В грудні всі підручники для 5, 6 класів вже будуть в школах — Міносвіти

В грудні всі підручники для 5, 6 класів вже будуть в школах — Міносвіти

Вересень 2023 року показав, що підручників для 5 і 6 класів не вистачає. Але проблема вже потроху зрушила з місця. Кабміном було виділено 750 мільйонів грн на друк підручників, які на початок навчального року вже були завезені до шкіл, а також внесено зміни до бюджету і додатково виділено ще 572 мільйона грн на додрукування тих книжок, яких не вистачає. Тому "в грудні всі підручники для 5 і 6 класів вже будуть у школі". Так прокоментував в ефірі Українського Радіо ситуацію з нестачею підручників заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Українські підручники з-за кордону

У 2022 році Міносвіти запланувало друк підручників для 5 класів, на ці потреби вже були виділені кошти Кабміном. Але завадило повномасштабне вторгнення і ці гроші забрали на потреби для ЗСУ. 5 класи, які підпадали під реформу НУШ, найбільше потребували нових книжок, розповідає Андрій Сташків. "Підручники не друкувалися за бюджетні кошти, бо не було на це в бюджеті жодної копійки. Ми вели перемовини з міжнародними донорами щодо друку, і завдяки ним було надруковано три підручники для 5 класу: математика, природничі дисципліни та українська мова". Діти минулого навчального року вчилися за електронними підручниками, які були і зараз є опублікованими на сайті Міносвіти у вільному доступі. Їх можна звідти завантажити, наголошує Андрій Сташків. Каже, що в окремих регіонах ще доставляється підручник з української мови, бо вони довго їхали з Європи. Це є не типово для Міносвіти передавати підручники з-за кордону. 

"В грудні цього року всі підручники для 5 і 6 класів будуть в школах"

Андрій Сташків розповідає, що цього року ситуація дещо краща: було спрямовано 750 мільйонів гривень з держбюджету на друк підручників з основних предметів для 6 класу. Але це не вся сума, яка потрібна. "Це 65-67% від загальної потреби в коштах на друк підручників для 5 і 6 класів. Ми надрукували та дроставили до 1 вересня підручники з української мови та літератури, зарубіжної, іноземної, історії, математики, правознавства. Залишалася проблема із додруком підручників для 5 класу і частини предметів для 6 класу. У вересні уряд ініціював відповідне внесення змін до бюджету і додатково виділив 572 мільйони грн на додрук саме цих підручників". Зараз активно укладаються договори і будуть додруковуватися підручники для 5 і 6 класів. Андрій Сташків підкреслює, що завдяки донорам ЄС надрукуються ще окремі підручники. "В грудні цього року всі підручники для 5 і 6 класів будуть в школах". 

Щороку затверджуються нові програми

В межах реформи в освіті затверджуються нові навчальні програми, інтегровані курси, за якими і друкуються нові підручники. Тому старі підручники для 5 і 6 класів не можуть бути використані, звернув увагу Андрій Сташків. 7 класи навчаються за старими програмами, тому у них підручники є. "Зміст підручників змінюється та оновлюється. Ми щороку затверджуємо нові модельні програми. Кожна школа може обирати той підручник, за яким вона хоче вчитися. Зміст програм актуалізований. Присутні останні події, які відбулися в Україні, все нове буде також включено до навчальної програми", зауважив Андрій Сташків.

Чи змінюється історія?  

Історія, як окремий предмет, викладається з 5 класу. Є також інтегровані наскрізні компетенції і в початковій школі, зауважив заступник міністра. Історія для 6 класу вже надрукована і доставлена в школи. Для 11 класу підручник з предмету історії надрукується до нового навчального року. Є підручники з історії в другому поколінні, які були надруковані після 2014 року. "Ми також вчимо вчителів, готуємо великі матеріали для вчителів про те, як говорити з дітьми про війну. Бо для різних вікових категорій треба розповідати по різному."   

Чи змінюється література?

Було виключено зі всесвітньої літератури ряд російських авторів. Їх було замінено на низку іноземних письменників тих самим часових відрізків. "Ми зробили підручники з української літератури для 10 класу, вони ще не надруковані. Там є сучасні автори, які пишуть про війну". Планується також оновити наступного року програми і для 11 класу.