"Для України наслідки підриву Каховської ГЕС будуть страшні, але для росіян — катастрофічні", — Данілов

"Для України наслідки підриву Каховської ГЕС будуть страшні, але для росіян — катастрофічні", — Данілов

Для України наслідки підриву Каховської ГЕС будуть страшні, але для росіян вони будуть катастрофічні. Це констатував в інтерв’ю Українському Радіо секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Він запевнив: ще в вересні-жовтні минулого року українська сторона попереджала, що росіяни закладають вибухівку безпосередньо на станцію і готові в будь-який момент здійснити цей терористичний акт. "Це було зроблено безпосередньо за наказом Путіна, і світова спільнота має дати гідну відсіч терористам", — наголосив Данілов. 

0:00 0:00
10
1x

Підірвана Каховська ГЕС. Фото: Maxar/Reuters

"Наслідки підриву Каховської ГЕС для росіян будуть катастрофічними" 

— Які наслідки має знищення Каховської ГЕС, вже зараз? Можливо, попередні є результати? І які кроки Україна має намір робити на міжнародній арені, щоб довести, що це воєнний злочин?

Вчора зранку відбувся терористичний акт, який був здійснений російськими терористами, і світ обов'язково має дати оцінку діям російських терористів. Ми більш ніж впевнені, що найближчим часом така оцінка буде дана, і вона буде відповідати тим збиткам, тим загрозам, тим наслідкам, які ми маємо на сьогодні в результаті цієї терористичної атаки. Десятки тисяч людей залишилися без житла завдяки тому, що російські терористи підірвали об'єкт критичної інфраструктури, який до військових цілей не має жодного відношення. Я вже не кажу про інші речі, те, що стосується екоциду. Мені складно зараз оцінити все це в грошах, але для нас люди є головною цінністю нашої країни, і президент нашої країни сьогодні перебуває безпосередньо в зоні цього лиха. Держава зробить все від неї залежне для того, щоби люди отримали все необхідне для того, щоб прожити цей важкий період у своєму житті.

— Але водночас потрібно діяти активно і на міжнародній арені, тому що обережні оцінки того, що сталося, щонайменше дивують. І ми вже чули реакцію Володимира Зеленського, який розкритикував ООН та Червоний Хрест. Що країна планує робити далі, які найближчі кроки?

Вчора Президент провів засідання Ради національної безпеки та оборони України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба отримав доручення зробити все необхідне, щоби всі без винятку світові інституції, які займаються цим питанням, були проінформовані про всі події, які відбулися. Більш того, ми чекаємо від них відповідної реакції. Не такої, яка відбулася в той же день, коли сталася ця катастрофа. Я хочу нагадати, що в той день ООН на своїх медійних ресурсах поставили інформацію про проведення міжнародного дня російської мови, що інакше, як знущанням, назвати важко. Причому знущанням не тільки над нашою країною, а взагалі над здоровим глуздом. В день здійснення терористичної атаки, ви кажете, що треба робити міжнародний день російської мови, але це виходить за межі взагалі якогось розуміння. Ці інституції, на жаль, останнім часом все більше виконували церемоніальні функції, а треба з урахуванням тих складностей, які є сьогодні у світі, переходити у більш практичну площину. Я більш ніж впевнений в тому, що ми зробимо все від нас залежне, щоб і Організація Об'єднаних Націй і відповідні її інституції, і Червоний Хрест, і решта вирішували ці питання. Ми зі свого боку робимо все необхідне для того, щоб максимально залучити допомогу для ліквідації тих наслідків, які сталися після терористичного акту.

— А чи є у нас вагомі докази причетності саме Росії до підриву греблі, і саме для наших союзників і партнерів, які звикли сприймати події російсько-української війни з позиції "не все так однозначно"?

Тут немає взагалі про що говорити, тому що ще в вересні-жовтні минулого року ми всіх попереджали, що росіяни закладають вибухівку безпосередньо на станцію, і вони були готові в будь-який момент здійснити цей терористичний акт. Ця територія знаходилась під контролем терористів. Відповідно вони несуть відповідальність за ті дії, які там були. Для нашої країни точно не було ніякого сенсу це робити. Ті, хто навіть робить такі припущення, мабуть, слабо розуміють, що тут відбувається. Я хочу сказати, що, перш за все, росіяни це робили з військовою ціллю для того, щоб ми не пішли в контрнаступ саме на Херсонському напрямку. Хоча, я думаю, сьогодні можна чітко розуміти, що у нас були зовсім інші плани. По-друге, коли росіяни готували цей терористичний акт, вони не розрахували наслідки, які будуть після цієї руйнації. Те, що вони зробили, коли пройде певний час, коли ми зможемо порахувати все те, що там відбулося, повірте, наслідки для нашої країни будуть страшні, але для росіян вони будуть просто катастрофічні. Тому що вони за все це будуть відповідати. І ті люди в Кремлі, які давали вказівку зривати дамбу, будуть нести за це відповідальність. І в тому числі і виконавці.

