#EmptyChairWeek: порожніх стільців не повинно бути

#EmptyChairWeek: порожніх стільців не повинно бути

15 листопада за ініціативою Міжнародного ПЕН з кінця 1980-х років світ відзначає День порожніх стільців. Вони символізують авторів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування, зникнення чи вбивство. Український ПЕН цього дня вирішив нагадати про митців, життя яких забрала повномасштабна війна росії проти України. Усіх небайдужих закликають з 13 до 19 листопада на своїх сторінках у соцмережах під хештегом #EmptyChairWeek залишити дописи про українських культурних діячів, чиї життя обірвались після 24 лютого 2022 року.  У списку втрат вже щонайменше 71 особа, кажуть організатори акції. 29 з них — загинули з початку цього року. Життя більшості цих митців обірвалось на фронті. Але є й небойові втрати. Скажімо, співак і бандурист Ігор Суботяк загинув, коли рятував інших. Письменниця Вікторія Амеліна потрапила під ракетний удар у Краматорську. А директорка Куп'янського краєзнавчого музею на Харківщині Ірина Осадча й співробітниця музею Олена Водоп’янова загинули від обстрілу просто на робочому місці. Як долучитись до ініціативи й чому це важливо, комунікаційна менеджерка Українського ПЕН Ганна Устинова розповіла в ефірі шоу РанокПро на Радіо Промінь.

Фото: pen.org.ua

"Мета EmptyChairWeek — згадати якнайбільше імен полеглих митців і зробити так, щоб вони якомога більше прозвучали в публічному просторі"

Ганно, яка мета цієї ініціативи й як цей день відзначають саме в Україні? 

В День порожніх стільців Український ПЕН щороку проводить акцію з підтримки політв’язнів, тих людей, які сьогодні не можуть бути з нами. Цього року ми вирішили сконцентруватись на акції EmptyChairWeek і згадати саме людей культури, яких забрала війна і які, на жаль, не можуть бути з нами цього дня. Мета EmptyChairWeek — згадати якнайбільше імен полеглих митців і зробити так, щоб вони якомога більше прозвучали в публічному просторі. Саме тому 13 листопада ми ініціювали в соцмережах інформаційну кампанію і закликаємо людей робити під хештегом #EmptyChairWeek дописи про українських письменників, музикантів, акторів, художників, мовознавців, істориків та інших культурних діячів, чиї життя обірвались після 24 лютого 2022 року. Ми вважаємо, що кожен допис буде цінним, навіть якщо люди не були особисто знайомі з загиблими, навіть якщо вони не знали цих людей. Ми бачимо, що люди долучаються. Також ми залучаємо амбасадорів проєкту. До кампанії вже погодились долучитись Римма Зюбіна, Ахтем Сеітаблаєв, Мирослава Барчук, Віталій Портников, Володимир Єрмоленко, Катерина Калитко й інші культурні і медійні діячі.

"Ми відстежуємо імена митців, яких забрала війна. На жаль, маємо вже 71 ім’я в цьому моніторингу" 

Якщо я теж хочу долучитись, що саме маю написати? Який посил має бути під цим хештегом? 

Що важливо, — це згадати ім’я людини, про яку ви хочете розказати. Ви можете додати хештег #EmptyChairWeek і просто ще раз нагадати про того, хто не з нами. Український ПЕН веде неофіційний моніторинг втрат. Ми почали його з початку повномасштабної війни. Ми відстежуємо і вносимо імена митців, яких забрала війна. Ми усвідомлюємо, що це неофіційний моніторинг, що людей може бути набагато більше, ніж про яких ми знаємо. На жаль, ми маємо вже 71 ім’я в цьому моніторингу. І якщо людина хоче долучитись до акції EmptyChairWeek, вона може зайти у моніторинг на сайті українського ПЕН, це можна знайти у розділі “свобода слова” або в новинах, остання новина саме про EmptyChairWeek, і подивитись у моніторингу якраз ось цей перелік імен і коротких історій українських митців, яких забрала війна. Тому, якщо ви умовно хочете долучитись до цього проєкту і ви розумієте, що хотіли б розказати про когось у своїх соцмережах, але не маєте достатньої інформації або хотіли б більше прочитати, то можете зайти на наш неофіційний моніторинг і обрати когось, про кого ви хотіли б розказати. Основний меседж — це не забувати, пам’ятати людей, які створювали музику, картини чи книжки, але, на жаль, зараз не з нами через війну, яку розв’язала росія в 2014 році й яку повномасштабно почала вести проти України в 2022-му.

А чи будете ви щось робити з цими дописами?

Наразі ми їх відслідковуємо. Ми надзвичайно раді, що люди підтримують цю акцію. Дуже багато, до речі, дописів із маленьких містечок по всій Україні. В основному бібліотеки підключаються, і це дуже важливо й ціннісно. Ми взагалі хотіли зібрати дописи від амбасадорів на сайті Українського ПЕН після того, як акція завершиться. Думаю, ми обов’язково вийдемо з підсумковим дописом про результати кампанії.