В Україні 10 млн гектарів лісів, майже 3 млн охоплені боями різної інтенсивності — ДП "Ліси України"

В Україні 10 млн гектарів лісів, майже 3 млн охоплені боями різної інтенсивності — ДП "Ліси України"

 

Сьогодні 3 млн гектарів лісів є потенційно забрудненими вибуховими речовинами, уламками тощо, констатував Українському Радіо виконувач обов'язків генерального директора Держпідприємства "Ліси України" Юрій Болоховець. "Кожен обстріл, який ми маємо у лісовому масиві, закінчується як мінімум пожежею, яку треба локалізувати. Завдяки, в тому числі, цифровізації ми працюємо над швидким виявленням таких пожеж і можемо локалізувати їх на початковій стадії. Тож навіть у цей складний рік нам вдалося знизити кількість пожеж у 30 разів", — наголосив Юрій Болоховець.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото:Фото: Столичний лісовий офіс / Facebook

 

Як працюють лісові господарства під час війни?

Цифри свідчать про те, що ситуація дуже ускладнилась і лісове господарство — не виняток. Логістика, мобілізовані працівники, більше 300 тисяч гектарів по півночі вилучено через обмеження Збройних сил, це буферна зона. Але це та територія, де ми заготовляли велику кількість деревини, проводили господарську діяльність. Тим не менш, завдяки реформуванню нам вдалося суттєво покращити фінансово-господарські показники виключно за рахунок ефективного використання тих територій, якими ми сьогодні можемо управляти. Майже 3 тисячі наших людей мобілізовано, ми надали 1,3 млрд фінансової допомоги для ЗСУ, це і деревина, і майже 800 одиниць транспорту. Сьогодні маємо вже демобілізованих наших працівників, які приходять часто травмовані, тому ми пропрацювали, щоб у колективному договорі було зазначено, що це особливі люди, які мають особливі умови. Передбачено 20% доплати до зарплатні таким працівникам.

Що відбувається з лісами у зоні бойових дій і на деокупованих територіях?

Майже 3 млн гектарів лісів були охоплені боями різної інтенсивності. І сьогодні близько 700 тисяч гектарів залишається під окупацією на півдні та сході. Стан лісів, які ми отримуємо після деокупації, жахливий. Ці ліси фактично повністю треба відновлювати з нуля, але ми маємо серйозну проблему — замінування територій. Сьогодні ідентифіковано вже 210 тисяч гектарів замінованих лісів, 40 тисяч нам вдалося розмінувати, але це досить складний шлях. Ми працюємо разом із ДСНС, а також розвиваємо ринок приватних послуг із розмінування.