Гідрометцентр прогнозує в Україні помірну осінь і теплу зиму

Гідрометцентр прогнозує в Україні помірну осінь і теплу зиму

У листопаді та грудні в Україні не очікуються температурні рекорди, розповіла Українському Радіо заступниця начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня. "За розрахунками, які були у вересні, ми очікуємо температуру в листопаді й грудні, близьку до норми. У січні та лютому ймовірніше, що температура буде вища, ніж середні багаторічні показники", – поділилась прогнозом Наталія Голеня. За її словами, цього року у вересні ще тривало літо, оскільки середньодобова температура була 15 градусів і вище. Осінь до нас прийшла 1-2 жовтня, коли середньодобова температура стала нижчою. Якщо говорити про опади, то 12-13 жовтня, а також 16 та 17 жовтня пройдуть дощі.

 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: зображення Valentin із сайту Pixabay

"Бабине літо" попереду, але триватиме 3-4 дні

"Цього року у вересні ще тривало літо, оскільки середньодобова температура була 15 градусів і вище. Осінь до нас прийшла 1-2 жовтня, коли середньодобова температура стала нижчою за 15 градусів. У вересні осінь ми відчували тільки зранку, коли було прохолодно. Вдень же, коли було 20-25, а подекуди й до 30 градусів, ми мали літо", – розповіла Наталія Голеня.

Метеорологиня додала, що попереду на нас ще чекає "бабине" літо, проте, на жаль, не тиждень чи два, а всього 3-4 дні: "До 15 жовтня ми матимемо температурні показники від 18 до 22-23 градусів на день. Нічна температура також 5-10 градусів, подекуди – до 12". "Потім із північного заходу, через Балтію та країни Скандинавії, до нас завітає прохолода. Тому знову пройдуть дощі, переважно невеликі, та відбудеться зниження температури. Не кардинально, проте до норми жовтня – 10-15 градусів. Після 20 жовтня за вчорашніми розрахунками буде вже нижче за норму, коли нічна температура буде нижче 0, а денна – 5-8 тепла. Проте сьогоднішній розрахунок може бути зовсім інший, бо те, що за межами 5-7 днів, може змінюватися кардинально", – зазначила Наталія Голеня. Вона пояснила, що далекоглядні прогнози все-таки мають підґрунтя, є розрахунки на 10-15 діб й навіть більше, проте ці розрахунки – 50/50. "Похолодання, яке ми маємо ці три дні, розраховували приблизно на ці дні. Потім рахували, що буде тепло, а потім – у межах 5-7 діб стали знову нараховувати похолодання. Й так і відбулося". 

 Помірна осінь, тепла зима

"Щодо листопада, то прогнозуються середні показники. За розрахунками, які були у вересні, ми очікуємо температуру в листопаді й навіть грудні, близьку до норми. У січні та лютому більш ймовірно, що температура буде вища, ніж середні багаторічні показники", - поділилась прогнозом Наталія Голеня. 

Опади у жовтні

Якщо говорити про опади, то 12-13 жовтня пройдуть дощі, проте зовсім невеликі. Також варто очікувати на них 16 та 17 жовтня, разом із новою порцією прохолодного повітря: "Також зараз є розрахунки, що надалі буде багато дощів. Проте для того, щоб зволожити суху землю і покращити гідрологічну ситуацію, треба південний циклон, щоб тут поливало 2-3 дні".