"Полуторки" на Авдіївському напрямку: військовий експерт про потенціал окупантів

"Полуторки" на Авдіївському напрямку: військовий експерт про потенціал окупантів

Усе почалося з танків Т-62, потім пішли артсистеми Другої світової війни, БТР-50, а напередодні під Авдіївкою ЗСУ зняли пересування ворожої колони із "полуторками". Йдеться про радянську середньотоннажну вантажівку ГАЗ-АА, яку Горьковський автозавод випускав у часи Сталіна, у 1932-1942 роках. Той факт, що росіяни у розв'язаній ними повномасштабній війні проти України знімають зі зберігання старе озброєння, свідчить про їхню неготовність до такої війни і неготовність їхнього військово-промислового комплексу. Це зазначив в ефірі Українського Радіо військовий оглядач Денис Попович. Водночас він зауважив: хоча це стара техніка і зброя, вона у окупантів їде і стріляє. Тому для ЗСУ важливо активізувати роботу із свого переозброєння, тобто взяття все більше західної техніки: танків, артилерії, літаків. 
 

0:00 0:00
10
1x

Радянська середньотоннажна вантажівка ГАЗ-АА, яку Горьковський автозавод випускав у 1932-1942 роках. Фото: wikipedia

Росіяни були не готові до такої війни, яку самі розв'язали

Різна номенклатура озброєння зараз є у російських окупантів у війні проти України, констатує Денис Попович. "Пам'ятаємо, все почалося з танків Т-62. Це ще не техніка Другої світової війни, але це старий танк, який в 60-70-х роках минулого сторіччя був на озброєнні Радянської армії. І вперше росіяни його почали знімати зі зберігання ще у травні минулого року. Тобто незадовго після того, як вони відійшли від Києва. Це свідчило про те, що їм не вистачає техніки і, що вони були не готові до такої затяжної війни, яку самі розв'язали. Той факт, що росіяни взагалі знімають старе озброєння, каже про їхню неготовність до такого типу війни. Оскільки, ми пам'ятаємо, що вони збиралися "вирішити питання" України протягом 1-2 тижнів. Тобто вони не розраховували на спротив і не розраховували на те, що все перетвориться на затяжний воєнний конфлікт. І через це вони були не готові з точки зору військово-промислового комплексу. Пішли танки Т-62. Потім почали знімати зі зберігання артилерійські системи. Причому дуже різноманітні, оскільки їм потрібна була артилерія для того, щоб намагатися вести наступальні дії, в тому часі під Бахмутом. Артилерія в них почала з'являтися періоду Другої світової війни. Калібр снаряду один і той самий. Але ми чудово розуміємо, що такого роду артилерія має певну зношеність і вона не настільки далекобійна, як навіть у радянської, яка (далекобійність) у неї була з самого початку. А з західною її взагалі немає чого порівнювати. 

Денис Попович. Фото: Віталій Носач, detector.media

"Полуторки" на Авдіївському напрямку

Учора (22 жовтня) взагалі з'явилося повідомлення про "чемпіонський вчинок" – до кадру потрапили "полуторки". В період Другої світової війни була така вантажівка ГАЗ, 30-х років виробництва. І от учора на Авдіївському напрямку з'явилася колона з цих "полуторок", які намагалися перекинути російську піхоту ближче до лінії фронту. Є в них і БТР-50. Це 50-х років виріб. Він був зроблений із плавучого танку. І тепер вони його розконсервовують і перекидають на фронт. Є в них й інші доволі цікаві вироби. Вони брали МТЛБ, багатоцільовий тягач легкоброньований, і ставили на нього корабельні гармати 2М-3М. Це для того, щоб зробити хоч якусь броню і бодай щось "стріляюче", – розповідає військовий оглядач.

Хоча це стара техніка і зброя, вона у окупантів їде і стріляє

Але попри те, що це стара техніка і зброя, вона у окупантів їде і стріляє, додає Денис Попович. "Безумовно. Якщо там є гармата і туди, вибачте, вставити снаряд, то вона вистрілить і так само вбиватиме людей. Інше питання – зношеність ствола, вона не далекобійна. Але якщо влучить, то влучить. 

Багато радянської зброї розпорошено по світу і росіяни її зараз теж активно вишукують. Хоча ці запаси радянської техніки і боєприпасів у світі значною мірою вичерпані, зазначає експерт.  "Ще минулого року росіяни ходили по світу, їхні емісари були в різних країнах, де могла б використовуватися, зберігатися радянська зброя. Так само наші партнери нам допомагали. І емісари наших партнерів також їздили по світу, знаходячи такі запаси. Бувало таке, що емісари обох сторін між собою перетиналися з однією і тією ж метою в одній і тій самій країні. Тому на сьогоднішній день запаси радянської зброї значною мірою вичерпані. Вже більше не можна на неї розраховувати", – каже експерт. 

"Усе більше західної техніки: танків, артилерії, літаків"

"Тепер для нас єдині можливості відкриваються в плані переозброєння, тобто взяття все більше західної техніки: танків, артилерії, літаків. В Україні цю роботу зараз проводять. А оскільки основний вид озброєння в нас все таки ще радянського типу, то тут зараз зусилля треба спрямовувати на те, щоб їх ремонтувати і модернізувати як можливостями українського ВПК, так і наших партнерів", – резюмував Денис Попович.