Кримськотатарський прапор, як і український, став символом боротьби з окупантами у Криму — Бекір Аблаєв

Кримськотатарський прапор, як і український, став символом боротьби з окупантами у Криму — Бекір Аблаєв

Під час розв'язаної Росією повномасштабної війни кримськотатарський прапор набув ще більшого значення для кримськотатарських солдатів, які воюють у складі ЗСУ. Це констатував Радіо Культура член ГО "Кримська родина", активіст, письменник, куратор освітньої програми "Історія Криму і кримських татар" Бекір Аблаєв. Він розповів: із 2014 по 2022 роки багато активістів влаштовували акції, зокрема, піднімали на кордоні з Кримом великий прапор і спрямовували його в бік тимчасово окупованого півострова. А після початку повномасштабного вторгнення цей прапор, як і український, став символом боротьби з окупаційним режимом у Криму. 26 червня в Україні відзначають День кримськотатарського прапора.

0:00 0:00
10
1x

Кримськотатарський прапор біля будівлі КМДА 26 червня 2023 року. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне

 

Розкажіть, будь ласка, історію виникнення сучасного кримськотатарського прапора.

Нині в українському суспільстві кримськотатарський прапор відомий і популярний. Ще 5-7 років тому це було важко уявити. Коли ми говоримо про сучасний прапор, ми, насамперед, говоримо про символіку кримських татар. Прапор являє собою полотно небесного кольору, із золотим знаком влади – тамгою в лівому верхньому куті. Цей прапор був затверджений ще за часів кримськотатарської національної революції в 1917 році. А в 2010 році ми почали святкувати цей день і більше досліджувати національну символіку.

Чи правда, що саме другим Курултаєм 30 червня 1991 року цей прапор був уперше поновлений після згаданої революції?

Ця революція здійснювалася кримськотатарською інтелігенцією. І тоді на засіданні першого Курултаю кримськотатарського народу було визнано, що саме в такому вигляді був затверджений цей прапор на території Криму. І лише  на другому Курултаї кримськотатарського народу, після повернення кримських татар на свою історичну батьківщину, була ухвалена постанова про національний прапор і гімн, відновлений блакитний стяг із золотою тамгою. За період радянського тоталітаризму чинилося викорінення всього кримськотатарського і українського на теренах Радянського Союзу, багато символів кримських татар були заборонені. Комуністична влада вважала прапор "буржуазним" і забороняла його. Після депортації в місцях вигнання наш прапор був заборонений, як і згадки про Крим та зв'язок кримських татар з історичною Батьківщиною – Кримом.

Що означає небесний колір?

Щодо кримських символів деякі дослідники сперечаються донині. Але превалює думка про те, що цей колір – символ тюркського світу. Це не означає, що у решти тюркських народів теж превалює блакитний колір, але і блакитний, і зелений кольори дуже пов'язані саме з тюркськими народами.

А якою була символіка прапора до 1917 року?

Ми зараз не говоримо про прапори ханського періоду. Коли ми говоримо про Кримське ханство, йдеться, насамперед про багато видатних шанованих династій, у кожної з яких був свій родовий герб, прапор, військо, радники тощо. Прапор у сучасному вигляді та розумінні походить від правлячої династії Кримського ханства Гераїв. Стяг Гераїв використовувався під час походів або прийомах кримських делегацій, які вирушали, приміром, у бік Литовського князівства або Речі Посполитої. Тобто, коли ми говоримо про Кримське ханство в національно-державницькому масштабі, то його символи асоціюємо лише з правлячою династією Гераїв. Також тризуб досить часто трапляється у родових знаках багатьох тюркських родів і племен.

І навіть у цьому ми подібні – у нас теж є тризуб.

Наші два народи об'єднані політично, культурно, ментально, економічно і соціально. Ці зв'язки простежуються не лише в кримськотатарських словах, які ми знаходимо в українській мові, а й у таких фундаментальних речах, як символи.

Бекір Аблаєв. Фото: ФБ-сторінка Bekir Ablaiev

Наскільки кримськотатарська символіка пов'язана з релігією?

