Буде потужніше! Юрій Ігнат про застосування ударних дронів Україною

Буде потужніше! Юрій Ігнат про застосування ударних дронів Україною

Речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ексклюзивному коментарі Українському Радіо не підтвердив причетність України до чергової атаки надводними дронами окупованого Росією Севастополя. У понеділок вночі, 24 квітня, в цьому місті пролунали два потужні вибухи. Як установили українські журналісти, вибухнуло саме у Стрілецькій бухті, де швартуються кораблі Чорноморського флоту Росії. Це не перша така атака. У жовтні кораблі ЧФ РФ у Севастопольській бухті зазнали удару 9 повітряних дронів та 7 автономних морських безпілотних апаратів. Тоді було пошкоджено кілька суден ЧФ РФ, зокрема, фрегат "Адмірал Макаров", який став флагманом ЧФ замість знищеного крейсера "Москва". Юрій Ігнат, не підтверджуючи причетність України до чергової атаки Севастополя, водночас зауважив: Україна у жодному разі не відставатиме у розробці, виготовленні, використанні ударних дронів. І ми маємо приклади успішного застосування ударних дронів проти окупантів, наголосив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ. "І буде більше, буде далі й буде потужніше", — запевнив він.

 

0:00 0:00
10
1x

Юрій Ігнат, ФБ-сторінка 

"Бабовна" у Севастополі

"Я не анонсував жодних "бавовн", і Повітряні сили України теж нічого не анонсували", — наголосив передусім Юрій Ігнат Українському Радіо. Він пояснив, що "телеграм-канали дуже гарно висмикують слова з будь-чого сказаного. Про бавовну, мабуть, хтось інший казав у Криму, хтось інший анонсував. Більше і не скажеш. Ми ж не маємо інформації від офіційних джерел", — підкреслив Юрій Ігнат. "Так, ми маємо інформацію від російських ЗМІ, які почали судомно кричати, що атака дронами і вони всіх знищили. Ми дуже стримано коментуємо такі речі, які відбуваються чи то в Росії, чи в українському Криму. Тому що тиша — це тиша. Вона повинна зберігатися, аби не нашкодити тим діям, які сьогодні відбуваються, зокрема, і на півдні нашої держави", — зауважив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ. Тому все ж таки чекатимемо, коли буде це офіційно оголошено представником того чи іншого напрямку", — додав він. І при цьому зазначив, що пів року тому ми побачили вперше атаку надводними дронами російських кораблів в окупованому Севастополі. З кораблями не просто впоратись, не просто їх знищувати, тому що вони перебувають фактично на поверхні води, по хвилях, тож їх тяжко зафіксувати й виявити. Тому щоразу ми стикаємося з новими й новими типами озброєння. З'явилися вже керовані авіабомби, безліч безпілотників сьогодні виготовляються у світі, зокрема й окупанти теж мають широкий спектр і використовують іранські дрони", нагадує Ігнат. І наголошує водночас, що Україна теж у жодному разі не відставатиме у цьому плані. "Саме БПЛА ударного типу сьогодні виходять на новий рівень атакувальної зброї, тому що БПЛА може летіти і далеко, і влучно. І це дешевше, ніж крилаті ракети. Окупанти це теж зрозуміли, вони розвиватимуть галузь виробництва бомб і безпілотників. Але ми в Україні теж маємо приклади успішного застосування нами ударних дронів", — запевнив Юрій Ігнат.

"Буде потужніше"

"Треба мати відповідну базу для того, щоб розробляти БПЛА такого типу. Не рік часу", – зазначає речник Командування Повітряних Сил ЗСУ. "Постійно були представлені в Україні зразки нових типів озброєнь безпілотної авіації на виставках "Зброя та безпека". Було безліч представників і українського виробника, і спільного виробництва, коли поєднано кілька представництв при випуску одного БПЛА. І не завжди продукт підходить для військових. Безпілотник оперативно-тактичного рівня чи ударний безпілотник повинен відповідати низці характеристик, які використовуватимуться в умовах боїв. Ці характеристики в Україні за останній рік підтягнули. У Повітряних сил є кілька типів БПЛА, які ми використовуємо. А те, що зараз на фронті відбувається з безпілотниками, і квадрокоптерами, і літакового типу — їх дійсно є багато. І я думаю, що вони поширюватимуться. Просто "Укроборонпром" не надто афішує ті розробки, які вже є. Однак натякає у дописах, що буде більше, буде далі й буде потужніше", — коментує Юрій Ігнат.

"Якщо звідти завдають ударів ракетами, якщо з аеродромів злітає авіація і б'є по українських містах щодня, тут питання риторичне"

"Щодо дальності, складне питання. В України є своя мета — ми повинні вигнати окупанта з нашої землі. Щоб їх вигнати, їх треба банально знищити. Знищити тих, які наступають, знищити техніку, тобто завдати ворогу військової поразки. Тому що без цього, на жаль, не буде тієї перемоги, яку ми всі очікуємо. Ворог може зробити передишку, накопичувати сили і далі нас атакувати через кілька місяців, пів року, або ж через рік, після якоїсь паузи, коли вони накопичать і озброєння, і техніку, і людей. Тому війна йде саме на виснаження, і ми повинні завдати ворогу військової поразки і вигнати його з нашої землі, включаючи окупований Крим, тому що це все українська територія. Інше питання вже — а чи можемо ми завдавати ударів по російській території? Ми цього не афішуємо, ми цього не говоримо. Але якщо звідти завдають ударів ракетами, якщо з їхніх аеродромів злітає авіація і б'є по українських містах щодня, тут питання риторичне. Скажімо так: я хотів би бути обережним у висловленнях — ми воюємо за свою землю і хочемо звільнити наші території. Це основне, що Україна проголошує", — резюмує речник Командування Повітряних Сил ЗСУ.