Касетні боєприпаси, які ЗСУ отримають від США, є значно досконалішими за російські — Киричевський

Касетні боєприпаси, які ЗСУ отримають від США, є значно досконалішими за російські — Киричевський

Порівняно зі звичайним фугасним снарядом, касетні боєприпаси накривають значно більшу площу території і в цьому їх ефективність у протидії російським озброєним окупантам. Таким чином військовий експерт, оглядач Defense Express Іван Киричевський прокоментував Українському Радіо те, що США погодилися напередодні надати Україні касетні боєприпаси. Ці боєприпаси складаються з контейнерів, які відкриваються у повітрі та розкидають велику кількість розривних суббоєприпасів.  Як повідомив заступник міністра оборони США Колін Каль, йдеться про касетні боєприпаси DPICM для 155-мм гаубиць. Вони матимуть коефіцієнт нерозірваних суббоєприпасів не більше 2,5%, – уточнив радник президента США Джейк Салліван. І як відзначив Іван Киричевський, порівняно з радянськими та російськими касетними снарядами ЗСУ отримують від США значно досконаліші касетні боєприпаси. Тобто DPICM призначені для знищення саме озброєних окупантів: ворожої піхоти і бронетехніки. При цьому ворогу доведеться діяти або меншими групами для атак на позиції ЗСУ, або йому взагалі доведеться більше ховатися у своїх укриттях, пояснює Киричевський.

0:00 0:00
10
1x

Один із касетних боєприпасів, які мають США. Фото: US DoD


"Якщо союзники починають розповідати про політичні обмеження щодо зброї, це значить, що ця зброя просто приводиться до технічного стану, щоб бути переданою до ЗСУ"

Історія з передачі касетних боєприпасів — це рівно та сама історія, коли починають у випадку з передачею важливої для нас зброї, починають розповідати про політичні обмеження, в той час, як просто вирішують технічні деталі, вважає Іван Киричевський. "Навіть у випадку з гаубицями М777, які передавалися у квітні, маємо історію, що поки американці розповідали, що "це червона лінія і навіть не мрійте", вони просто мали проблему з тим, як ці гаубиці відремонтувати, а потім нам віддати. І виходить, що свої технічні проблеми вони прикривали розповідями про політичні моменти. Так само і з касетними снарядами", — додає він.

Ми можемо говорити про те, наскільки це вбивча зброя, яка у кілька разів може збільшити темпи, а не кількість утилізованих російських окупантів. Але снаряди DPICM виготовлялися в 70-х-90-х роках. Відповідно, питання з рівнем технічної справності справді виникали. І виходить, що поки люди, які займаються інформаційним протиборством в США, генерували білий шум, що "ці снаряди не дадуть, є технічні обмеження щодо того, що касетні снаряди можна використовувати тільки з тим рівнем, щоб там було не більше 2% боєприпасів, які не спрацьовують", самі американські військові насправді в цей час брали та перебирали в буквальному сенсі снаряди DPICM, які пролежали 20 років на складах, здавши в утилізацію, а які ще можна віддати ЗСУ. І виходить рішення по передачі касетних снарядів для України визріло рівно в той момент, коли був сформований пакет, скільки саме снарядів можна віддати. Виявилось, що декілька сотень тисяч. Тож якщо союзники починають розповідати про ймовірні політичні обмеження, значить, варто бути готовими до того, що ця зброя просто приводиться до технічного стану, щоб бути готовою і переданою до ЗСУ. І щойно тільки ця зброя буде відремонтована, тоді всі розповіді будуть обійдені красивими риторичними фразами, вважає військовий експерт. "Якщо згадувати фрази, які вчора представники Пентагону або Білого дому на брифінгах заявляли, бачимо, що їх взагалі не турбує питання, як спрацьовують ці касетні боєприпаси, на якому рівні, чи є в американському законодавстві ліміти. Вони сформулювали думку просто: якщо цю зброю Україні не дати, то якраз наше населення постраждає в першу чергу від російських окупантів. І виходить, що всі політичні мотиви "зжалися" у цю фразу. Це ще раз показує, що питання по касетних снарядах було технічним і стосувалося саме стану снарядів, а не тому політичних лімітів", — каже він.

ІІлюстративне фото ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine" 

"США можуть розширити номенклатуру касетних снарядів, якщо ЗСУ себе добре проявлять"

"155-мм артилерійські снаряди DPICM призначені для знищення ворожої піхоти і бронетехніки. Є не тільки 155-міліметрові снаряди, але і 105-мм та 203-мм артилерійські снаряди. Навіть до М270 або до "Хаймарс" є реактивні снаряди типу М26 некеровані з дальністю стрільби всього 40 кілометрів, але принцип дії той же самий. І ми можемо сподіватись на перспективу, що в міру того, як ЗСУ себе покажуть відповідальними користувачами 155-мм касетних снарядів, нам можуть номенклатуру цих боєприпасів розширити", — коментує військовий експерт.

