Сергій Конюшок: "Trenvet має допомогти ветерану "повернутись з війни"

Сергій Конюшок: "Trenvet має допомогти ветерану "повернутись з війни"

В Україні з’явився застосунок для спортивної реабілітації ветеранів. Заснували Trenvet, а саме так він називається, відомі українські спортсмени Василь Вірастюк, Сергій Конюшок та Олександр Лашин. Кажуть, у такий спосіб хочуть віддячити нашим захисникам і захисницям та допомогти  їм залікувати фізичні й психологічні травми. Адже на цій платформі кожен військовий, незалежно від місця перебування, матиме можливість знайти собі тренера, реабілітолога, масажиста чи дієтолога. Докладніше про те, як скористатись застосунком, в ефірі шоу РанокПро на радіо Промінь розповів президент Федерації стронгмену України та співзасновник проєкту Сергій Конюшок. 

 

Фото: FaceBook Trenvet UA

Армія навчила дисципліні, війна навчила будь-що тримати стрій, а розробники застосунку Trenvet вирішили нагадати, що в фортеці тіла живе незламний дух і що людям — можуть допомогти лише люди. Іншими словами, недостатньо відкрити для ветеранів спортивні клуби, треба, щоб з ними безпосередньо працювали досвідчені тренери й реабілітологи, але де їх шукати? Знову ж таки, добре, якщо військовослужбовець чи ветеран живе в місті, а якщо в селі або постійно змінює дислокацію, як бути з цим? "Як відомо, якщо Магомет не йде до гори, то гора йде до Магомета", — каже Сергій Конюшок. Перефразовуючи, якщо ветерани не можуть дійти до тренерів, то тренери йдуть до ветеранів, а платформою, де вони нарешті можуть знайти один одного, якраз і став застосунок. 


Сергій Конюшок / Фото FaceBook Trenvet UA

За словами президента Федерації стронгмену України, працює він дуже просто: "В мобільному застосунку Trenvet  реєструються фітнес-тренери, які мають можливість і бажання допомогти ветеранам і тим самим долучитись до спільної перемоги. І зараз у цих фахівців є гарна можливість своїми вміннями допомогти ветерану "повернутись з війни". Реєструючись у нашому додатку, тренери вказують свою локацію, де вони можуть надавати ці волонтерські безкоштовні послуги, і які види спорту вони практикують. А ветеран, заходячи в додаток, бачить, які навколо нього є фахівці і спортивні клуби, що на пільгових чи безкоштовних умовах можуть надавати ці послуги. В тому числі у нас відбувся гарний відгук реабілітологів, масажистів, дієтологів, тобто вся індустрія активно долучилась, не тільки тренерські послуги, а й послуги реабілітації, фізіотерапії, масажу ветеран може знайти в нашому додатку". 

Наразі в застосунку доступні заняття з пауерліфтингу, кросфіту, легкої атлетики, веслування на тренажерах, велоспорту, боксу, стрільби з лука, футболу та інші. Працювати на волонтерських засадах уже зголосились близько 40 тренерів та 10 спорткомплексів в різних областях України й за кордоном. "Тому що застосунок вже пішов у маси й реєструються тренери і в Польщі, і в Німеччині, і в Норвегії. Тобто, якщо зайти і подивитись географію, то вона вельми широка", — каже Сергій Конюшок. 

Важливо й те, що  Trenvet дає можливість безоплатно тренуватись як онлайн, якщо ви перебуваєте в різних містах або країнах; так і офлайн — у клубі, де працює тренер, або на міському спортивному майданчику, якщо захисник (захисниця) й тренер, якого він (вона) обрав, проживають в одному місті. Завантажити Trenvet можна на платформах AppStore та Google Play.

Насправді, як наголошує Сергій Конюшок, головна мета застосунку — залучити ветеранів до регулярних тренувань: "Ми більше навіть розраховуємо на фітнес-ентузіастів, ніж на професійних тренерів, тому що тут головна мета — в регулярності і мотивації. Тобто через спорт і тренування —  спілкування й психологічна, в тому числі, підтримка. Тому що була така проблема ще з 14-го року, коли багато спортивних клубів, приватних бізнесів започаткували програму безкоштовної спортивної реабілітації ветеранів.  Для них запровадили безкоштовні відвідування, безкоштовні абонементи, але це не пішло. Тому що ветеран приходив, отримував річний абонемент безкоштовно, приходив на два тренування і далі не ходив. Чому? Тому що він відверто не знав, як тренуватись. Потрібен фахівець, який буде його мотивувати, стежити за ним, пояснювати особливості вправ і домовлятись про наступне тренування. Бо тренування — це про людей". 


Українські ветерани на фестивалі Арнольда Шварценеггера / Фото FaceBook Trenvet UA

Чи є бажання займатися спортом у ветеранів, які повернулись із зони бойових дій? Безперечно є,  вони ще й рекорди світу встановлюють! — наголошують автори застосунку. Так, 15 жовтня в Мадриді на міжнародному спортивному фестивалі Арнольда Шварценеггера Arnold Sports Festival Europe 2023 команда українських ветеранів встановила світовий рекорд зі стронгмену. Восьмеро українців за 30,69 секунди протягнули 20 метрів 4 вантажівки загальною вагою 35 тонн. Усі учасники команди є призерами першого всеукраїнського туру змагань з адаптивних видів спорту серед ветеранів Сильні України.