"Без відповідальності не може бути миру": що робить держава, аби РФ відповіла за геноцид українців?

"Без відповідальності не може бути миру": що робить держава, аби РФ відповіла за геноцид українців?

Щодня представники України в міжнародних інстанціях, а також правоохоронні та судові органи працюють над тим, щоб наблизити відповідальність РФ за геноцид проти українського народу, а також злочин агресії проти нашої держави. Як розповів в ефірі Українського Радіо посол з особливих доручень МЗС України, Уповноважений представник України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич, вже сформована коаліція з 38 країн світу, в яку входять всі ключові партнери України, учасники якої працюють над питанням створення Спеціального трибуналу проти злочину агресії Росії проти України. "Щойно буде погоджено формат та модель майбутнього трибуналу, справа піде швидше", зазначив Кориневич.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Укрінформ

В Україні вже є вироки щодо підбурювання до геноциду

"Коли ми говоримо про найтяжчі міжнародні злочини — і про геноцид, і про  злочин агресії, і про воєнні злочини, злочини проти людяності, то працюємо з нашими міжнародними партнерами для того, щоб забезпечити покарання винних у вчиненні цих злочинів. Це процеси, які забирають певний час, зусилля, але ми переконані, що це все матиме свій результат.

Ключовим елементом геноциду як найтяжчого злочину є суб’єктивна сторона — геноцидний умисел винищити повністю або частково одну з чотирьох захищених груп: національну, етнічну, расову або релігійну. Тому тут варто говорити і про роботу правоохоронних органів, і про роботу прокуратури щодо доведення наявності цього умислу у діях росіян на території України проти українців як окремої національної групи", — розповів Антон Кориневич.

Посол з особливих доручень МЗС України додав, що для того, щоб довести, що Росія влаштувала геноцид, Україна має пройти певні процедурні етапи: "По-перше, ми маємо мати національні вироки щодо злочину геноциду в національних судах України. Окрім цього ми маємо мати звіти міжнародних організацій, експертних організацій, які будуть говорити саме про вчинення злочину геноциду. Дуже важливим етапом буде видання ордерів на арешт Міжнародного кримінального суду за вчинення злочину геноциду. Тоді ми зможемо говорити, що всі наші намагання і спроби є результативними". 

"Вкрай важливо, що вже зараз в нас є вироки національних судів України по звинуваченням у підбурюванні до геноциду, зокрема проти російських пропагандистів. Це може бути першим важливим елементом на цьому шляху", — зазначив Кориневич. 

Країни G-7 - за створення спецтрибуналу для покарання Росії

Окремо, як продовжив посол, можна говорити про Спеціальний трибунал проти злочину агресії проти України, тому що це трибунал, який стосуватиметься іншого злочину — злочину агресії: "Робота ведеться: з початку липня в Гаазі почав роботу Міжнародний центр з кримінального переслідування за злочин агресії проти України. Також працює коаліція з 38 держав, яка розглядає найбільш важливі питання щодо моделей та форматів майбутнього Спеціального трибуналу. Ми не публікуємо весь список держав, але там є всі ключові партнери України, зокрема всі держави G-7". 

"Партнери підтримують нас у наших прагненнях щодо відповідальності і це важливо, тому що без відповідальності не може бути миру і відповідальність за найтяжчі міжнародні злочини має бути забезпечена. Безумовно, що щодо того ж Спеціального трибуналу у різних держав є різне бачення щодо того, яким чином його краще створити, але важливо, що всі об’єднані на рівні цілі, принципу, цінності, що Спеціальний трибунал нам потрібен. Тому я переконаний, що ми доведемо цю роботу до кінця", — зазначив Антон Кориневич.

Він додав, що у створенні спецтрибуналу важливою є й роль ООН, яка може бути або у створенні цього трибуналу на основі угоди України та ООН, або — в політичній підтримці цього трибуналу на рівні прийняття відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

"Тож ключове питання — це досягнути згоди щодо формату та моделі створення спецтрибуналу. Коли ми досягнемо цієї згоди, нам буде набагато простіше рухатися далі", — підсумував Кориневич. 

Антон Кориневич. Фото: www.president.gov.ua