Більше половини будівель у Сєвєродонецькому районі Луганщини зруйновано — Власенко

Більше половини будівель у Сєвєродонецькому районі Луганщини зруйновано —  Власенко

Більше половини будівель у Сєвєродонецькому районі Луганщини зруйновано внаслідок розв'язаної Росією повномасштабної війни. Це констатував в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова Сєвєродонецької районної військової адміністрації Роман Власенко. Постраждали, зокрема, міста Попасна, Рубіжне, Гірська громада, власне, Сєвєродонецьк, менше дісталося Кремінній та Лисичанську. За приблизними оцінками, по Сєвєродонецькому району залишається місцевого населення близько 50 тисяч осіб. І стільки ж понаїхало окупантів. До бойових дій у районі проживало 450 тисяч. Багато дітей вивозять у РФ ніби як на оздоровлення, але насправді для промивання мізків. Набирають педагогів-росіян. Щодо готовності окупованого Сєвєродонецька до зими – більшість людей опалення не отримає, констатував Роман Власенко.

0:00 0:00
10
1x

Потрощені залишки автомобілів стоять уздовж дороги під час важких боїв біля Сєвєродонецька Луганської області, 8 червня 2022 р. Фото: AP/Олександр Ратушняк

Українська влада контролює 11 населених пунктів Луганщини

Українська влада контролює 11 населених пунктів Луганщини, розповідає Роман Власенко. Через активізацію бойових дій та обстрілів місцеві мешканці змушені евакуюватися. В приватному секторі залишаються проживати близько ста людей. Найбільша кількість громадян є у Невському та Макіївці. Це люди старшого віку, пенсіонери, яким треба доставляти пенсії та соціальні виплати. Стан житла поганий, руйнування у Сєвєродонецькому районі становлять 80-90% (йдеться про підконтрольну Україні частину району, вона розташована біля лінії фронту - ред). Щодня ситуація погіршується. Серед найбільших проблем Роман Власенко називає питання гуманітарних наборів, продуктів харчування, хліба, засобів опалення – це дрова, буржуйки, генератори. Воду сюди доставляють. За словами чиновника, місцева влада організовує "старлінки" для забезпечення комунікації. Допомагають волонтери, військові, поліція, місцева влада. Було здійснено кілька рейдів медиків на ці території. Також організовується виїзд людей для отримання медичних послуг. 

50 тисяч осіб залишається у Сєвєродонецькому районі. Стільки ж туди приїхало окупантів

Усі громади Сєвєродонецького району суттєво постраждали внаслідок розв'язаної Росією повномасштабної війни, розповідає Роман Власенко. "Рівень руйнувань більше 50% по всьому (в тому числі тимчасово окупованому - ред.) Сєвєродонецькому району. Постраждали, зокрема, Попасна, Рубіжне, Гірська громада, Сєвєродонецьк, менше дісталося Кремінній та Лисичанську. За приблизними оцінками по Сєвєродонецькому району залишається місцевого населення близько 50 тисяч осіб. І стільки ж "понаїхало" з Росії. До бойових дій тут проживало 450 тисяч". За словами Романа Власенка, найменше інформації є зі Старобільська та Сватового. Розповідає, що деякі території залишаються без зв'язку, бо окупаційна влада боїться поширення інформації. Тому прослуховується і перевіряється все. Додає, що місцеві комерсанти роблять бізнес на доступі до інтернету місцевого населення. За словами Романа Власенка, невеликі бізнеси, можливо, і є на тимчасово окупованій території. А от всі великі підприємства стоять, вирізаються на металобрухт. На старих окупованих територіях Луганщини з 2014-го року щось працює більше. 

Кошти є, але немає розпорядника: Роман Власенко про реорганізацію та ліквідацію районуГолова Сєвєродонецької районної військової адміністрації Роман Власенко. Фото: popasnaya.city

Понаїхало багато окупантів

Щодо так званої "влади" на тимчасово окупованій території Сєвєродонецькому району, туди понаїхало багато росіян, констатує Роман Власенко і додає: "Якщо мова йде про місцеве "самоврядування", тут є більше місцевих. У Сєвєродонецькому районі повипливали ті колаборанти та окупанти, які виїхали в 2014 році у Росію або на окуповані території Луганська. І зараз вони тут з'являються, як голови чи заступники голів, депутати". Щодо силовиків, то тут відбувається асиміляція та русифікація. По Сєвєродонецькому району відсоток тих, хто залишився співпрацювати із ворогом, – мінімальний, констатує Роман Власенко. Ця частка становить лише декілька відсотків. Бо багато людей вчасно виїхало. А причини і мотивація тих, хто співпрацює з окупаційною владою, різні. Більше людей залишилося зі Старобільська, Сватівського та Щастинського району. 

Промивають мізки українським педагогам і школярам

У Сєвєродонецькому районі росіяни розпочали промивання мізків місцевих мешканців із перших днів окупації, зауважує чиновник. "Багато дітей вивозять у РФ ніби як на оздоровлення, але насправді для пропагандистських цілей. Набирають педагогів-росіян. Або наших відправляють до РФ". Є інформація, що відбуватимуться на рівні Луганська певні міліцейські заходи в школах, щоби вчителі стежили за дітьми – чим ті займаються у вільний час. Посилюється контроль у навчальний закладах. Таке ж відбувається в закладах культури, там вчать, як треба пропагувати "русскій мір" і "русскую культуру".

Більшість людей у самому Сєвєродонецьку не матиме опалення

Лише частина Сєвєродонецька має комунальні послуги, критичну інфраструктуру для них відновили: світло, газ і воду. Лише певні будинки мають доступ до цього. Є кілька мінікотелень, які окупанти намагаються змонтувати на об'єктах соціальної інфраструктури та в адмінзакладах. Але за термінами введення в експлуатацію мінікотельні не будуть готові. "Не всі будинки готові приймати теплоносії. Великі обсяги робіт досі не здійснені на центральних магістралях. Більшість людей доступу до опалення не отримає", – резюмує Роман Власенко.