Особлива корона Чарльза ІІІ. Як Британія береже свою фішку — монархію

Особлива корона Чарльза ІІІ. Як Британія береже свою фішку — монархію

Це лише друга коронація короля Великої Британії в прямому ефірі ТБ після коронації Єлизавети II, констатував Українському Радіо журналіст Юрій Макаров. Разом з істориком Олександром Зінченком він коментував у трансляції наживо Суспільного-Культура сьогоднішню (6 травня) церемонію коронації Чарльза ІІІ. Водночас Макаров зауважив, що коли Едуард VIII зрікся 1936 року престолу і віддав його своєму братові Георгу VI (діду Чарльза ІІІ), телебачення не було. Проте є годинний документальний фільм-хроніка. І традиції зберігаються, сказав Макаров. Недарма Чарльз діставався сьогодні Вестмінстерського абатства у спеціальній коронаційний кареті. А одна з трьох коронаційних корон – корона, яку переплавляли під час громадянської війни 17-то століття, а потім відлили її знову. 

0:00 0:00
10
1x

Король Великої Британії Чарльз III і Камілла, королева-консорт, виїжджають із Букінгемського палацу в кареті на церемонію коронації в Лондоні. 6 травня 2023 року. Фото: AP

ТБ-трансляція 

"Ця коронація є другою, яку транслює в прямому ефірі телебачення, проте слід пам’ятати, що раніше просто не було телевізора. Коли Едуард VIII зрікся престолу і віддав його своєму брату, не було телебачення, проте є годинний документальний фільм, хроніка коронації: як король виїздить із Букінгемського палацу, як він їде. Фактично йдеться про те саме, що відбувалося сьогодні, тільки сьогодні все було трохи швидше. Тим не менше, Чарльз діставався Вестмінстерського абатства в спеціальній коронаційний кареті", – розповів Юрій Макаров.

Коронаційні корони Чарльза ІІІ — те саме каміння

Одна з трьох коронаційних корон - це корона, яку переплавили під час громадянської війни, англійської революції 1654 року, каже журналіст. "Але золото і каміння сховали. Потім, коли прийшов Чарльз ІІ, вже після "царювання" Олівера Кромвеля, вони знову повернулися до монархічної моделі та за старими зразками відлили корону і вставили те саме каміння. Тому в Британії є і модерн, і сучасність, прагнення бути суперсучасними. Особливості нашого сприйняття такі, що для нас це (монархія -  ред.) – казка. А справжня Британія і модернізується, і зберігає цю свою фішку", – констатує Юрій Макаров.  

Досвід для України

"Отож, для мене, якщо говорити про інтелектуальний виклик, це найцікавіше. Це треба пізнати, зрозуміти і, можливо, якимось чином, собі вхопити частку цього досвіду, як поєднувати минуле. Думаю, що для багатьох наших співвітчизників справжнє минуле України відкрилося буквально після Майдану, коли не стало наших "упирів", і коли власне відбулося повномасштабне повернення до коріння. Але як поєднати це коріння? Адже відразу з’явилися й ревнителі правильних традицій, правильного українства", – каже журналіст.

Олександр Зінченко і Юрій Макаров (праворуч). Photo by Anastasiia Mantach для Суспільного

Сучасні британці та "імперія, над якою ніколи не заходило Сонце"

Найцінніше та найцікавіше у житті британців, як не забувати і не вдавати, що поганого у власній історії не було, відповідає Юрій Макаров на запитання – як поєднується дотримання сучасними британцями історичних традицій і негативний спадок Британської імперії? Були неподобства, вичавлення "соків" із Індії та інших колоній, адже половина світу належала Британії, зазначає журналіст. І британці не вдають, що цього не було – вони це пам’ятають, визнають. І при цьому почуваються спадкоємцями", – резюмує Юрій Макаров.