Релігія була невід'ємною частиною Кримськотатарського ханства і тих народів, які проживали на території Криму. Ще за часів широкої ісламізації Криму, за часів хана Узбека, хана Золотої орди, відбувалося поширення ісламу на територію Криму та інших територій Золотої орди. Іслам відіграв ключову роль у житті кримських татар. Як ми знаємо, колір ісламу – зелений, і в історичних хроніках ми зустрічаємо зображення стягу не на блакитному кольорі, а саме на зеленому.

Чи знаєте ви цікаві, можливо, романтичні історії, пов'язані з кримськотатарським прапором?

Безумовно, є сентиментальні речі. Наприклад, щороку 18 травня в центрі Сімферополя ще до 2014 року відбувався багаточисельний мітинг кримських татар, коли наші батьки й діди відстоювали своє право проживати на рідній землі. На цих мітингах завжди відбувалася почесна хода, і дуже зворушливо було бачити, як наші діди, свідки депортації, в одній руці тримали прапор, а в іншій – руку свого онука, який ніс маленький прапорець. Під час розв'язаної Росією повномасштабної війни кримськотатарський прапор набув ще більшого значення для кримськотатарських солдатів, які зараз у складі ЗСУ боронять нашу землю. З 2014 по 2022 роки багато наших активістів влаштовували акції. Зокрема, активісти піднімали на кордоні з Кримом великий прапор і спрямовували його в бік тимчасово окупованого півострова. А після початку повномасштабного вторгнення цей прапор, як і український, став символом боротьби з окупаційним режимом у Криму.

Ви – куратор освітньої програми "Історія Криму і кримських татар". Для кого вона створена, чим займається?

Ця освітня програма нерозривно пов'язана з діяльністю ГО "Кримська родина". Після 2014 року багато кримських родин змушені були виїхати з Криму. Для збереження своєї мови і культури потрібно було відкривати центр. Отже, на базі ГО "Кримська родина" працює кілька програм – з хореографії, з кримськотатарської мови та літератури, з національної вишивки, національного вокалу та історії Криму та кримських татар. До нас нині багато приєднується людей дистанційно не лише з України, а й з усього світу. Окреме місце у нас посідають розповіді про наші символи, герб і прапор.

Чи вдається кримським татарам зберігати свою ідентичність?

На жаль, не всі кримські татари цікавляться своєю історико-культурною спадщиною. Завдяки тому, що наші батьки, діди – люди освічені, їм вдалося зберегти свою ідентичність навіть у Середній Азії, в місцях вигнання. Ми не змішалися з іншими народами і не вирішили залишатися там. Наш народ повернувся на історичну землю. І це відбувалося, дякуючи провідникам – активістам, учителям, журналістам, культурологам, які зберігали нашу ідентичність.

Сьогодні для кримських татар освітнє питання – досить непросте. Як сьогодні навчаються кримськотатарські діти?

Це складний виклик. Але, якщо ми подивимося на нашу історію, побачимо, що наші народи пережили дуже багато трагічних подій – голод, війни, депортації, радянський терор. Але народ зміг зберегтися і розвиватися. Зараз відбуваються історична подія – війна за Незалежність України. В цих подіях досить важко зібратися з силами і продовжувати освітню ініціативу. Але ми добре розуміємо: якщо ми цього не будемо робити, хто тоді через 10–15 років триматиме наш прапор?! Яким буде наш народ? Зараз ми готуємо нове покоління і виховуємо його на патріотичних засадах, вивчаючи українські й кримськотатарські символи.

Ви видали посібник "Історія Криму і кримських татар".

Так, це книга, видана у співавторстві з відомими кримськотатарськими авторами, істориками, її можна почитати і в інтернеті. Це наша перша спроба зробити допоміжний інструментарій для людей, які раніше взагалі не чули, хто такі кримські татари.

Наскільки складно історикам нині збирати документи, впорядковувати, знаходити аргументи?

Так, складно. Тому що ще за часів знищення кримськотатарської держави у 18 столітті почалося переписування історії. Створено багато міфів, які поширювали імперські історики. Ми спробували їх спростувати на сторінках нашого посібника, за що я вдячний авторам, які працювали в архівах, наукових бібліотеках і готували матеріали. Нині багато істориків почали цікавитися історією корінного народу, кримських татар. Тож я думаю, що досить скоро ми побачимо нові напрацювання.