Олексій Данілов. Фото: Офіс Президента 

"Це було зроблено безпосередньо за наказом Путіна, і світова спільнота має дати гідну відсіч терористам"

— До речі, про виконавців і про вказівку. Ви сказали Радіо "Свобода" з приводу підриву ГЕС дослівно таке: "Команда на теракт давалася з Кремля, з кабінету Путіна. На інших рівнях такі вказівки не віддаються. Це не рівень батальйону, дивізії. Це навіть не рівень ситуації, пов'язаної з Шойгу (міністром оборони РФ — ред.)". Це висновок, який заснований на аналізі системи влади і ухвалення рішень в Росії, чи у вас є агентурні дані розвідки чи дані електронних перехоплень, що ця вказівка була віддана?

Такі рішення ухвалюються тільки в Кремлі і тільки Путіним. Ця подія підпадає під дію міжнародного права і прирівнюється до атаки на об'єкти критичної інфраструктури. І це питання має розглянути Міжнародний кримінальний суд. Це питання, порівнюване з застосуванням тактичної ядерної зброї. Свого часу Нідерланди все це прописали, і були ухвалені відповідні нормативно-правові документи. Руйнація дамби саме підпадає під ці злочини. І тому таку вказівку міг давати тільки Путін. Крім Путіна, Росією сьогодні ніхто не управляє. Там одноосібний тоталітарний режим. І за все, що відбувається, відповідає безпосередньо ця людина.

В лютому 2014 року росіяни волали, що в Криму не було їх військових, що це якісь "зелені чоловічки", і потім пройшов певний проміжок часу, і вони самі повідомили, що це було військове захоплення Криму. І тоді дуже обережно західні країни на це реагували, не давали пряму оцінку, що це військове вторгнення на територію суверенної країни. Потім, влітку 2014 року, коли за вказівкою Путіна було надано зброю, якою збили цивільний літак MH-17 і загинуло 298 цивільних громадян, так само Російська Федерація відмовчувалась, розповідала, що це нібито зробила Україна. Зараз вже доведено, що це був російський зенітно-ракетний комплекс "Бук", яким збили літак. Але пройшло вже 9 років. Люди, які все це зробили, дали вказівку вбити невинних 298 цивільних громадян, до цього часу не притягнуті до відповідальності, навіть процесу відносно них ніякого не розпочалося. Це дуже небезпечна ситуація для світу. Якщо ви вчасно не даєте відсіч терористам, то майте на увазі — питання часу, коли вони прийдуть до вашої домівки і будуть ще нахабніше себе вести, ніж вони вели до цього. Якби у 2008 році Путіну за напад на Грузію була б дана відповідна відсіч світової спільноти, ми б не мали ситуації в Криму в лютому 2014 року, ні MH-17, ні тим паче подій, які почали розгортатися на території нашої країни 24-го лютого 2022 року. Це наслідки млявості світової спільноти стосовно терористів.

— А чи можна говорити зараз, що ця млявість втрачає такі ознаки і, можливо, Захід починає ворушитися більш активно і розуміти, які помилки зробив колись, коли вчасно не відреагував на агресію?

Звичайно. Російська пропаганда свого часу дуже потужно працювала на території майже всіх країн. Більш того, вона всім доводила, що у нашої держави немає спроможності витримати ту навалу, яка буде здійснена РФ. І в лютому та на початку березня 2022 року, коли все розпочалося, багато країн "з-за рогу" спостерігали за подіями і чим все це закінчиться. Як тільки ми почали чинити опір, а ми від початку повідомляли всім нашим партнерам, що ми будемо боронити свою країну, щойно ми почали досягати певних успіхів, допомога почала надходити все більше і більше. І я можу сказати, що та допомога від країн-партнерів, яка була у березні-квітні-травні 2022 року, і та допомога, яка почала надходити, у березні-квітні 2023 року, — це зовсім інший рівень. Нам вже довіряють, розуміють, що таке наші військові, і я дякую всім нашим партнерам за ту велику допомогу, яку вони здійснюють для боротьби за незалежність, за свободу нашої країни. Я хочу сказати, що кількість країн буде тільки збільшуватися, тому що навіть після цього чергового терористичного акту у світі ставатиме більше країн, які будуть розуміти, що Росія — це країна-терорист. З нею немає мати жодна цивілізована країна будь-яких відносин.

— Але все одно для цього треба докладати зусиль, бо, як показує досвід, саме від того, як активно ми доносимо свою позицію, всі факти, докази, залежить те, як надалі розгортатимуться події, якою буде реакція світу на те, що коїть Російська Федерація на території України.

Я можу сказати, що тут закидати нам немає чого. Ви бачите, що президент нашої країни кожного дня спілкується, листується, телефонує, зустрічається з представниками інших країн для того, щоб доводити нашу позицію стосовно того, що відбувається на території нашої країни.