Російська рулетка ядерним паливом. Міжнародне право (не)працює?

Російська рулетка ядерним паливом. Міжнародне право (не)працює?

Запорізька атомна електростанція є найбільшою атомною електростанцією в Європі та входить до 10 найбільших у світі. І саме її РФ окупувала 4 березня 2022 року, як і частину Запорізької області. Там досі перебувають російські військові. Відомо, що об'єкт контролюється "Росатомом", який прагне перевести ЗАЕС під юрисдикцію Росії. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі напередодні відвідав ЗАЕС і провів ротацію міжнародних спостерігачів-інспекторів, які моніторять ситуацію. МАГАТЕ відповідає за нерозповсюдження ядерного матеріалу, а також за безпечне використання ядерної енергії, каже ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков. Міжнародні інспектори там також і для того, щоб РФ не наробила дурниць, граючи в свою рулетку ядерним паливом. Детальніше про ситуацію з МАГАТЕ на ЗАЕС розповів Григорій Плачков слухачам Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ua-energy.org

"МАГАТЕ розуміє, що краще не допустити аварії на атомній електростанції, аніж потім її ліквідовувати"

Основним завданням директора МАГАТЕ було здійснення ротації інспекторів та спілкування із українським персоналом, на який росіяни намагаються тиснути і таким чином перевести ЗАЕС під російську юрисдикцію, каже Григорій Плачков. "МАГАТЕ відповідає за нерозповсюдження ядерного матеріалу, а також за безпечне використання ядерної енергії. Ми не контролюємо зараз атомну електростанцію і там немає наших інспекторів". Реально вплинути на ситуацію інспектори МАГАТЕ не можуть, каже Григорій Плачков, але вони є стримуючим фактором для того, щоби росіяни не натворили технічного лиха. "Є повідомлення, що окупанти намагаються втручатися в проєктні рішення, що є вкрай небезпечним, проводять незаконне будівництво на ЗАЕС." Представники МАГАТЕ надають об'єктивну інформацію, бо інформації, яку подає РФ віри немає, каже Григорій Плачков. І нагадує всім нам три приклади в історії людства, коли використання ядерної енергії наробило багато шкоди і людині, і екології: 1979 рік — аварія на Три-Майл-Айленд (Пенсильванія, США. Аварія сталася через несвоєчасне виявлення витоку теплоносія, були великі втрати охолодження ядерного палива, що спричинило розплавлення близько 50% активної зони реактора. На подолання наслідків аварії було затрачено близько десяти років і 1 мільярд доларів — ред.), 1986 рік — Чорнобиль, 2011 рік — Фукусіма в Японії (14 березня 2011 року стався вибух на 3-му енергоблоці станції через скупчення водню під дахом реактора —  ред.). "Тому МАГАТЕ розуміє, що краще не допустити аварії на атомній електростанції, аніж потім її ліквідовувати. І тільки спілкуванням відбувається стримування необдуманих кроків ворога. Інших важелів немає".

Гра в російську рулетку: дизельні генератори, обстріли з території ЗАЕС, замінування по периметру, нелегальна забудова на території

Рафаель Гроссі оцінив ситуацію на ЗАЕС, як вкрай небезпечну, каже Григорій Плачков, бо РФ грає в російську рулетку. "Коли ЗАЕС залишається без електрики і сідає на дизельні генератори, це  небезпечний режим роботи. Було також питання Каховського водосховища: для атомної електростанції необхідна вода, щоби охолоджувалися реактори. Зараз реактори перебувають в стані холодної зупинки, вони не виробляють електроенергію, що є на даному етапі найбезпечнішим". Каже експерт, що багато працівників з різних причин почали співпрацювати з окупантами. Але осередок відданих людей таки залишається. "Саме ці люди тримають технічну оборону на атомній електростанції, правда ситуація в окупації щодня погіршується. Росіяни зробили з ЗАЕС військову базу, здійснюють обстріли наших міст і громад, вона замінована в деяких місцях". 

Тільки позбавлення РФ голосів на міжнародних майданчиках може щось вирішити, вважає Григорій Плачков

"Те, що відбувається на ЗАЕС, є дуже поганим прецедентом в історії ядерного розвитку: коли одна держава, яка є стороною міжнародного права і яка взяла на себе зобов'язання щодо основних конвенцій Міжнародного агентства з атомної енергії захоплює майданчики атомних електростанцій іншої держави, яка також є стороною міжнародного права". В цій ситуації, каже Григорій Плачков, міжнародні право і норми не спрацювали щодо РФ. Експерт переконаний, що треба вводити санкції на "Росатом". Але тут їх блокують Угорщина, Франція, Болгарія, які сильно залежні від ядерних технологій РФ. А також вважає дієвим способом позбавлення РФ голосу в поважних міжнародних організаціях, таких як Міжнародна агенція з атомної енергії і в ООН. "Бо всі намагання цивілізовано поставити на місце РФ наражаються на вето РФ" — резюмував Григорій Плачков.