Дмитро Купіра: "Тютюнова отрута не може рекламуватись і не має пахнути ароматизаторами"

Дмитро Купіра: "Тютюнова отрута не може рекламуватись і не має пахнути ароматизаторами"

З 11 липня в Україні заборонено рекламувати електронні пристрої для куріння, а також  продавати електронні сигарети й рідини до них з ароматичними й смаковими добавками. Експерти сподіваються, що це допоможе зупинити епідемію куріння електронних сигарет серед дітей і підлітків, яких приваблюють ароматні домішки в е-сигаретах. То чи є шанси в України стати вільною від тютюнового диму? Ведучий шоу "РанокПро" Дмитро Захарченко в ефірі радіо Промінь розпитав про це виконавчого директора антитютюнової громадської організації "Життя" Дмитра Купіру.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Фото: Center-life.org

Від себе скажу, що це запізно. На жаль, в Україні зараз епідемія куріння електронних сигарет серед дітей. Уявіть собі, в 13-15 років кожен п’ятий курить електронні сигарети

— Дмитре, глобально що змінилось і що тепер заборонено?

Я б усі великі змін, а їх справді дуже багато й це дуже добре для здоров’я українців, все-таки звів до двох ключових речей. Перше: від сьогодні (з 11 липня — ред.) нарешті заборонена реклама електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну. Отрута не може рекламуватись. Дуже просто. І друга річ — це те, що забороняється продаж в Україні й імпорт сигарет з ароматизаторами та всякими нібито вітамінами й тому подібного. Тобто ароматизовані сигарети мають зникнути з обігу, а також рідини для електронних сигарет, та, відповідно, одноразові електронні сигарети з ароматизаторами також, ми сподіваємося, в найближчий час зникнуть. Чому кажу, що в найближчий час? Тому що виробники-імпортери більше не можуть їх виробляти або імпортувати в Україну для продажу тут, але продавці, в яких є залишки, ще мають рік, аби розпродати свою продукцію. Тобто більше отрута тютюнова й нікотинова не має пахнути ароматизаторами, тому що це отрута й вона має такий запах і мати. А друге — це те, що не має бути реклами оцих виробів (електронних сигарет, пристроїв для нагрівання). Вони все одно призводять до того, що люди завдають собі шкоди. 

— Тобто звичайні цигарки з ментоловим смаком відтепер заборонені? 

Так, вони мають зникнути з полиць наших магазинів.

— А тютюн для самокруток з ароматизаторами?

Тютюн для самокруток теж сюди підпадає, але, наприклад, сигарили, сигари, сигарети для нагрівання під цю заборону ароматизаторів, на жаль, поки що не підпадають. Знаю, що законотворці вже запропонували їх також включити, але вони не підпадають. Виходить, тютюнові сигарети й тютюн для самокруток з ароматизаторами підпадають під це обмеження, інші ж тютюнові вироби, як сигари, сигарили, сигарети для нагрівання, на жаль, можуть залишатись зі смаками. 

інфографіка ГО "Життя"

— Минулого року заборонили куріння кальянів та взагалі куріння в громадських місцях, і теж тоді був введений закон про це. Я пам’ятаю, як одразу почали штрафувати людей в публічних місцях, але рік пройшов і в мене відчуття, але, можливо, воно суб’єктивне, що нічого не змінилось і люди далі палять, де хочуть. 

Нам просто треба ширшу дискусію із суспільством вести. Коротка відповідь на ваше запитання: змінилось на краще, набагато на краще, і ми це бачимо в моніторингах, які проводить громадськість щодо дотримання антитютюнового законодавства. Єдине є що? Чинне українське законодавство не забороняє курити в громадських місцях. Іти на вулиці й курити в Україні не заборонено, йти і пити пиво або горілку на вулиці  — заборонено. Є вичерпний перелік місць, де заборонено курити. Наприклад, будь-яке приміщення закладу ресторанного господарства, будь-яке приміщення установи або організації незалежно від форми власності, подвір’я школи, дитячого садка, дитячий майданчик — там заборонено. Я розумію, що для людини в 14 років вже немає нічого неможливого насправді. І тут якраз найбільше спрацьовує те, що приберуть рекламу електронних сигарет. Тому що саме реклама й ароматизовані електронні сигарети, зокрема, були, на жаль, спрямовані саме на дітей. І добре, що законотворці прийняли це півтора року тому, хоча воно набуло чинності зараз, але я від себе скажу, що це запізно. На жаль, маємо ситуацію, що в Україні зараз епідемія куріння електронних сигарет серед дітей. Уявіть собі, в 13-15 років кожен п’ятий курить електронні сигарети, і це було станом на 2017 рік. На жаль, через повномасштабний напад росії проведення нового аналізу відкладається, але ми розуміємо, що ситуація кричуща. І я сподіваюсь, що новина про те, що забороняється реклама електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну, що приберуть електронні сигарети й звичайні сигарети зі смаками, зробить новий поштовх, аби молодь була вільною від вживання тютюну й нікотину.