На кінець цього року ВВП України може зрости на понад 3% — Мінекономіки

На кінець цього року ВВП України може зрости на понад 3% — Мінекономіки

За прогнозом міжнародних партнерів, українська економіка мала впасти торік, у розпал розв'язаної Росією війни, майже на 50%. Але насправді зниження ВВП становило 30%. Це зазначила в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заступниця міністерки економіки України Надія Бігун. На середину літа нинішнього року ВВП України зріс на понад 2,2%, а на кінець року є обґрунтовані очікування, що зростання складе більше 3%, розповідає заступниця міністерки економіки. "Якщо подивитися на середнє зростання ВВП у державах ЄС, то 3% – це плюс-мінус нормально. Але для нас 3% — це дуже мало, і падіння минулого року ми будемо наздоганяти наступні 10 років", – констатує Надія Бігун. 
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

 
"Прогноз міжнародних партнерів — українська економіка мала впасти торік майже на 50%"

За минулий рік Валовий внутрішній продукт (один із найважливіших показників розвитку економіки, який демонструє підсумок виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів (людей) у галузі матеріального і нематеріального виробництв) України впав майже 30%, зазначила Українському Радіо Надія Бігун. При цьому вона нагадала, що прогнози стосовно торішнього зниження ВВП України були набагато гіршими. "Коли ми порахували, то це виявилося скоріше доброю новиною", – констатувала заступниця міністерки економіки. "Прогноз міжнародних партнерів — українська економіка мала впасти майже на 50%. І тут питання не лише запасу міцності, а питання нашої гнучкості та адаптивності. Український бізнес, наші підприємства адаптувалися до викликів краще і швидше, ніж це розраховували та очікували наші партнери. Тому — падіння 30% у минулому році, а цьогоріч ми бачимо вже зростання", – наголошує Надія Бігун. 

На кінець року зростання може скласти понад 3%

Станом на середину літа нинішнього року зростання становило понад 2,2%, а на кінець року є обґрунтовані очікування, що воно складе понад 3%, розповідає заступниця міністерки економіки. "Якщо подивитися на середнє зростання ВВП у країнах ЄС, то 3% – це плюс-мінус нормальне стандартне зростання. Показник, з яким вони живуть. Але для нас 3% — це дуже мало, і падіння минулого року ми будемо наздоганяти наступні 10 років. Зрозуміло, що у них масштаб економіки більший. Тому на наступний рік у нас закладаються показники зростання більші", – резюмувала Надія Бігун.

Надія Бігун. Фото: ФБ-сторінка "Надія Бігун"