Музей історії України у Другій світовій перейменують на Музей війни за незалежність

Музей історії України у Другій світовій перейменують на Музей війни за незалежність

Національний музей історії України у Другій світовій війні, розташований у Києві, перейменують на Національний музей війни за незалежність. Про це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук. "Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем пам'яті у сучасній російсько-українській війні",  – зазначив Юрій Савчук.

0:00 0:00
10
1x

Національний музей історії України у Другій світовій війні. Київ. Фото: commons.wikimedia.org

 

Відбулося засідання Вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі та принципові рішення, розповів Юрій Савчук Українському Радіо. Одне із рішень – перейменування Національного музею історії України у Другій світовій війні. Він тепер називатиметься Національний музей війни за незалежність. 

"Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем пам'яті у сучасній російсько-українській війні, музеєм про героїзм українського народу, а також місцем пам'яті вшанування нашої перемоги — і не лише України, а всього вільного демократичного світу. Але ми говоримо про війну за незалежність не тільки сучасної українсько-російської війни, а ми говоримо про війну за незалежність впродовж 20-21 століть від проголошення першої незалежності у 1918 році Четвертим універсалом до сучасних днів", – сказав Юрій Савчук. 

Світлана Мялик і Юрій Савчук. Фото Світлани Мялик

Коли саме перейменують музей? 

На запитання, коли саме відбудеться перейменування, він відповів, що це – певний процес, який має кілька складових — і наукову, і юридичну. "Спочатку має відбутися Вчена Рада.  Далі ми вже надіслали інформацію до Міністерства культури і інформаційної політики. Потім має відбутися певна процедура, погодження. Але це вже процес. Він перейшов зі стадії декларативного або дискусійного у юридичну колію. Вченою Радою Національного музею історії України у Другій світовій війні було ухвалено одноголосне рішення у складі членів Вченої ради, а також запрошених гостей. І ми надіслали відповідні запити з інформацією до провідних інституцій у сфері політики пам'яті – Інституту національної пам'яті та Інституту історії України Національної академії наук. Тобто є ініціатива і назва, створена у музеї, викликана музейним досвідом, новим осмисленням місії музею", – заявив Юрій Савчук. 

А монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати"

Також гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні повідомив Українському Радіо, що монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати". Юрій Савчук сподівається, що рішення Вченої ради музею стосовно перейменування монументу затвердить Міністерство культури та інформаційної політики напередодні 24 серпня нинішнього року – Дня незалежності України. 

"Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня Незалежності. І це не просто автономна мета. Я весь час підкреслюю взаємозв'язок цих процесів — зміни герба на щиті й появу тризуба, перейменування монументу, перейменування музею, розширення його функцій, нове осмислення, нові сенси, новий імідж", – зазначив Юрій Савчук.