Крім "Лелеки" та "Фурії" українці виготовляють ще 198 моделей дронів — проєкт Drone.ua

Крім "Лелеки" та "Фурії" українці виготовляють ще 198 моделей дронів — проєкт Drone.ua

В умовах сучасної війни Росії проти України, ЗСУ потрібно максимально багато дронів — як бойових, так і розвідувальних, які виконуватимуть завдання, дозволяючи військовим перебувати в безпеці. І на забезпечення нашого війська працюють не лише іноземні компанії, але й українські фірми та інженери, які крім відомих "Лелеки" та "Фурії" працюють над 198 моделями дронів, розповів співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко. Держава в свою чергу анонсувала виділення 40 млрд гривень та спрощення митних процедур щодо завезення необхідних для створення безпілотників частин. Й ці кошти підуть не за закупівлю конкретних дронів, а на створення виробничих потужностей на території нашої країни.

 

0:00 0:00
10
1x

Дрон українського виробництва "Лелека". Фото: DSnews

Дронами мають вміти керувати всі

"Дрони — це справді витратний матеріал і коли якийсь з них розбивається, не повертається з місії чи глушиться, втрачає зв’язок, то в цей момент він рятує життя якогось українського військового, який не наражає себе на небезпеку при проведенні розвідувальної місії. Крім того, це є одним з елементів сучасного безпекового світу, це як смартфон, без якого ми не уявляємо своє життя. Так само й на полі бою: ми не можемо уявити його без дронів. Це інструмент, який є настільки масовим, що керувати ним фактично має абсолютно кожен. Й це означає, що нам потрібні сотні тисяч операторів дронів: йдеться не про якісь специфічні знання щодо керування дронами, але базові навички мають бути в кожного. Це також означає й те, що дронів нам потрібно в рази більше, тому що вони втрачають", — пояснив Валерій Яковенко.

Дронів потрібно багато

Якщо говорити про дрони для ведення розвідки, то, як додав експерт, існує два класи: дрони дальньої дії, які можуть пролетіти понад 10 км, і дрони ближньої дії. Дронів дальньої дії в України достатньо, адже ми самі їх виробляємо й в найближчій перспективі ми свої потреби покриваємо: "Але коли ми говоримо про дрони ближнього спектру дії, то тут переважає імпортне обладнання. Воно досить дешеве, ефективне, але потрібно дуже багато. Йдеться про десятки та сотні тисяч одиниць дронів-розвідників".

"Щодо дронів-камікадзе, то тут також потреби дуже великі — стабільно потрібні сотні тисяч одиниць на місяць за активного використання. Має бути постійно оновлюваний флот дронів, бо вони фактично є одноразовими. Ці цифри шалені, що є ознакою того, наскільки ефективно й інтенсивно використовуються такі технології на полі бою".

"В цьому випадку я говорив би про революційне обладнання, яке зараз є на перших шпальтах новинних ресурсів, коли Україна виганяє жителів боліт зі своєї території. Тобто зараз мова йде про невеликі дрони-камікадзе, котрі здійснюють певну революцію. Й те, що зараз фонд "Повернись живим" залучив гроші, виконавши свою місію, на 10 тисяч дронів разом з колегами, — це перша, але невелика сходинка до того, що нам дійсно необхідно. Саме такі дрони нам потрібні у дуже великій кількості, але це дрони ударного типу. Так само потрібні й дрони-розвідники, які мають трохи інший тип. Дронів потрібно багато", — наголосив Яковенко.

200 дронів "made in Ukraine"

Також експерт розповів й про українські розробки дронів, які користуються популярністю не лише серед наших військових, але й за кордоном: "Йдеться про "Лелеку" та "Фурію" — це дрони, які з’явилися з моменту початку війни в 2014 році. Це проєкти, які злетіли ще тоді і стабільно розвивалися, доводячи свою ефективність як серед українських користувачів безпекового сектору, так і у світі. Це достатньо популярна продукція у світовому масштабі".

"Зараз ми бачимо, що вони є ефективними, але зауважу, що йдеться лише про двох виробників,  які мають прямі контракти з Міністерством оборони щодо постачання такого обладнання. Але насправді таких компаній більше 40 з контрактами і більше 200, які виробляють таке обладнання. Тож крім "Лелеки" та "Фурії" можна додати ще 198 інших моделей дронів, які зараз виготовляються в Україні або руками українських інженерів", — розповів Валерій Яковенко. 

40 млрд гривень на виробництво дронів в Україні

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, цього року Україна інвестує 40 млрд гривень в українське виробництво безпілотників та усуне митні бар’єри для завезення необхідних частин дронів з-за кордону: "Революція здійснюється лише тоді, коли відбувається формування певного ринку, конкуренції між виробниками. Це означає, що нам потрібно якомога більше виробників. Україна — це країна вільних людей і вільного бізнесу, ми здатні і спроможні створювати нові підприємства і українці мають це робити.Саме для цього запроваджені ці зміни на законодавчому рівні: щоб і прибутковість гарантувати, і щоб зробити його простішим для ведення".

"Майбутнє України та майбутнє безпекового сектору виключно в приватних ініціативах та приватних компаніях. Держава може кудись направляти, але вона не має відповідати чи мати частку у якихось виробничих комплексах. І 40 млрд гривень, про які ми говоримо, призначені не на закупівлю дронів, а на створення виробничих потужностей всередині нашої країни", — підсумував Валерій Яковенко.