"Ставки та водосховища були заповнені ще в лютому": Яцюк про те, як уникнути підтоплень

"Ставки та водосховища були заповнені ще в лютому": Яцюк про те, як уникнути підтоплень

В центральних та північних регіонах нашої країни спостерігаються паводки, внаслідок чого підтоплено багато міст та сіл. За інформацією Гідрометцентру, підвищення рівня води відбувається в межах річок Дніпро, Десна, Сейл, Прип’ять, Віть, Горинь та Західний Буг. Проте, як зазначає директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк, цьогоріч ситуація не є критичною та такою, що виходить за межі нормальних сезонних явищ. Як тоді Україна має готуватися до паводків та водопіль — від окремих домогосподарств до влади на місцях та в центрі? Про це — в матеріалі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне

 

Зараз відбувається нормальне сезонне явище

Чим спричинені ці природні явища? Чи є вони звичними для України, чи навпаки?

Весняні та літні паводки — це фази гідрологічного режиму, які формуються внаслідок природних умов. Весняне водопілля, як правило, відбувається під час танення накопичених за зиму снігів, паводки — в результаті випадання певної кількості опадів. Ці фази гідрологічного режиму, як правило, прив’язані до сезону: водопілля, як правило, відбувається весною, в березні-квітні, а на великих річках — в травні. Останніми роками, в зв’язку зі зміною клімату, тим, що ми переживали маловодний період, в нас весняне водопілля та паводки не були яскраво вираженими і проходили майже непомітно та безслідно. Відповідно громадяни, які проживають поблизу водних об’єктів, і влада, яка мала б готуватися до проходження таких явищ, трохи призабули, що таке може статися. В результаті цьогорічне явище, яке не є визначальним чи значним за об’ємами чи характером проходження, призвело до певних незручностей та проявів шкідливої дії води. 

Передумови до паводків в нас були ще восени, оскільки осінь була дощовою, водоносні горизонти та грунт були насичені, ставки та водосховища були заповнені ще в лютому. Відповідно, ці передумови сформували, що всі опади, які випали, більше сфокусувалися у вигляді певного стоку і потрапили в наші водні об’єкти. 

Тому зараз відбувається нормальне природне явище проходження весняного водопілля. 

А чи є користь від таких явищ для природу — грунту, лісів, боліт? Адже в природі все взаємопов’язано… 

Так, дійсно, в природі все взаємопов’язано. В попередні роки водопілля і паводки були не яскраво вираженими і ми не завжди спостерігали ці явища тому, що останні десятиріччя відбувалися активні зміни клімату, коли зростала температура, зменшувалася водність. Відповідно, ми мали низькі рівні води, низьку насиченість вологою наших територій. Декілька років тому, зокрема, були величезні пожежі на Поліссі. Це було наслідком того, що Полісся просто пересихало, не було вологи, а людська недбалість призводила до того, що ми мали великі пожежі. 

Водопілля та паводки надзвичайно корисні для природи, тому що під час весняного водопілля та формування паводків проходить так звана "промивна" можливість русла, яка дозволяє очищати від забруднень їх, покращувати морфологію, живлення, в цілому — екологічний стан. А затоплення заплав, понижених місць призводило до того, що там краще було більше біорізноманіття. Для флори і фауни це надзвичайно позитивні речі. Тому весняне водопілля і паводки дозволяють досягнути доброго стану вод, екосистеми, покращити функціонування та життя біорізноманіття.

Готуватися мають й домогосподарства, й влада

А як можна запобігти підтопленням або убезпечити свої присадибні ділянки, городи, будинки?

Кожне домогосподарство завжди, особливо раніше, коли в нас було багато снігу, готувалося до весняного водопілля. Господар одразу думав, яким чином відвести воду, адже вже бачив шляхи танення снігу, розумів, яким чином підуть процеси стокоформування. Адже ця вода мала бути зосереджена в якомусь водному об’єкті — ставочку, річці, озері. Тому треба починати з підготовки кожного домогосподарства, аби кожне з них розуміло, яким чином убезпечитись від таких локальних підтоплень.

Наступне — це, звісно, діяльність місцевих органів влади, тому що вони розуміють, що на їхній території є водні об’єкти — ставки, водосховища, річки. На цих об’єктах є водопропускні споруди, гідротехнічні споруди і за них хтось має відповідати та підготувати їх до пропуску водопілля. Тоді вода пройде спокійно і не спричинить підтоплень городів чи господарських будівель.

Законодавством України визначено, що всі водні об’єкти мають мати прибережні захисні смуги та водоохоронні зони. Щоб поблизу водних об’єктів не розташовувалися городи, які виходитимуть просто до русла річки. Має бути прибережна захисна смуга, яка захищатиме наші водні об’єкти від забруднень, замулень, потрапляння речовин, які захаращують русла. Тому ці зони та смуги мають функціонувати, бути залісненими, чистими. 

Також потрібно готуватися й на рівні центральних органів виконавчої влади, тому що в нас водні об’єкти не мають кордонів, не знають меж територіальних громад, областей. В них є басейн річки, а за нього відповідають якраз центральні органи влади. Мають бути задіяні прогнози, як буде відбуватися весняне водопілля чи паводок, та запроваджені заходи на всіх рівнях для того, щоб ми в цілому в басейні побачили покращення або досягнення доброго стану.