Першочергове розмінування сільгоспугідь України можна здійснити за 5 років — ДСНС

Першочергове розмінування сільгоспугідь України можна здійснити за 5 років — ДСНС

Об’єктивні терміни розмінування всієї території України можна буде спрогнозувати лише після закінчення війни, однак першочергове розмінування, зокрема сільгоспугідь, можна здійснити протягом 5 років. Це в ефірі Українського Радіо зазначив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева. Є оперативне реагування саперів на загрозу мінування, коли ті, наприклад, їдуть на виклики від громадян про виявлення вибухонебезпечних предметів. І є гуманітарне розмінування — заздалегідь заплановані заходи спеціалістів ДСНС на конкретних ділянках і після їх здійснення — підтверджений сертифікат контролю якості. За словами Сергія Реви, темпи розмінування в Україні зростають, зокрема у підрозділів ДСНС з’явилося 14 машин механізованого розмінування, які використовують на найскладніших напрямках. Крім того, вже відбуваються випробування безпілотників для обстеження великих площ та підготовка мінно-пошукових собак.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Першочергове розмінування можна здійснити протягом 5 років

Об’єктивні цифри щодо строків розмінування всієї території України можна буде спрогнозувати лише після закінчення війни, зауважує Сергій Рева. Але, якщо говорити про першочергові заходи й пріоритети щодо розмінування, зокрема сільгоспугідь, можна орієнтуватися на 5 років, прогнозує начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС. "Як свідчить досвід виконання завдань на деокупованих територіях, за рік-два ми здійснюємо першочергові заходи на об'єктах критичної інфраструктури, дорогах загального користування в населених пунктах та переходимо вже до сільгоспугідь, які потрібно розміновувати, щоб аграрії почали свою роботу, щоб почалося відновлення нашої економіки", — зазначає він.

На фото: сапери ДСНС, які працюють на деокупованих територіях, отримали нову машину для розмінування від організацій Digger Foundation та Vanforlife. Фото: ГУ ДСНС України у Черкаській області

Темпи розмінування зростають — від механізованих машин до безпілотників

Сергій Рева наголошує: темпи розмінування наростають і зростатимуть надалі. "Ми не стоїмо на місці, адже вивчаємо нові технології та впроваджуємо їх, якщо вони є ефективними. Ми активно використовуємо машини механізованого розмінування. Якщо на початок війни у нас не було жодної машини механізованого розмінування, то сьогодні лише на оснащенні підрозділів ДСНС є 14 машин, які використовуються на найбільш пріоритетних та складних напрямках, де це справді необхідно. Крім того, вже відбуваються випробування безпілотних літальних апаратів, за допомогою яких ми можемо обстежувати великі площі й говорити про те, що територія забруднена чи не забруднена. Вже йде підготовка мінно-пошукових собак на базі одного з наших центрів. Тому, звичайно, темпи розмінування, його ефективність і підвищення безпеки нашого персоналу — це є ті пріоритети, над якими ми працюємо і будемо продовжувати працювати", — запевняє начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС.


Сергій Рева. Фото: novynarnia.com

У чому різниця між гуманітарним та оперативним розмінуванням?

"Гуманітарне розмінування — це цілий комплекс запланованих заходів, які відбуваються на конкретних ділянках, і на виході ми маємо підтверджений сертифікат контролю якості для передачі його бенефіціарам. Щодо оперативного реагування, то це заходи, спрямовані більше на першочергову ліквідацію небезпеки від вибухонебезпечних предметів. Тобто це реагування на повідомлення від громадян, якщо хтось виявив у себе в домогосподарстві вибухонебезпечні предмети або це першочергове обстеження критичної інфраструктури, рівнів електропередач, газопроводів, щоб якнайшвидше ліквідувати небезпеку. Вона може надходити від боєприпасів чи мін", — резюмує Сергій Рева.