Як допомогти Півдню: волонтерські ініціативи. Антонівка

Як допомогти Півдню: волонтерські ініціативи. Антонівка

Після підриву Каховської ГЕС і кадрів жахливих руйнувань усі думки українців разом з Херсонщиною. Люди з різних куточків України згуртувались, щоб надати постраждалим потрібну допомогу. Але що саме потрібно в першу чергу? Ведучий Радіо Промінь Олександр Барлебен поспілкувався телефоном з мешканкою селища Антонівка, волонтеркою і зоозахисницею Тетяною Ахтеменко, щоб дізнатись про нинішній стан громади і варіанти допомоги тим, хто опинився в зоні лиха.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Тетяно, яка наразі ситуація на Херсонщині, зокрема в Антонівці? Чи вдалось швидко зорганізуватися для допомоги?

Для порятунку людей і тварин задіяні всі місцеві служби. Об’єднали максимально всі зусилля для оперативної евакуації і порятунку. Тому що вода піднімалась дуже швидко. Зараз селище затоплене, подекуди до дахів будинків. Для евакуації охочих були автобуси. Тварин, що перебували в зоні ризику, вивезли машинами. Всі максимально згуртувались для допомоги. 

Багато людей залишились без нічого – кидали будинки, рятуючи своє життя. Селище відрізане майже повністю – вода затопила і Ставище, і низи Антонівки, ми можемо виїхати лише по обстрілюваній дорозі, минаючи наш зруйнований міст. Тільки таким чином можна заїхати в Антонівку. 

Зараз у нас немає ні світла, ні води, ні газу. Але, слава Богу, нам завезли і продукти, і воду. Ми всі робимо все, щоб допомогти людям в цей складний час. І дуже вдячні за ту шалену підтримку, яку отримуємо зі всіх областей. Допомога йде звідусіль – зі всієї України.

Яка наразі потрібна допомога? Можливо, є якісь пріоритетні речі, на які варто звернути увагу? 

Нам потрібні насоси для відкачки води. Тому що – і це гарна новина! – рівень води з минулого дня у нас впав на півметра, і з найближчих будинків треба буде починати відкачувати воду. 

Тому шукаємо високі гумові костюми, щоб хлопці могли заходити в воду і там працювати. Гумові чоботи різних розмірів. Газові горілки – щоб допомогти людям просушувати свої будинки. Теплі ковдри – для тих, хто швидко виїжджав і нічого не прихопив із собою. 

Бо частина людей перейшла жити до родичів і сусідів наверх, куди не заходить вода. Ми надаємо якийсь посуд і речі першої необхідності, також продукти і воду. Наразі це основні потреби.

Фото: Суспільне.Херсон

Через величезний стрес потенційно не всі погоджуються на евакуацію, навіть коли вона дуже необхідна. Чи стикались ви з такими випадками?

У нас люди виїжджали, коли були масовані обстріли. А зараз велика вода їх не дуже злякала. Виїхало мало людей. Більшість залишилися, але перейшли до родичів, сусідів чи знайомих. 

Долучитися до допомоги Антонівській громаді можна переказом коштів на картку 5168 7554 7442 8949 (Ахтеменко Тетяна Петрівна). Всі звіти – на FB-сторінці волонтерки.