Цього року можемо зробити поразку агресора незворотньою — Зеленський з Шольцом

Цього року можемо зробити поразку агресора незворотньою — Зеленський з Шольцом

Уже цього року ми можемо зробити поразку агресора незворотньою. На цьому наголосив сьогодні 14 травня у Берліні президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. "Ми всі хочемо, щоб ця війна нарешті закінчилась. Але вона має завершитися справедливим і чесним миром", — наголосив Зеленський. І додав: будь-який мирний план має ґрунтуватися на пропозиціях України. Зі свого боку, Олаф Шольц підтвердив, що Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки треба. Глава української держави здійснює сьогодні перший візит до ФРН від початку розв'язаної Росією великої війни. Як зазначив у коментарі Українському Радіо політолог Дмитро Левусь, підтримка Берліна є дуже вагомою зараз і може виявитися ключовою у післявоєнній відбудові України. 

0:00 0:00
10
1x

Володимир Зеленський і Олаф Шольц, Берлін, Німеччина, 14 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України

Росія має вивести свої війська з території України – Шольц

Під час свого першого візиту до Німеччини від початку розв'язаної Росією повномасштабної війни Володимир Зеленський подякував ФРН за найбільший пакет військової допомоги. Напередодні уряд ФРН оголосив про виділення Україні 2,7 мільярдів євро військової допомоги, включно з танками Леопард-2, бронетранспортерами Marder, системами Iris-T і боєприпасами до них. Загалом Берлін зарезервував 11 млрд євро на оборонну підтримку України. "Це прояв сили вашої держави", – наводить слова Зеленського "Інтерфакс України". "Німецькі системи ППО, артилерія, танки та БМП рятують українські життя й наближають нас до перемоги. Німеччина – надійний союзник. Разом наближаємо мир", – зазначив президент України. Водночас він наголосив на тому, що цей мир має бути справедливим і чесним. Будь-який мирний план має ґрунтуватися на пропозиціях України. "Нам не потрібно багато різних планів. Війна на нашій території, базуватися треба на нашому плані", – зауважив Зеленський. 

Зі свого боку, канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки треба. "Ми підтримуємо Україну фінансово, політично, у військовій сфері. Ми будемо продовжувати підтримувати вас так довго, скільки буде потрібно", – зауважив він на брифінгу після зустрічі з президентом України. "Понад мільйон українських громадян знайшли притулок у Німеччині. Ми солідарні з громадянами України", – запевнив канцлер. Він також заявив, що "ми виступаємо за те, щоб Росію було притягнуто до відповідальності". І Росія має вивести свої війська з території України, "тому що без цього взагалі немає про що починати говорити", – констатував Шольц.

Участь ФРН у післявоєнній відбудові України

Зеленський також зустрівся сьогодні 14 травня у Берліні з президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром. Як повідомляє Офіційне інтернет-представництво президента України, Зеленський подякував за вагомий внесок ФРН у зміцнення міжнародної коаліції на захист України. Президент України висловив сподівання на провідну роль Берліна в ухваленні Євросоюзом чергового пакету санкцій проти Росії. Під час перемовин ішлося і про участь ФРН у післявоєнній відбудові України. Саме на цей аспект двосторонньої співпраці Києва та Берліна звернув увагу в коментарі Українському Радіо політолог Дмитро Левусь. На його думку, підтримка Німеччиною України є безпрецедентною.   

Володимир Зеленський і Франк-Вальтер Штайнмаєр, Берлін, Німеччина, 14 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України