Понад пів мільйона боргів за останні три місяці — кому і скільки заборгували українці?

Понад пів мільйона боргів за останні три місяці — кому і скільки заборгували українці?

Понад пів мільйона нових боргів за останні три місяці з'явилося в українців, за даними Open Data Bot. У топі — стягнення на користь держави, штрафи за порушення правил дорожнього руху та борги по кредитах. Втім керівник аналітичного напряму мережі АНТС Ілля Несходовський в ефірі Українського Радіо уточнює, що включення громадянина в Єдиний реєстр боржників не означає, що борг виник тільки зараз. Адже не всі види заборгованостей передаються до реєстру автоматично. Водночас експерт зауважує, що попри те, що заборгованість за комунальні платежі складає лише 7,4%, реальна кількість боржників значно більша.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Це борги, які з’явилися ще півроку тому

— Чому настільки зросли борги українців? Про що свідчить ця динаміка?

Це свідчить, що все ж таки в умовах війни люди потрапляють в складну для себе економічну ситуацію і не мають змоги сплачувати свої борги. Крім цього, включення в Єдиний реєстр боржників не означає, що борг виник тільки зараз. Він міг з’явитися ще пів року тому, але були розстрочки або інші підходи для того, щоб людина могла сплачувати. І вже безпосередньо станом на останні три місяці дійшло до того, що людина сказала, що не має можливості сплачувати борг або просто зникла, і тоді її включають у Єдиний реєстр боржників. Тобто це ситуація, яка триває доволі довгий період. Крім цього, деякі компанії не одразу включали безпосередньо тих боржників, які у них є, в цей список. Бо це не є обов'язком, що ти маєш в той же день, як тільки виник борг, включати його до реєстру. Минає певний час, проводиться певна робота з людиною, а потім, якщо ця робота не дала результатів, необхідна інформація передається у реєстр боржників і людина, відповідно, стає боржником перед компанією і відображається в реєстрі.

У цій ситуації, на моє переконання, винна війна. З одного боку, люди втратили свій стабільний заробіток, який вони мали. З іншого боку, це люди, які могли втратити не лише заробіток, а й все; люди, які поїхали за кордон і, відповідно, вони не думають зараз про те, як би повернути борги, які зараз є в Україні. Хоча є частина людей, які, перебуваючи за кордоном, продовжують обслуговувати свої кредити.

Сплатив борги, але все одно залишаєшся боржником

— За якими типами зобов'язань українці найбільше потрапляють до Єдиного реєстру боржників? Зазначається, що 22,5% складають борги, які належать до категорії стягнення коштів на користь держави. Тобто те, що мусили віддати державі, не віддали. Розкажіть, що це за поняття — стягнення коштів на користь держави?

Це, по-перше, податкові борги, по-друге, в цьому контексті адміністративні штрафи виникають. Втім тут є певна проблема з боку держави. Я неодноразово чув про нарікання, коли людині виписують адміністративний штраф, наприклад, за порушення правил дорожнього руху, і ця сума мала б з'являтися в "Дії". Але попри те, що людина повністю оплатила свої борги, ця сума все одно далі потрапляє у виконавчу службу і до реєстру. Тобто це недопрацювання держави. Найголовніше, що держава, знаючи про цю проблему, не намагається її вирішити. Тобто погашення боргів не завжди відображається належним чином і продовжуються наступні кроки — потрапляння в реєстр боржників, передача виконавчій службі, а потім людина дізнається, що їй, наприклад, арештували повністю всі рахунки. Потім вона їде розбиратися, і виявляється, що цей борг вона повністю оплатила, але процес пішов. Це дуже погано, що держава не визнає свої помилки і перед людиною навіть не вибачається. Тобто, звичайно, відповідним рішенням розблоковуються рахунки, але ця проблема є. Тому з позиції держави ця інформація потребує уточнення і варто було б покращити свої електронні сервіси для того, щоб коли гаситься відповідний борг, це відображалося і в тому, що людина виключається або не включається в реєстр боржників.

7,4% боргів за комунальні платежі  — це не реальна цифра

— Кількість боргів у стягненні коштів на користь держави сягає 22,5%, майже 20% — це несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху, адміністративні порушення — 17,5%, а заборгованість за комунальні платежі складає 7,4%. Чим пояснюється відносно невелика заборгованість за комунальні послуги? Українці більш ретельно ставляться до сплати комунальних послуг навіть під час війни?

