Цифровізація ОСББ: реєстрація, зміна голови правління відтепер за спрощеною процедурою

Цифровізація ОСББ: реєстрація, зміна голови правління відтепер за спрощеною процедурою

Нарешті співвласники багатоквартирних будинків в Україні матимуть змогу отримати всю інформацію про діяльність ОСББ безпосередньо на електронну адресу. Це констатував Українському Радіо юрист-практик у сфері управління багатоквартирними будинками Денис Скворцов. Із 10 листопада нинішнього року запрацює закон про спрощення управління багатоквартирними будинками. І тепер роботу ОСББ цифровізують. Як це виглядатиме на практиці ― Денис Скворцов розповів докладніше. "Працюємо далі, я переконаний, що кількість ОСББ в Україні зросте", ― вважає юрист.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото Суспільного

 

"Нарешті співвласники багатоквартирних будинків мають змогу отримати всю інформацію про ОСББ безпосередньо на електронну адресу"

Діяльність ОСББ (Об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) в Україні є однією з топ-тем, особливо у великих містах, коли закликають брати багатоквартирні будинки у свої руки та приводити до ладу, констатує Денис Скворцов. Попередній закон стосовно діяльності ОСББ юрист вважає хорошим. Адже за цим документом настав бум створення в Україні ОСББ у 2016-2017 роках. Потім усе це призупинилося, далі почалася війна, зазначає Денис Скворцов.

"На сьогодні у містах, особливо тих, де точаться воєнні дії, багатьох людей фізично немає, вони виїхали. А головам правлінь треба якось працювати, ухвалювати рішення, утримувати спільну сумісну власність у багатоквартирних будинках. Тому надійшла пропозиція внести зміни до закону і з’явився законопроєкт 7029. У нас є цифровий підпис, є можливості застосування різних способів повідомлення та ухвалення рішень. У старій редакції закону про ОСББ про це не наголошувалось, а просто питання якось локально врегульовували. Проте на всеукраїнському рівні таких можливостей і загальних правил гри, яким чином можна повідомити співвласника про розмір внеску або про стан спільної сумісної власності, не було. Ми запропонували здійснювати голосування в електронній формі за допомогою цифрового підпису та повідомляти про проведення зборів також в електронній формі. Нагадаю, що кожен рекомендований лист поштою ― це 70-100 грн. Ось і порахуйте, скільки грошей треба викласти, якщо у вас 100 квартир і треба повідомити усіх співвласників. А зараз нарешті співвласники мають змогу отримати всю інформацію офіційно про діяльність об’єднання не шляхом звичайних поштових відправлень, а безпосередньо на електронну адресу. Це створює можливість для людини, яка перебуває за кордоном, знати про все, що відбувається в її будинку", ― зазначає Денис Скворцов.

"Працюємо далі, я переконаний, що кількість ОСББ зросте"

Денис Скворцов звертає увагу і на такий момент. Є будинки, в яких неможливо набрати необхідну кількість голосів для певних рішень, тож законодавець прописав просту процедуру. Ініціативна група або ініціатор зборів надсилає на електронну адресу лист письмового голосування, особа його самостійно заповнює, накладає цифровий підпис, і цей лист прирівнюється до заповненого власноруч. "Це дуже корисний інструмент. Наприклад, у період підготовки до опалювального сезону промивка та підготовка мереж без фінансових вкладень практично неможлива, тож потрібно змінювати грошовий внесок. Крім того, якщо співвласники ухвалили рішення, що їм не подобається голова правління або існують якісь труднощі щодо його переобрання, то раніше ця процедура була доволі складною. Зараз нарешті змінилися терміни ― ми можемо повідомити не за 14 днів, а за 10, надіславши лист на електронну адресу. До того ж раніше державний реєстратор мусив щоразу звертати увагу, коли неправильно заповнено письмове опитування, це дуже ускладнювало процедуру. Зараз відбувається так: створили протокол, внесли усі необхідні дані, передбачені законодавством, і передали реєстратору. Станом на сьогодні зареєструвати ОСББ, змінити голову правління, провести голосування, повідомити про його результати можна за спрощеною процедурою. Працюємо далі, я переконаний, що кількість ОСББ зросте", ― підсумував Денис Скворцов.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США