"Понад 10 тисяч хворих, 100 померлих щотижня" — санлікар про ковід в Україні

"Понад 10 тисяч хворих, 100 померлих щотижня" — санлікар про ковід в Україні

Щотижня в Україні фіксують 10-12 тисяч нових випадків ковіду і 100-110 померлих від нього та його ускладнень. Такі цифри сьогодні, 3 травня ексклюзивно навів Українському Радіо головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 85% померлих – особи літнього віку,  60+ років, переважно – невакциновані. Водночас Кузін констатував, що "ми зараз перебуваємо на низхідній хвилі, яка триватиме в Україні, напевно, до кінця травня". 

0:00 0:00
10
1x

Бустер, бустерна доза вакцини – додаткове введення вакцини через певний час після отримання першої дози препарату, ілюстративне фото

"Щотижня госпіталізують 2-3 тисячі осіб"

В Україні вже закінчується епідемічний підйом захворюваності, який почався торік, розповів Ігор Кузін. "Ми зараз перебуваємо на низхідній хвилі, яка триватиме в Україні, напевно, до кінця травня. В середньому ми бачимо зменшення кількості нових випадків на 20-25, інколи навіть 30% від тижня до тижня. В середньому за тиждень ми продовжуємо фіксувати нові випадки, але їх не так багато. І в середньому цифра в нас перебуває на рівні 10-12 тисяч нових випадків за один тиждень з тенденцією до значного зниження. Щодо кількості госпіталізованих, то, безумовно, госпіталізації, на жаль, все ще тримаються на доволі високому рівні. Сумарно ми госпіталізуємо впродовж одного тижня 2-3 тисяч осіб. Насправді це доволі високий показник і, як ми бачимо історично, госпіталізації починають спадати орієнтовно через два місяці після зменшення кількості нових випадків", - додав головний санітарний лікар України. Стосовно рівня смертності, то, на жаль, він залишається таким: "У середньому 100-110 осіб помирає щотижня від ковіду та його ускладнень. У переважній більшості – 85%  – особи літнього віку, 60+ років, переважно – невакциновані. Також ми бачимо спадання кількості діагностичних досліджень. Десь на мінус 10% щотижня ми спостерігаємо зменшення кількості саме діагностичних досліджень, пов’язаних із ковідом. Це загальна тенденція, яка зараз є".

"В Україні одночасно циркулює 13 штамів коронавірусу"

Стосовно основного штаму ковіду, то, як розповів Кузін, Україна зараз, як і весь світ, стикнулася з основним варіантом XBB.1.5: "Це так званий штам Kraken, який циркулює в усьому світі й у переважній більшості держав він зараз домінує. Ми фіксуємо, що на території України циркулює одночасно 13 різних підтипів або штамів. Серед них основний якраз XBB.1.5 Kraken та XBB.1.9. Ці два підтипи майже нічим не відрізняються, окрім певних молекулярних механізмів. Але по факту вони передаються трішки швидше, ніж звичайний Omicron". У подальшому, за словами головного санітарного лікаря, очікується спадання захворюваності з середини травня: "Наприкінці травня ми, напевно, вийдемо на мінімальні показники, які будуть в нас триматися майже все літо. Відповідний підйом захворюваності, стандартний, вже пов'язаний з хвилею ГРВІ, ми очікуємо не раніше жовтня цього року".

Ігор Кузін, Фото: Українське Радіо

Війна і ковід

"Під час ковіду ми мали загальнодержавний алгоритм, коли виділяли певну кількість ліжок, які були спрямовані на госпіталізацію пацієнтів. Такий алгоритм і залишився, ми його продовжили. Станом на зараз у нас виділено під лікування ковіду 37 тисяч ліжок. Ці ліжка резервні й серед них зайнято 3,4 %. Це доволі незначний рівень і саме цих потужностей абсолютно достатньо, щоб надавати медичну допомогу. Але дійсно система охорони здоров’я постійно зазнає втрат, постійно піддається обстрілам. Якщо ми подивимося на загальну цифру, то 1433 заклади охорони здоров’я було пошкоджено тією чи іншою мірою від обстрілів із боку Росії. І повністю зруйновано, тобто не підлягає відновленню, 177 об’єктів", - розповів Кузін. Водночас, наголосив він, поки що в Україні не спостерігається суттєвого обмеження доступу пацієнтів саме до стаціонарної меддопомоги.

"Загальна вакцинація населення ледь досягла 50%"

Карантин в Україні юридично продовжений до кінця червня 2023 року, але формат цього карантину дещо видозмінений, зазначив Кузін. "Усі протиепідемічні та обмежувальні норми тепер віднесені до категорії рекомендованих, не обов’язкових. Проте бажано все ж таки, щоб протиепідемічні правила та норми діяли, але тут я нагадаю, що більша частина країн Європи схиляється до поступового скасування протиепідемічних норм, базуючись на високих показниках вакцинації населення. На жаль, наші показники не зовсім високі й за статистикою по загальному населенню ми ледь наблизилися до 50%, а по віковій групі 60+ років - ледь досягли 35%". "Це доволі низькі показники, але ці відсотки розраховуються на чисельність населення відповідно до даних Держстату. І ми розуміємо, що десятки мільйонів українців покинули свої домівки і, відповідно, зараз, якщо порахувати саме відсотки, то вони можуть бути в цілому набагато більшими", - підсумував Ігор Кузін. 

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Половину загиблих воїнів можна було врятувати своєчасним переливанням крові — Медведєв
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів