"Не для виконання бойових завдань, а для ракетного терору", ― експерт про російський комплекс "Бал"

"Не для виконання бойових завдань, а для ракетного терору", ― експерт про російський комплекс "Бал"

З початку наступу Збройних сил України 4 червня росіяни роблять все можливе, аби перешкодити просуванню українських військових. Йдеться і про підрив Каховської ГЕС, аби перешкодити можливим планам ЗМУ форсувати Дніпро, і переміщення комплексу "Бал" на територію Брянської області. Ця берегова установка не має на меті виконання бойових завдань, а лише ― терор мирного населення. Про це Українському Радіо розповів військовий експерт, полковник запасу МВС ЗСУ Владислав Селезньов. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Фокус

Як підрив Каховської ГЕС вплинув на карту боїв?

"Очевидно, що після того, як сталося руйнування греблі в районі Нової Каховки через злочинні дії російських окупантів, ширина Дніпра нижче за течією кратно збільшилась. Якщо до того відстань між правим та лівим берегом складала близько 1000 м, то зараз ця величина значно більша. До того ж береги Дніпра замулені і використовувати будь-яку техніку для його формування фактично неможливо. 

Тим не менш, росіяни, розуміючи свої переваги в обороні через підрив ГЕС, почали перекидати частину своїх ресурсів, які до того розміщуватися на лівому березі Дніпра, на інші, більш загрозливі для себе ділянки фронту. Зокрема, йдеться про південь Запорізької області. На Херсонщині зараз фактично залишився невеликий контингент", ― розповів Владислав Селезньов. 

Щодо перспектив ЗСУ на Херсонщині шляхом форсування Дніпра експерт висловився скептично, оскільки реалізувати таку масштабну операцію технічно вкрай складно, а іноді ― неможливо: "Тому, думаю, основні події будуть розгортатися на півдні Запорізької області ― там декілька ділянок фронту, де українські сили оборони намагаються проводити зараз розвідку боєм. Хоч Путін і каже, що український контрнаступ, який розпочався 4 червня, вже завершено, але де-факто з 12 бригад українських сил оборони лише 3 зараз задіяно, а 9 перебувають в резерві. Тому Путін знову бреше".

"Сохнути земля буде ще тривалий час, оскільки окрім води нижче за течією Дніпра з акваторії Каховського моря натягнуло ще чимало мулу. Тому ця історія надовго. Звісно, що переваги від руйнування греблі має російська окупаційна армія. Перебуваючи в обороні, вони зменшили протяжність лінії бойового зіткнення для того, щоб мати можливість отримати додаткові резерви для забезпечення стійкості тих чи інших рубежів та позицій", ― пояснив Селезньов. Він додав, що для української армії, якщо в неї були плани форсування Дніпра, зараз виникли непереборні обставини, які не дозволяють щонайменше найближчим часом проводити такого роду заходи. 

"Ракетний терор Росією продовжуватимуться"

Також військовий експерт прокоментував й переміщення берегового ракетного комплексу "Бал", який зараз перебуває у Брянській області. За даними Генштабу України, зростає загроза завдання ракетних ударів для семи областей: "Це розробка, яка розпочалася ще на завершенні існування Радянського Союзу, а в 90-х роках поступила на озброєння російської армії. Комплекс призначений для бойової роботи по кораблях, але росіяни відчувають брак ракет, тому переміщують ці комплексти і будуть використовувати по наземних цілях".

"Він не відрізняється високою точністю та влучністю, тим не менш, від 120 до 150 км ― залежно від типу ракет ― спроможний давати. Бойова частина цих ракет складає близько 150 кг. Йдеться про достатньо серйозну ракету, яка може рушити в такий спосіб, щоб максимально ускладнити діяльність систем протиповітряної та протиракетної оборони, оскільки спроможна рушити на наднизьких висотах. Фактично цей комплекс ― не про виконання бойових завдань, а для здійснення ракетного терору. Путін все ще марить тим, що за допомогою ракетного терору зможе змусити військово-політичне керівництво України до переговорів. Очевидно, що області, які потрапляють в зону ураження цього комплексу, включають й Київську та "центри прийняття рішень". Тож ризики є і в найближчій перспективі жодного випадку повітряної тривоги нам не можна ігнорувати. Ворог фактично знущається над країною, над цивільним населенням, свідомо вбиваючи мирних людей, які жодного відношення до українських сил оборони не мають", ― зазначив Владислав Селезньов. 

Разом з тим, експерт розповів, що існує три варіанти протидії таким загрозам: "По-перше, активізація зусиль міжнародної спільноти щодо недопущення обходу санкцій, адже елементна база для виробництва, наприклад, ракет Х-35 ще досі поступає в Російську Федерацію. Росіяни знайшли можливості обходити санкції для того, щоб закуповувати все необхідне для виробництва високоточних ракет. По-друге, це, звісно, посилення систем протиповітряної оборони: додаткові установки, додаткові ракети до цих самих установок. Третій фактор ― це руйнування стартових майданчиків та ракетних комплексів безпосередньо на території Брянської області. Зараз стоїть питання, чим і в який спосіб їх вражати, адже ми маємо обмеження у використанні західної зброї щодо бойової роботи по території РФ. А чи маємо ми достатню кількість ракет від національних виробників ― питання". 

"Ми можемо використовувати "гарпуни", які є розробкою британців, та є  певні обмеження. Ще є оперативно-тактичні ракетні комплекси "Грім-2" ― це суто національна розробка, яка спроможна долати і ворогу ППО, і працювати на відстані до 500 км. Думаю, Генштаб буде шукати варіанти", ― констатував Селезньов.