Ні. Навіть якщо у вас виникає борг за комунальні послуги, то інформація не одразу передається в реєстр боржників. Тобто людина повинна системно не платити, і тоді, аби примусити її платити, здійснюються відповідні кроки — подання до суду, включення в реєстр тощо. Водночас якщо ви не сплатили, наприклад, штраф за порушення правил дорожнього руху, вас автоматично включають у цей реєстр. І відповідно одразу видно кількість людей, які є в податкових штрафах, які отримали штраф за порушення правил дорожнього руху, які вчинили адміністративне порушення, рішенням суду встановили штраф, а людина не його погасила. Ці категорії одразу та швидко потрапляють у реєстр. А щодо комунальних боргів, вони є дуже значними на сьогодні й постійно збільшуються. Тому хоч далеко не всі мають можливість їх своєчасно платити, але кількість боржників, яких включили у відповідний реєстр — лише 7%.


Ілюстрація: Опендатабот

Зростання депозитів не означає, що борги мають зменшуватися

— За травень 2023 року обсяг депозитів бізнесу та громадян України в українських банках налічує 2 трлн грн. Це на третину більше за показниками минулого року. Водночас на 8% менше українці беруть кредитів, ніж брали раніше. Тобто, виходить, кошти є, але при цьому такі великі борги. Як це пояснити?

Тому що у різних людей різна ситуація. Депозити збільшилися, тому що дуже багато наших військових, які зараз воюють і отримують різноманітні доплати у розмірі 30 чи 100 тисяч грн, перебуваючи на фронті, не поспішають їх витрачати. Відповідно, ця сума очікує, коли вони повернуться і матимуть можливість її витратити. І це призводить до накопичення цих ресурсів. Крім цього, сама політика Національного банку минулого року і зараз призводить до того, що в обороті суттєво збільшується сума грошей, що призводить до зростання депозитів. Крім цього, якщо порівнювати ситуацію рік тому, тоді були сумніви щодо стабільності банківської системи. Був ризик зберігати там кошти, зараз такого ризику люди не відчувають. Банківська система показала, що вона стабільно працює під час війни і навіть під час дуже серйозних викликів, наприклад, блекаутів. Таким чином, зберігати гроші вдома для людини є більш небезпечно, адже може влучити ракета, і ти втратиш все. І тому люди розглядають це як інвестицію — кладуть гроші на депозит для того, щоб зберегти їх. При цьому держава 100% гарантує повернення будь-якої суми, яку ви розмістите на депозиті, на час війни і три місяці після війни. І це підвищує довіру.


Ілля Несходовський. Фото: Суспільне 

Якщо не впевнені, чи маєте борги — перевірте 

— Чи може бути ситуація громадянин або громадянка України можуть навіть не здогадуватися про власний борг? Є універсальне джерело інформації, куди будь-яка людина може зайти й подивитися, чи є в неї борг будь-якого походження і як його можна погасити?

По-перше, необхідно зайти в Єдиний реєстр боржників, він відкритий, і ви можете перевірити інформацію про себе. Якщо це податковий борг, то ви можете зайти безпосередньо в електронний кабінет платника податків і знайти там вкладку "розрахунки з бюджетом", подивитися, яка ситуація. Буває, що ще до початку війни вам нарахувати земельний податок у розмір 20 чи 50 гривень, і ви його не сплатили. Але ви автоматично потрапляєте в цей реєстр. Тому що ця заборгованість є, вона прострочена. Також в "Дії" є можливість подивитися, чи є у вас якісь борги, чи включені ви до Єдиного реєстру боржників?

— Якщо людина не може сплачувати ці борги, вона можна себе оголосити банкрутом? Наскільки це раціональне рішення в такій ситуації?

Так, це абсолютно найкращий спосіб, якщо ви втратили все з будь-яких причин — вам довелося переселитися і ви втратили своє майно, то в цьому випадку однозначно краще запускати процедуру банкрутства. Тож якщо боргів у вас достатньо і ви розумієте, що не маєте можливості їх погасити, ви можете оголосити себе банкрутом. Це робиться через суд. Краще в цьому випадку звернутися до юриста, тому що людина самостійно в цьому може не розібратися і неправильно оформити певні документи.

— А безоплатна правова допомога надає такі послуги?

Надає, але треба буде вкласти певні кошти для того, щоб розпочати цю процедуру.