Як і 103 роки тому українці та поляки разом борються проти російської навали — посол Зварич

Як і 103 роки тому українці та поляки разом борються проти російської навали — посол Зварич

У Польщі найбільшим із часів холодної війни парадом відзначили сьогодні, 15 серпня День Війська польського. Також поляки відзначили 103-тю річницю Варшавської битви ("Дива на Віслі"), в якій Польща відстояла свою незалежність та завдала поразки Червоній армії. Напередодні президент цієї держави Анджей Дуда вшанував на православному цвинтарі у Варшаві пам'ять загиблих у боях проти Червоної армії воїнів Української Народної Республіки. Як зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо посол України в Польщі Василь Зварич, зараз ми відчуваємо, наскільки повторюється історія, коли 103 роки тому українці та поляки фактично пліч-о-пліч стояли разом проти більшовицької навали. І сьогодні Польща підтримує Україну в захисті від російської навали. 

0:00 0:00
10
1x

На фото: президент Польщі Анджей Дуда 14 серпня 2023 року вшанував у Варшаві пам'ять воїнів УНР, які загинули у боях проти більшовиків. Автор фото: © Jakub Szymczuk/KPRP


"Ми вдячні Польщі – й президенту, й уряду – за те, що фактично щороку пам’ять про воїнів УНР, про союзників Війська польського в боротьбі проти більшовицької Росії відроджується і набуває нових позитивних обрисів", – заявив Василь Зварич. "Це є ще одним внеском у наші відносини дружби, в наше справжнє братерство. Зараз ми відчуваємо, наскільки повторюється історія, коли 103 роки тому українці та поляки фактично пліч-о-пліч стояли разом проти більшовицької навали. І сьогодні Польща допомагає, підтримує Україну в захисті від російської навали. Це також свідчить про те, що ця історія тут в Польщі добре знана, добре пам’ятається і гасло "За вашу і нашу свободу" досі залишається актуальним. Якої ще допомоги від Польщі ми зараз очікуємо? На параді військ із нагоди Дня Війська польського представлена найсучасніша техніка. Чого Україна ще чекає в плані військової допомоги від Війська польського Війську українському? Така допомога надходить Україні практично щоденно. Звісно, ми дуже просимо і сподіваємося отримувати (і не лише від Польщі, але й інших наших союзників) засоби протиповітряної оборони, бо ми всі бачимо, як останнім часом почастішали ракетні обстріли, використання російськими загарбниками іранських дронів. Щоб стовідсотково гарантувати безпеку наших людей в Україні, нам справді потрібні засоби ППО. Також, звісно, потрібна й сучасна натівська авіація. F-16 – це те, за що зараз бореться президент України, уряд, Міністерство закордонних справ, всі дипломати, всі військові. Ми розуміємо, що від наявності F-16 в нашому розпорядженні залежить безпека і наша швидка перемога", – зауважив дипломат.

Парад до Дня Війська польського. 15 серпня 2023 року, Варшава. Фото: твіттер Міністерства оборони Польщі

Також Василь Зварич відповів на запитання журналістки Українського Радіо Світлани Мялик про перспективи підписання Великого договору між Україною і Польщею. "Текст цього договору залишається на опрацюванні у польської сторони. Ми очікуємо, що як тільки завершиться внутрішня робота над ним у Польщі, вони передадуть його на опрацювання нам. Ми зробимо все можливе, щоб цей договір якнайшвидше підготувати до підписання", – запевнив посол України в Польщі.

Василь Зварич. Фото: poland.mfa.gov.ua