"Ізраїльський" варіант безпеки Україну не вбереже — генерал Романенко

"Ізраїльський" варіант безпеки Україну не вбереже — генерал Романенко

"Ізраїльський" варіант безпеки Україну не вбереже, він не спрацював у самому Ізраїлі. Це констатував Українському Радіо генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 роки) Ігор Романенко. Йдеться про недавню атаку ізраїльської території бойовиками руху ХАМАС, внаслідок якої за даними на 11 жовтня, загинули 1200 осіб, близько 3000 поранені, а доля 150 заручників, викрадених до сектору Газа, досі невідома. На думку Романенка, безпеку Україні по закінченні розв'язаної Росією війни може надати тільки участь у системі колективної безпеки в Європі. І якщо не зразу в НАТО, то принаймні долучення до регіональних союзів. А як вважає глава МЗС України (2014-2019 роки) Павло Клімкін, "ізраїльська" модель безпеки нам не пасує. Альтернатив НАТО в сьогоднішній реальності немає.

0:00 0:00
10
1x

Ігор Романенко. Фото УНІАН

"Якщо не зразу в НАТО, то регіональні союзи"

"Ізраїльський" варіант безпеки не спрацював у самому Ізраїлі, констатує Ігор Романенко. Йдеться про систему безпеки, коли держава не стає членом НАТО, але США регулярно надають їй зброю, фінансову підтримку та розвіддані. Такий варіант західні союзники ще з минулого року пропонують Україні в її протистоянні з агресором Росією. 

"Ми наполягали на тому, що безпеку Україні по закінченні бойових дій може надавати тільки участь України в колективній безпеці в Європі. І якщо не зразу в НАТО, то принаймні долучення до регіональних союзів. В які би входила, наприклад, Велика Британія, Польща, держави Балтії і Україна. Але це повинна бути колективна безпека, тому що "ізраїльський" варіант із урахуванням того, що Ізраїль відрізняється тим, що це ядерна держава, не забезпечив ту безпеку, про яку говорили фахівці зі США. У нас багато треба робити висновків із того, що відбувається в Ізраїлі. І опосередковано це стосується України", – вважає генерал.

"Брати за основу модель безпеки Ізраїлю означає для України постійно бути у стані небезпеки"

А як вважає глава МЗС України (2014-2019 роки) Павло Клімкін, "ізраїльська" модель безпеки нам не пасує. І ми маємо жорстко і креативно використовувати цей аргумент насамперед з американцями. Альтернатив НАТО в сьогоднішній реальності немає. "Звісно, аналіз того, що відбулося, чому не спрацювали шалені інвестиції в безпеку в Ізраїлі, ще попереду. Для Ізраїлю це також момент істини – тепер там буде відлік часу "до і після" цієї атаки. Нам теж варто детально подивитися на те, як і чому не спрацювали ізраїльські системи безпеки, адже в Ізраїлю є чому і потрібно навчатися. Але брати за основу їхню модель безпеки для нас означає постійно бути у стані небезпеки. Тому ніяких альтернатив НАТО в сьогоднішній реальності немає", – наголошує Павло Клімкін. 

Що з розвідкою в Ізраїлі? 

Аналізуючи вчинену бойовиками руху ХАМАС атаку ізраїльської території, Ігор Романенко ставить запитання: яким чином спрацювала розвідка в Ізраїлі? Розвідка не тільки власне Моссад, але і ЦАХАЛ (Армії оборони Ізраїлю). "Якщо вона (розвідка-ред.) була, може і не дуже глибока, але все ж була, тоді яким чином політичне керівництво використало все це? Можна порівняти, яким чином почалася війна у лютому 2022 року в Україні. Коли розвідки іноземні говорили про те, що буде ця війна. А у нас у країні існували різні погляди". 

Чому бойовикам вдалося 7 жовтня нинішнього року масово вдертися із Сектору Гази? Військовий експерт Давид Гендельман в ексклюзивному коментарі Українському Радіо зазначив, що в Ізраїлі прогавили підготовку нападу з боку ворога. "Провал був саме в оцінці намірів", – констатує експерт. "Уся проблема була саме в тому, що в Ізраїлі прогавили момент, коли противник безпосередньо вирішив провести операцію. А ось якихось нововведень чи небачених технічних засобів у ХАМАС– таких сюрпризів не було".