"Якщо є абсолютний фаворит на Євробаченні, то ніяка політика не працює" ― Ігор Кондратюк

"Якщо є абсолютний фаворит на Євробаченні, то ніяка політика не працює" ― Ігор Кондратюк

1 жовтня відбудеться фінал Національного відбору на Дитяче Євробачення-2023. Цьогоріч конкурс пройде в Парижі під гаслом "Мрій сміливо!". Днями було оголошено склад журі фіналу Нацвідбору. Лідерами голосування та членами журі Нацвідбору на Дитяче Євробачення стали шоумен Ігор Кондратюк, співачка Jerry Heil та реперка ALYONA ALYONA. "Нам буде точно непросто вибрати дитину, яка представить Україну на конкурсі", ― зазначив в ексклюзивному коментарі для Українського Радіо член журі Нацвідбору на Дитяче Євробачення-2023, телеведучий і продюсер Ігор Кондратюк. І додав: "Органічна поведінка, природні усмішки та рухи для мене значать набагато більше, ніж вокал".

0:00 0:00
10
1x

 

Ігор Кондратюк. Фото: Facebook Своє Кіно

 

Ви маєте великий досвід суддівства у багатьох дорослих конкурсах. Наскільки буде складніше або легше працювати з учасниками-дітьми?

Я вже колись був членом журі Нацвідбору на Дитяче Євробачення. Специфіка полягає в тому, що тут абсолютно рівні учасники. Я вже все побачив і почув, що вони співають, на сайті. Звісна річ, нічого не скажу, що я про них думаю. Але нам буде точно непросто вибрати дитину, яка представить Україну на конкурсі. Найкраще, що є у талановитих дітей, окрім таланту співати і класно рухатись, це можливість бути самими собою, дуже природними й абсолютного органічними на сцені. Це дано небагатьом дорослим і дітям у нашому житті, незалежно від віку. Органічна нештучна поведінка, природні усмішки та рухи для мене значать набагато більше, ніж вокал. Я абсолютно впевнений у тому, що музична продюсерка Світлана Тарабарова відібрала дітей, які точно вміють співати. Прослухавши їхні композиції, бачу, що по жодному учаснику немає проблем. Нам буде над чим поламати голови, щоб зрозуміти, яка композиція є більш сучасною, цікавою і такою, яка підходить саме цьому виконавцеві.

Фото: Суспільне

Чи збережеться ваш жорсткий стиль оцінювання на Дитячому  Євробаченні?

Ні, неможливо зберегти жорсткість. З дорослими простіше. Особливо з дуже дорослими, які приходять у 30 років і кажуть: "Я досі не знаю, співати мені чи не співати". Тут жорсткість іноді допомагає: "Хлопче, давай зав’язуй і займайся своєю роботою. Співай для себе у ресторанах, барах чи караоке". З дітьми так не можна. За всієї скептичності до матеріалу, який ми будемо розбирати по рядках, треба підійти максимально комфортно, м’яко і зрозуміло. До речі, це найскладніше ― пояснювати дітям, чому ми оцінюємо саме так. Адже проблема батьків і дітей полягає в тому, що батьки не завжди вміють комунікувати на рівні понять, які є у дітей. Сподіваюся, ми знайдемо можливість спокійно і коректно назвати представника чи представницю, щоб усі зрозуміли, чому вони потрапили і чому не потрапили.

Журі Дитячого Євробачення-2023. Фото: Суспільне

Щодо політичної складової у Дитячому Євробаченні ― чи зберігається вона сьогодні?

Здається, Росії немає на Дитячому Євробаченні. Що стосується географічних голосувань, я завжди вважав, що тут немає ніякої політики, а це природна історія. Зараз українці дуже вдячні Польщі, Британії, тому під час голосування у людей може спрацювати принцип вдячності або принцип сусідства, приміром, "я влітку відпочивала у Чорногорії, проголосую за неї". Є такі підозри, що балканці голосують за балканців, сусіди за сусідів, але це природне явище ― за інших рівних умов, підкреслюю. У разі, якщо є абсолютний фаворит на Євробаченні, то ніяка політика не працює. В Україні переміг португалець. І я не думаю, що Португалія є країною, яка має масу лобістів по всій Європі. Це я про доросле Євробачення, а на дитячому цього лобізму ще менше. Політика включається тоді, коли ти не знаєш за кого голосувати. Сподіваюся, це не стосується українських учасників. Але я думаю, що європейці підтримають українців.