"Генерал Мороз" торік окупантам не допоміг, а цієї зими? Оцінка військового експерта

"Генерал Мороз" торік окупантам не допоміг, а цієї зими? Оцінка військового експерта

Якщо кілька тижнів стоятиме великий мороз і промерзнуть польові дороги для постачання військ, тоді можливі активні бойові дії. Таким чином військовий експерт Михайло Жирохов прокоментував Українському Радіо можливий перебіг воєнної зими в Україні 2023-2024 років. Торік "Генерал Мороз" росіянам не допоміг – вони анонсували потужний наступ, який нічим не закінчився. "Думаю, зараз наступальні плани у росіян є, і вони їх коригуватимуть залежно саме від погоди, від сил і засобів, які зможуть зібрати", – припускає Жирохов. Він докладно пройшовся по конкретних аспектах можливого впливу зими на цю війну – щодо бойової авіації, екіпірування бійців, потенціалу дронів (у тому числі морських), артилерії. 
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: t.me V_Zelenskiy_official

Українська армія ще влітку закуповувала арктичний дизель

Уже вдесяте, з 2014 року (від початку розв'язаної Росією війни – ред.), бойові дії взимку стають менш інтенсивними, бо воювати в зимовий період дуже і дуже важко, констатує Михайло Жирохов. "Є певні обмеження, які призводять до того, що війна стає напів позиційною. Це залежить винятково від погоди і температури. Торік, наприклад, температури були досить "лояльними", було мало снігу і морозів, тому бойові дії були більш-менш активними", – згадує військовий експерт. 

А стосовно використання військової техніки взимку – це не сюрприз для бійців, до зимового періоду вони техніку готують, зауважує Михайло Жирохов. Українська армія ще влітку закуповувала арктичний дизель та необхідні компоненти, тому він не вбачає великої проблеми: все працює, закупівлі тривають і нині. Водночас не зрозуміло, як поведе себе в зимових умовах деяка західна військова техніка, надані для ЗСУ. Минулої зими її не було ще на озброєнні. Йдеться про німецькі танки "Леопард" та легку бронетехніку, яку передали нам союзники. З нею теоретично може бути проблема, каже військовий експерт. А, приміром, радянські зразки, які завжди були на озброєнні Української армії, впевнено переживуть зимовий період і будуть використані якщо не на 100 відсотків, то на 90 – точно, переконаний Михайло Жирохов. І додає: західні зразки техніки українські воїни, звісно, тестують і перевіряють у різних погодних умовах. Але використання техніки в польових умовах і в умовах, коли є теплі бокси, пункт постійної дислокації, коли вона виїжджає тільки на навчання і повертається в теплий бокс – це різні речі.

КАБи: найімовірніше, використання їх обмежиться

На висотах понад 600 метрів зовсім інша погода, констатує військовий експерт. І якщо похолодання настає внизу, то нагорі воно ще потужніше. І використання російськими окупантами керованих авіаційних бомб (КАБ) – це здебільшого імпровізація, адже в зимових умовах їх не тестували. Тому характеристики КАБів невідомі. Найімовірніше, їхнє використання стане вкрай обмеженим. Тому що холодні погодні умови досить потужно впливають на їхню точність, дальність та інші характеристики. Йдеться про шкоду саме для авіабомб, а не для літаків. Адже літаки тестувалися в умовах російської Крайньої Півночі та Середньої Азії. А саме керовані авіаційні бомби, які використовують окупанти, мають аеродинамічну траєкторію, яку неможливо вирахувати. 

Михайло Жирохов. Фото: Суспільне Чернігів

Також Михайло Жирохов каже, що винищувачі F-16 мають усі можливості для використання в зимовий період. Вони є на озброєнні, наприклад, у Військово-повітряних силах Норвегії, де практично арктична погода. F-16 прекрасно там себе зарекомендували. Тож в наших умовах вони цілком можуть використовуватися. Холоди для них не проблема.

"На Запорізькому напрямку зимова погода відіб’ється більше"

Військовий експерт розглянув ситуацію на різних ділянках фронту розв'язаної Росією повномасштабної війни залежно від географічного розташування, особливостей ландшафту, клімату. 

"Схід – це високо-урбанізована територія Донецької та Луганської областей. Зимова погода там практично не відіб’ється на перебігу подій. Військові дії ведуться переважно в міській забудові. Звісно, погода матиме певне значення, але значно менше, ніж, приміром, на степовому Запорізькому напрямку. Там зовсім інші розміри території бойових дій. До лінії фронту там не десятки чи сотні метрів, а декілька кілометрів; також може бути кілька лісосмуг між позиціями. Тому там зимова погода відіб’ється більше. А ще більше вона відіб’ється на лівому березі Дніпра, де зараз розташований наш плацдарм. Там буде значно важче оборонятися і забезпечувати військових", – стверджує Михайло Жирохов. 

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Екіпірування

Щодо зимового екіпірування російських окупантів військовий експерт зазначає: так склалося історично, що російському солдату потрібно менше, ніж західному. Якщо західні стандарти досить потужні, то російські солдати вдягнені в бушлати, шапки та кирзові чоботи. 

Водночас зимова форма ЗСУ – на досить високому рівні, відзначає Жирохов. "Це – рівень стандартів натівських країн. Зимове забезпечення вкрай потужне, порівняно з 2014-15 роками. Це дві різні армії. Очікувану зиму наша армія пройде без особливих проблем". 

Дрони

Також експерт прогнозує, що взимку може знизитися активність дронів, тому що БПЛА, особливо іранського виробництва, тестувалися в теплому кліматі. Але в цілому для тієї зброї, яку використовують росіяни, низькі температури не будуть великою проблемою, додає Жирохов. 

Він нагадує, що Чорне море не замерзає, якщо не буде екстра низьких температур. Натомість Азовське замерзає, але в основному бойові дії відбуваються в акваторії Чорного моря. Тому там фактично нічого не зміниться, і використання Україною морських дронів триватиме і надалі.

"Генерал Мороз" торік росіянам не допоміг

Загалом усе на цій війні залежатиме взимку від погоди, каже експерт. Якщо кілька тижнів стоятиме великий мороз, коли промерзнуть польові дороги, їх можна буде використовувати для постачання військ, тоді можливі й активні бойові дії. Минулої зими росіяни анонсували потужний наступ, який нічим не закінчився. Це був їхній прорахунок. Адже минулої зими морози тривали лише кілька тижнів. Якщо у окупантів навіть і були плани, вони не змогли їх втілити саме через погоду. "Думаю, зараз наступальні плани у росіян є, і вони їх коригуватимуть залежно саме від погодних умов, від сил і засобів, які зможуть зібрати", – припускає Жирохов. І нагадує: два мости, які йдуть з окупованого Криму, не ліквідовані. Вся логістика росіян тримається на залізниці. Залізниці активно не знищуються, бо росіяни швидко їх відновлюють. "Але я думаю, сюрпризи будуть, і ще до настання морозів ми побачимо кілька ударів по російській логістиці", – припускає військовий експерт.

Артдуелі

Артилерійських дуелей на фронті стане ще більше, прогнозує Михайло Жирохов. "Тому зараз накопичуються артилерійські боєприпаси. Якщо ми чуємо нині про снарядний голод, це означає, що на складах вони є, і з настанням позиційної війни вони будуть використані".