Касетні боєприпаси накривають значно більшу площу території

Порівняно зі звичайним фугасним снарядом, касетні боєприпаси накривають значно більшу площу території. "Тобто, як навіть американці для себе фікусують, у російських окупантів буде менше часу на пошук укриття. Тож йдеться не лише про те, щоб збільшити в кілька разів темпи нейтралізації військових загарбників. Уже буде досягненням, якщо ворогу доведеться діяти або меншими групами для атак на наші позиції, або йому взагалі доведеться більше ховатися у своїх укриттях", – пояснює Киричевський.

За його словами, на американських снарядах DPICM стоїть не класична вибухівка, а кумулятивний заряд, який має розкидати уламки. "Тобто це зброя саме проти озброєних окупантів: проти ворожої піхоти і бронетехніки. Це важливий нюанс, тому що вже виникають питання, а що якщо росіяни спробують нас звинуватити в провокації з використанням касетної зброї? Однак у росіян касетних боєприпасів з кумулятивним спорядженням немає, у них уламково-фугасне. Тому це момент на майбутнє треба тримати в голові", – сказав Іван Киричевський.

"Американські снаряди є досконаліші, ніж ті, що мають росіяни"

За твердженням експертів, і російська, і українська армія використовують касетні боєприпаси у розв'язаній Росією повномасштабній війні проти України. РФ робить це з першого дня війни і значно активніше. На відміну від ЗСУ, мішенню таких атак з боку окупантів стають мирні мешканці. Зокрема, 24 лютого 2022 року російський касетний боєприпас влучив у лікарню міста Вугледара на Донбасі. Четверо цивільних осіб загинули, десять зазнали поранень. Ще один із безлічі ударів російських окупантів касетними боєприпасами – ракетний удар по залізничному вокзалу Краматорська 8 квітня минулого року, коли загинули 58 людей і більше ста були поранені. У момент атаки на вокзалі перебували тисячі людей, які чекали на евакуацію, спричинену тодішнім наступом окупантів. Росіяни здійснили запуск із тактичного ракетного комплексу "Точка-У". 6-метрова ракета містить 50 міні-бомб. Росія постійно заперечувала використання "Точки-У", бо її нібито було знято з озброєння армії РФ у 2019 році. Але західні правозахисники із Human Rights Watch знайшли докази присутності "Точки-У" на окупованій території, включаючи склади та контейнери для транспортування. У вересні минулого року після звільнення українською армією міста Ізюма HRW відвідала село Куньє, що за 25 кілометрів від Ізюма і знайшла залишки російських контейнерів для ракет "Точка-У" в місцях запуску. Від Куньє до Краматорська 77 кілометрів. "Точка-У" дістає на 120 кілометрів . 

Військовий експерт Іван Киричевський зауважує, що касетні снаряди є на озброєнні армії РФ ще переважно з радянських часів. Хоча Росія вже за часів Путіна виготовляла нові боєприпаси такого типу. "У нас могли бути касетні боєприпаси до артилерії, касетні боєприпаси до систем БМ-21 "Град", "Смерч" і "Ураган" і навіть оперативно-тактичні ракети "Точка-У". Тож виходить історія в тому, що порівняно з радянськими і російськими касетними снарядами ми отримуємо від США значно досконаліші касетні боєприпаси. Щодо того, чи багато в Росії касетних боєприпасів — питання відкрите, тому що точних даних по снарядному арсеналу росіян немає ні в кого. Більше того, росіяни постійно намагаються поповнювати свої снарядні арсенали", — зауважує військовий експерт.

Іван Киричевський. Фото: ФБ-сторінка Івана Киричевського

З якою зброєю можна поєднувати 155-мм снаряди?

"155-мм снаряди можуть використовуватися у будь-якій гаубиці калібру 155 міліметрів. Головне – наших спеціалістів навчити, як правильно ці снаряди взводити, щоб вони підривалися так, як треба, тобто з максимальним знищенням ворога", — резюмує Іван Киричевський.

Що саме надали американці для ЗСУ? 

Сполучені Штати оголосили напередодні новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів, що включає зокрема касетні боєприпаси. Ці боєприпаси складаються з контейнерів, які відкриваються у повітрі та розкидають велику кількість розривних суббоєприпасів. Як повідомив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль, "ми зможемо негайно забезпечити Україну сотнями тисяч додаткових артилерійських боєприпасів". Каль уточнив, що йдеться про боєприпаси DPICM (Dual-purpose improved conventional munition, Удосконалений звичайний боєприпас подвійного призначення) для 155-мм гаубиць. Ці боєприпаси матимуть коефіцієнт нерозірваних суббоєприпасів не більше 2,5%, – уточнив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Він наголосив, що Україна надала письмові гарантії США, що використовуватиме касетні боєприпаси обережно та мінімізує ризики для мирного населення. А президент США Джо Байден визнав, що йому непросто далося рішення передати Україні касетні боєприпаси. Але він вважає його правильним рішенням, бо українцям під час наступу необхідна зараз зброя.