Гучно буде на полі бою — Мусієнко про "тихий", логістичний Рамштайн

Гучно буде на полі бою — Мусієнко про "тихий", логістичний Рамштайн

Результат буде на полі бою, оцінювати "Рамштайн-11" слід не за відсутністю скандальних заголовків преси. Таким чином керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко прокоментував Українському Радіо наслідки для перебігу війни чергової зустрічі координаційної групи держав-союзниць України. Мусієнко пояснив, чому цей "Рамштайн" видався "тихим". "Про нього менше говорили у медіа, бо дуже багато питань стосувалися логістики. А логістика в НАТО — це не тільки перевезення і доставка, а й виробництво і нарощування його темпів. ЗСУ дуже потрібні снаряди, ракети до систем HIMARS, посилення ППО. І ось цьому був присвячений "Рамштайн", зазначив військовий експерт. 

0:00 0:00
10
1x

Міністри оборони Німеччини, України, Польщі Борис Пісторіус, Олексій Резніков та Маріуш Блащак у Рамштайні, Німеччина, 21.04.2023. Фото: АР

"Накопичення сил триває"

В Україну протягом останніх тижнів прибули ЗРК Patriot, танки та чимало боєприпасів. На думку Олександра Мусієнка, це свідчить про накопичення сил, тому що ми чули на конференції "Рамштайн", що це все, в основному, орієнтоване на те, аби Україна провела контрнаступ, звільнила окуповані території і завдала поразки російській армії. "Зараз зусилля партнерів спрямовані на те, щоб надавати нам обіцяне раніше. І тут мова йде про танки і бронетехніку — про зміцнення цього "бронетанкового кулака. Крім того, це додаткова зброя, якої ми потребуємо. Нам дуже потрібні снаряди, ракети до систем HIMARS, літаки, посилення ППО. І ось цьому був присвячений "Рамштайн". А накопичення сил триває", — наголосив експерт.

Тихий "Рамштайн"

Мусієнко пояснює, чому "Рамштайн-11" видався "тихим". "У більшості воєнних доктрин країн НАТО записано те, що основною ознакою будь-якої дії має бути результат. Тому безумовно, що на це все і спрямовується. Якщо ми говоримо про "Рамштайн-11", я прекрасно розумію, чому про нього менше було в інформаційній площині, тому що дуже багато питань стосувалися логістики. І про це ніхто не буде оголошувати публічно. Логістика в НАТО — це не тільки перевезення і доставка, а й виробництво і нарощування темпів виробництва. Це дуже важливі моменти, бо зараз досить активно обговорюється в країнах Європи, яким чином наростити об'єми снарядів, щоби поповнити те, що вони спустошили на складах, а також продовжувати допомагати Україні", — пояснює він. "Інша публічна частина обговорень відома — акцент був на засобах протиповітряної оборони. Крім того, пакет допомоги, який Сполученими Штатами був виділений напередодні, на суму 325 мільйонів доларів. Там теж є перелік того, що планують нам поставити", — резюмує Олександр Мусієнко.


Олександр Мусієнко, ФБ-сторінка

"Ворог відчує наслідки наших домовленостей"

У рамках "Рамштайну-11" міністр оборони України Олексій Резніков 21 квітня зустрівся з керівником Пентагону Ллойдом Остіном та головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Про це Резніков розповів у своєму твіттері. При цьому він відзначив: "я вдячний великим друзям України Ллойду Остіну та Марку Міллі за їхнє лідерство у зміцненні антикремлівської коаліції. Ми ефективно та прозоро використовуємо допомогу, яку надає американський народ. Ворог відчує наслідки наших домовленостей".