги. Головний прокурор МКС Карім Хан наголосив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової не має терміну давності.