Порівняно з довоєнним рівнем кількість підприємців в Україні зросла на 37 тисяч — Мінекономіки

Порівняно з довоєнним рівнем кількість підприємців в Україні зросла на 37 тисяч — Мінекономіки

Порівняно з довоєнним рівнем кількість зареєстрованих підприємців в Україні зросла на 37 тисяч осіб, повідомила в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заступниця міністерки економіки Надія Бігун. Мається на увазі період із січня 2022 року до липня нинішнього року. "Як і ЗСУ, наша економіка надихає і дає впевненість, що ми можемо подолати навіть дуже серйозні виклики", — переконує Надія Бігун. За її словами, внаслідок війни довелося релокувати в Україні понад 840 підприємств, з яких понад 660 відновилися і зараз працюють.

0:00 0:00
10
1x

 

Надія Бігун. Фото: ФБ-сторінка "Надія Бігун"

 

"Тренд позитивний"

Бізнес відновлюється. Ми переймалися питанням релокації, тобто вивозили підприємства у більш безпечні місця. Було перевезено понад 840 підприємств, з яких понад 660 відновилися і зараз працюють. У цьому році ми повернулися до питання, що евакуйовані підприємства, можливо, треба вже повертати на ті території, що вже звільнені, де є менші загрози. А наявні державні стимули, насамперед фінансові, мають бути спрямовані на відновлення економіки перш за все на тих територіях, які ми відстояли та звільнили від загрози російської агресії. Отже, загалом — тренд позитивний. Як і наші Збройні Сили, наша економіка надихає і дає впевненість, що ми можемо подолати навіть дуже серйозні виклики. Якщо говорити про цифри, то ми нещодавно порівнювали кількість зареєстрованих підприємців станом на січень 2022-го і станом на липень 2023 року — і побачили зростання на 37 тисяч підприємців. Тому дуже б хотілося, щоб і наступний рік був роком зростання. І в цьому бюджеті вже можна побачити програму зростання, спрямовану на те, що економіка має відновлюватися і зростати швидше.

Чи варто повертати всі релоковані підприємства? Адже багато підприємств добре акліматизувались у західних областях України, це створює робочі місця, що своєю чергою мінімізує відтік трудових ресурсів за кордон.

Коли підприємства виїжджали під час релокації, то це була окрема програма. Частиною цієї програми була навіть "Укрзалізниця", яка безкоштовно вивозила майно підприємств. Зараз такої програми з повернення немає, і ми не говоримо, що всі, хто виїхали, мають повернутися. Кожен бізнес сам для себе визначає перспективи, як він далі буде розвиватися. Тут більше йдеться про те, що ми створюємо додатково окремі стимули, які спрямовані саме на деокуповані території, тому що туди повернулися люди. Якщо подивитися, приміром, на Харків, то зараз там понад мільйон людей. Відповідно, для цих людей потрібна робота. Вони повернулися й готові відбудовувати свої домівки. А для бізнесу, який працював на цій території, потрібні більші стимули.

Є доступні кредити "5-7-9" та ґрантові програми

Зміни до урядової програми про доступні кредити "5-7-9" були проголосовані на минулому тижні. У цій програмі вже закладено механізм, що підприємці на звільнених територіях можуть отримати кредит на кращих умовах, аніж підприємці на інших територіях. Це дає більше шансів на виживання бізнесу у складніших умовах. Також у нас є ґрантові програми. Майже рік працюють три види ґрантів, які можна отримати через портал "Дія" у розділі "єРобота". Це мікроґранти для зовсім маленьких локальних підприємств — до 250 тисяч гривень. Далі є ґранти для ветеранів та їхніх родин — до 1 мільйона гривень. І найбільші ґранти для створення переробних підприємств — до 8 мільйонів гривень. Саме ця ґрантова програма з переробки є найбільшою і сфокусована на те, щоб дати потужнішу підтримку підприємствам, які розташовані на "складних" територіях.

Чи знаходять ці програми відгук серед бізнесу?

Звісно, так. Наприклад, програма "5-7-9". До пандемії, коли ця програма стартувала, підприємці були не дуже активними щодо участі. А зараз багато бізнесу саме за рахунок цієї програми продовжує кредитуватися і залучати цей фінансовий ресурс. Здається, коли на початку року колеги з Нацбанку робили звіт про фінансову систему, то зауважили, що на той момент понад 90% нового кредитного портфелю — це кредити "5-7-9". Тож це надзвичайно актуальний інструмент. Щодо ґрантів, ці програми також цікаві. Їхня мета — створення додаткових робочих місць. Коли ми розмовляємо з нашими переможцями, особливо у мікроґрантах, то це тимчасово переміщені особи, які мусили покинути домівку, переїхати, відповідно — знайти на новому місці собі роботу. І наші заявники кажуть, що довго шукали роботу, і в якийсь момент зрозуміли, що можна податися на державну ґрантову програму і відкрити власну справу. Тобто — самому собі забезпечити робоче місце. Отже, це дуже важлива й актуальна програма. Понад 7 тисяч заявників отримали ґранти, більшість — це маленькі ґранти, їх більше 6,5 тисяч. А на великі ґранти з переробки маємо понад 500 заявок. Відповідно, до кінця року хочемо видати ще 500 ґрантів. Сподіваюся, нам вдасться досягнути цієї мети.